dilluns, 10 d’octubre del 2011

Què fem les entitats socials contra la pobresa?


Compromís
Aquests són els compromisos de les entitats socials recollits al 'Compromís 17 d'octubre de les entitats socials de Catalunya', que les entitats socials de Catalunya van signar el 17 d'octubre de 2010.
  • Defensar amb més força una societat en la qual els drets socials de totes les persones siguin reals i efectius, compromesa amb els Drets Humans, i identificada amb els principis de llibertat, igualtat i justícia social.
  • Seguir posant la persona al centre de tota la nostra activitat, especialment les més vulnerables.
  • Ser coherents, en tots els nostres programes i actuacions, amb  els valors que ens identifiquen.
  • Educar i fer créixer la cuitadania en els valors democràtics de la solidaritat i l'equitat per construir una societat més conscienciada, crítica i cohesionada.
  • Promoure la participació amb les entitats socials i el voluntariat, posant especial èmfasi en la corresponsabilitat de tots per construir una societat més justa.
  • Col·laborar més intensament amb els poders públics en l'elaboració i l'execució de polítiques d'inclusió social, per contribuir que siguin eficaces, ambicioses i sostenibles.
  • Incrementar la nostra actuació en els barris i en els pobles més necessitats, des de la proximitat, el treball comunitari i la participació associativa.
  • Prestar especial atenció als nous rostres de la pobresa generats per la crisi econòmica, i augmentar els nostres esforços per estar més a prop de qui més ho necessita.
  • Invertir més energies, recursos i imaginació per fer possible l'ocupació dels col·lectius que pateixen més dificultats d'accés al mercat de treball.
  • Enfortir i vertebrar encara més el ric teixit associatiu que té Catalunya, perquè la força del seu compromís cívic és la millor herència que podem deixar a les generacions futures.

    Consulta el Compromís 17 d'Octubre aquí
  • Programes concrets
    Aquests són alguns exemples de programes innovadors que duen a terme les entitats socials contra la pobresa:
    Servei de Mediació en l’Habitatge (Càritas Barcelona).L’equip del programa atén, amb cita prèvia, les consultes i situacions relacionades amb deutes pendents de lloguer o d’hipoteca, fent tasques d’intermediació amb propietaris i entitats creditores, per tal d’arbitrar solucions proporcionades i justes que evitin el màxim possible els desnonaments.
     Campanya "Que els infants no paguin la crisi" (FEDAIA). La campanya vol fer una crida a les autoritats polítiques, als empresaris i a la societat en general perquè s’actuï de manera coordinada per a evitar que els infants paguin la crisi. I proposem que el benestar dels infants sigui un eix vertebrador de les polítiques públiques.
    Kits de suport social (Creu Roja). Els kits tenen per objectiu fer front a les necessitats de col·lectius en risc d’exclusió social i afectats per la crisi, com ara les famílies amb bona part dels seus membres en atur, la petita infància, la gent gran o bé aquelles persones que ja es troben en situació de vulnerabilitat abans de la recessió econòmica. Entre aquests col·lectius figuren la població nouvinguda, les persones amb drogodependència i les dones en situació de dificultat, entre d’altres.  La Creu Roja ha distribuït des de l’inici del projecte (setembre de 2009) fins el mes de setembre de 2011, un total de 42.910 kits per a 68.602 persones, per valor de 1.271.309€. 
    Pisos d’Inclusió (Sant Joan de Déu, Serveis Socials). S'atén a les persones que es derivaden de l’Ajuntament al Centre Residencial - Alberg de Sant Joan de Déu, amb pisos d’inclusió social. És dóna una atenció integral, incidint amb la inserció laboral i promovent l’autonomia que permet a la persona estabilitzar-se personal, econòmica i laboralment.
    'Construeix-te' (ECAS-Fundació Comtal). 'Construeix-te' pretén facilitar les eines necessàries perquè els joves inactius, de 16 a 20 anys, es motivin i desenvolupin les capacitats imprescindibles que els permetin la seva posterior inserció laboral o formativa. El projecte es basa en la metodologia d’aprenentatge i servei, on es fan activitats per a la formació bàsica amb un posterior servei a la comunitat on es desenvolupen les tècniques adquirides durant l’etapa d’aprenentatge. A més a més, s’intenta que els i les joves assoleixin els valors del treball i de l’esforç, i que generin un sentiment de pertinença i compromís a l’entorn.
    Centre Obert del Raval (ECAS-Fundació Arrels). La Fundació Arrels gestiona aquest centre que està obert totes les tardes i s'hi atén una mitjana de 82 persones cada dia. Es tracta d’un espai diürn d’accés lliure on les persones troben un lloc d’acollida i de relació i una sèrie de serveis que els permet millorar la seva vida quotidiana
    Campanya “Cap infant sense colònies(Fundacio Pere Tarrés). Campanya de captació de fons per ajudar a les famílies que no disposen de recursos perquè els seus fills i filles participin en activitats de lleure, especialment durant les vacances escolars d'estiu.
    Mirall (Fundació Catalana de l'Esplai). La proposta educativa "Mirall" treballa per la igualtat d’oportunitats. Aquest tema s’aborda a partir de tres eixos: la igualtat de gènere, la discapacitat i la pobresa i l'exclusió social. La proposta educativa s'ha editat en forma de llibre i també en un web. La seguiran 65 esplais, amb 15.500 infants i joves.
    Banc de productes no alimentaris (Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva. Promotors: Associació Cívica La Nau i Fundació IReS). Servei que promou la captació i la gestió de productes procedents de donacions que realitzen les empreses, amb la voluntat de distribuir aquest material a entitats de caire social i sense ànim de lucre per al seu ús i aprofitament, així com actuar en favor de col·lectius de població vulnerables a processos d’exclusió social. Amb la crisi, els seus serveis han augmentat considerablement.