dijous, 22 de desembre del 2011

Informacions sobre infància


  • Tendències judicials en matèria de protecció de menors

    Eva Cano Vilà
    Advocada

    Com és sabut, el sistema de protecció de menors és un sistema mixt en el qual l'Administració pública i els òrgans judicials es distribueixen les competències. Si bé l'Administració pública és la competent per dictar les resolucions sobre mesures de protecció de menors, els òrgans judicials ho són per efectuar-ne la revisió i el control de legalitat quan aquestes són impugnades per les persones legitimades per a aquest efecte. El present treball pretén exposar de manera breu un estudi sobre l'estat de la jurisprudència menor en aquesta matèria, detectat a partir de l'anàlisi de més de quatre-centes resolucions judicials recaigudes entre els anys 2009 i 2011, delimitant, així, en la mesura que sigui possible, les tendències doctrinals remarcables en les sentències dels jutjats de primera instància i audiències provincials més recents. Les qüestions tractades se cenyeixen a les causes del desemparament, a la prova del desemparament, al suport dels serveis socials a la família d'origen i el reintegrament de l'infant o adolescent, al règim de visites i a les mesures cautelars.

La Finestra

  • Detecció i gestió del risc de maltractament mitjançant el telèfon Infància Respon

    Marta Sadurní
    Pilar Aldea Lacambra
    Marc Pérez i Burriel
    Anna Montes i Vallecillos

    La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (d'ara endavant DGAIA) desenvolupa, des de 2006, un programa d'actuacions orientat a la creació de serveis que permeten detectar situacions de risc i desprotecció de futurs nadons o infants entre 0 i 17 anys, amb domicili a Catalunya o que s'hi trobin eventualment, i també notificar-les i actuar-hi. Aquestes mesures han de ser útils per prevenir que aquestes situacions esdevinguin un maltractament greu al menor.

Actualitat i informacions

  • Pacte per a la Infancia, document de bases

    El passat 29 de novembre, el Departament de Benestar Social i Família va presentar les bases del Pacte per a la Infància de Catalunya, que ha de ser un punt de partida per assolir un gran acord sobre les actuacions i polítiques que s'han de desenvolupar al nostre país en matèria d'infància en els propers anys.

    Per a més informació: PDF del Document de bases

  • Ludomecum. Joguines per Internet

    Ludomecum és una gran base de dades de jocs i joguines classificats per edats, tipologia i valor educatiu, pensada per facilitar la consulta a docents, pares, ludotecaris i educadors, i també per cercar joguines en situacions de dificultat, com ara algunes discapacitats o convalescència per malaltia.
    Per a més informació: Web de Ludomecum
  • Save The Children contra el tràfic infantil

    Save The Children ha editat una nova campanya contra trata infantil: "El futuro de Anita".
    "Anita" representa milions de nens i nenes adolescents víctimes del tràfic i l'explotació infantil. Save the Children personifica aquestes víctimes a través d'una campanya interactiva per informar i sensibilitzar la societat en general.
    Per a més informació: Web de la campanya "El futuro de Anita"
  • Presentació d'un estudi de prevenció de la SIDA amb joves

    La Fundació SIDA STUDI publica els resultats de les avaluacions de les seves accions educatives de promoció de la salut sexual "Prevenir per Gaudir" i "Com prevenim? Com gaudim?" dirigides a joves mitjançant el curs 2010-2011.
    Per a més informació: PDF de l'estudi
  • Recursos sobre noves addiccions dels adolescents

    Les anomenades noves tecnologies -com Internet, les xarxes socials, el mòbil o els videojocs- estan creant, cada cop més, fortes dependències entre els més joves. En aquest sentit, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials ha elaborat un recull de publicacions, articles, institucions i recursos web sobre l'addicció al joc i a les noves tecnologies. Aquests materials reflexionen sobre la situació actual de les noves addiccions i ofereixen eines per prevenir i tractar aquestes dependències, que es donen, sobretot, en el col·lectiu dels adolescents. Totes les publicacions que es recomanen en aquest dossier digital es poden consultar als centres DIXIT.