dimarts, 4 de desembre del 2007

Èxits i reptes pendents per a la igualtat de les persones amb discapacitat


El 9% de la població a l'Estat espanyol viu amb algun tipus de discapacitat física o psíquica. Per donar-los suport, han sorgit normatives i iniciatives, però són necessaris més esforços per promoure la seva inclusió sociolaboral.

Durant l'últim any a Catalunya i Espanya han entrat en vigor lleis que tenen com a objectiu millorar la situació de les persones amb algun tipus de discapacitat en qüestions com els recursos econòmics, el reconeixement de la llengua de signes i la inclusió social i professional.

A nivell estatal ja està en marxa la Llei de Dependència i la Llei de Llengua de Signes i Comunicació Oral de les persones Sordes; a nivell nacional, han sorgit normatives com la Llei de Serveis Socials a Catalunya, que reconeix els serveis socials com un dret garantit per llei i supera el model assistencial existent fins a la data en atenció a persones amb discapacitat i malaltia mental.

Segons l'Institut Nacional d'Estadística, un 9% de la població espanyola té algun tipus de discapacitat, però no tots veuen complerts els seus drets. Un exemple molt clar és que, malgrat l'existència des de fa més de vint anys d'una llei que insta les empreses de més de 50 treballadors a comptar en la seva plantilla amb un 2% de persones amb discapacitat, encara hi ha un “reiterat incompliment”, diuen des del Comitè Català de Representants de Minusvàlids (Cocarmi).

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra el 3 de desembre, a Canal Solidari hem recollit algunes iniciatives que des d'àmbits com el laboral, el social i el tecnològic representen bones pràctiques per avançar cap a la inclusió.

Buscar i crear treball
La manera més comuna per accedir a una feina és per la contractació directa per part dels empresaris, a través de centres especials d'ocupació o creant un negoci propi i treballant per compte propi. Però per a una persona amb discapacitat trobar treball no és fàcil. Dades del Grup Sifu revelen que set de cada deu persones amb discapacitat i en edat de treballar estan en atur. Per pal·liar aquesta situació hi ha iniciatives com la de l'associació de Disminuïts Físics d' Aragó, que forma i promou l'ocupació a centres d'atenció telefònica i punts de venda a quioscs, i el projecte Europa Diss-Art, que impulsen en comú entitats d'Espanya, Itàlia, Romania i Suècia per promoure el treball en inserció laboral a través de la dansa. Altres organitzacions com la Federació Espanyola d'Organitzacions en favor de les Persones amb Discapacitat Intel·lectual (Feaps) també tenen en marxa programes d'ocupació i inclusió laboral.

Oci i temps lliure
L'oci i el temps lliure són, juntament amb la inclusió laboral, un dels principals reptes que troben les persones amb discapacitat, per la manca de llocs i activitats adaptades. Entitats com Comkedem organitzen sortides per a nens i joves i promouen equips d'hoquei en cadira de rodes.
Acabar amb barreres arquitectòniques per facilitar el turisme de persones amb discapacitat també ha estat un objectiu de moltes entitats i municipis. Quan acabi l'any, a Àvila a monuments històrics com la muralla es podrà accedir en cadira de rodes gràcies a un acord entre l'Ajuntament i l'ONCE; el portal Discapnet recull també en una guia les platges accessibles a tot l'Estat. El repte pendent són els parcs naturals, ja que en l'actualitat el 44% d'aquests llocs a Espanya no són accessibles ni tenen serveis adaptats d'interpretació i informació.

Tecnologia accessible
L'accessibilitat ha d'estar present al carrer però també a la Xarxa. Amb aquesta idea, l'Observatori de la Infoaccessibilitat de Discapnet investiga des de fa temps la realitat dels diaris digitals, els portals universitaris espanyols, pàgines web d'ajuntaments, comunitats autònomes i de l'Administració central, entre d'altres.
Persones amb discapacitat han aprofitat també les noves tecnologies de la comunicació i la informació per explicar la seva situació. És el cas del projecte Canal Accessible, pel qual diverses persones amb mobilitat reduïda capten amb els seus telèfons mòbils obstacles arquitectònics que troben en el seu dia a dia i realitzen propostes. Altres, en canvi, utilitzen els blocs com a eina per sensibilitzar.

Iniciatives que sensibilitzen
Una de les darreres propostes per sensibilitzar sobre el món de la discapacitat l'ha fet la Federació Espanyola de Síndrome de Down, que fa unes setmanes va presentar ‘Baby Down’, una nina amb els trets físics de la Síndrome de Down i l'objectiu de la qual és "fomentar en els més petits el respecte per la diferència”.
Des de l'associació Auxilia, en canvi, van decidir a l'inici de l'any engegar una iniciativa en què joves amb discapacitat i voluntaris sortien al carrer per conscienciar els conductors de Madrid de les conseqüències que té per a ells deixar un cotxe mal aparcat. D'altra banda, la fundació Anade utilitza el teatre per sensibilitzar i, des de fa quatre anys, organitza un premi internacional de contes per a persones amb discapacitat o malaltia mental per promoure el seu accés al món de la cultura.

Què Puc Fer Jo?


Coneix altres iniciatives relacionades amb la discapacitat entrant al nostre Directori d'entitats

També pots descarregar-te en pdf el llibre de la fundació argentina Amar Els germans de persones amb discapacitat: una assignatura pendent

Més informació:
Feaps
Grup Sifu
Cocarmi
Llegeix aquesta entrevista a Luis Cayo Pérez Bueno, secretari general del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat
Altres notícies sobre discapacitat publicades a Canal Solidari

Canal Solidari-OneWorld 2007