divendres, 11 de juliol del 2008

La conselleria d´Interior aprova un protocol d’intervenció policial per a delictes homòfobs


  • L’objectiu és donar un tractament adequat a les víctimes d’aquests delictes, identificar les conductes homòfobes, imposar la pena corresponent i disposar d’informació estadística sobre la situació.
  • Es crea un nou àmbit delictiu en l’aplicació informàtica policial sota el títol d’homofòbia
  • Les diligències per delictes o faltes homòfobes s’hauran de comunicar de forma immediata a la Fiscalia Coordinadora d’Agressions Homòfobes, cosa que suposarà una major eficàcia de l’acusació pública en aquests delictes.
  • Interior edita 10.000 tríptics en una campanya per conscienciar dels delictes homòfobs per tal que siguin denunciats.
  • Saura denuncia que la homosexualitat “encara no es tracta amb naturalitat en el dia a dia” tot i que recorda que “no fa ni 30 anys que a Espanya la policia perseguia les persones homosexuals”

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha anunciat avui que el seu Departament ha aprovat un protocol d’intervenció policial per als fets delictius motivats per l’orientació afectiva sexual i la identitat de gènere de la víctima que, entre altres coses, obliga els mossos d’esquadra a comunicar els fets de forma immediata a la Fiscalia Coordinadora d’Agressions Homòfobes.
Durant la inauguració de la IV Conferència Europea de Policies Gais i Lesbianes que se celebra fins divendres a Barcelona, el conseller ha explicat que el protocol s’ha elaborat en compliment del que estableix el Pla Interdepartamental del Govern per a la no-discriminació de les persones homosexuals i transsexuals i dins el marc d’actuacions de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra encaminades a donar un tractament adequat a totes les víctimes de delictes o faltes.
Saura ha explicat que el protocol “estableix un procediment de treball que preveu la intervenció i l’assistència a la víctima necessàries en cas de tenir coneixement d’un fet delictiu comès per l’orientació afectiva sexual de la víctima. Aquest protocol ens permetrà també analitzar les agressions d’aquest tipus i poder-ne fer prevenció”.
El conseller ha recordat que “l’homosexualitat encara no es tracta amb naturalitat en el dia a dia. L’estigma social que durant dècades ha comportat el fet de ser homosexual i la manca de prou informació fa que persisteixin prejudicis i que es donin casos de discriminació i agressions amb caràcter específic cap a aquest col·lectiu”
Tot i això, el conseller ha recordat que “no fa ni 30 anys que a Espanya la policia perseguia les persones homosexuals” i que l’any 1970 es va aprovar la Llei de “peligrosidad y rehabilitación social”, que va substituir la Llei de “vagos y maleantes” i que no es va derogar fins l’any 1979. També ha recordat que ara fa tres anys es va aprovar la Llei del matrimoni homosexual, que atorga a les persones homosexuals els mateixos drets i deures que a les parelles heterosexuals.
“Totes les persones que viuen a Catalunya han de saber que tenen una policia que els tractarà adequadament, amb professionalitat i eficàcia, tinguin la procedència, cultura, religió o orientació sexual que tinguin”, ha dit Saura.
Protocol per delictes homòfobs
El nou procediment de treball dels Mossos d’Esquadra, que ha estat coordinat amb la Fiscalia de Catalunya, determina com agressió homòfoba qualsevol delicte o falta en què la motivació de l’autor sigui l’orientació afectiva sexual o la identitat de gènere de la víctima: gais, lesbianes, bisexuals o transsexuals
També determina les accions tecnicopolicials de protecció de les víctimes i estableix quines han de ser les actuacions assistencials cap a les víctimes d’aquest tipus de delicte, que se senten degradades i amenaçades i que sovint no coneixen la manera adequada de denunciar els fets o no els denuncien per por a tornar a ser discriminats.
En aquest sentit, els Mossos d’Esquadra oferiran accions en violència domèstica, si l’agressió es produeix en l’àmbit de la parella, o de protecció de víctimes de delictes greus en altres casos.
Els objectius del protocol són identificar correctament aquests fets delictius motivats per l’homofòbia o la transfòbia, recollir el tractament específic que s’ha de donar a aquestes diligències policials i permetre donar la resposta penal corresponent a aquestes conductes per tal que no quedin eclipsades en un tipus penal de caràcter genèric.
D’aquesta forma, tots els mossos d’esquadra que tinguin coneixement de la comissió d’un delicte o falta que tingui com a víctima una persona homosexual, bisexual o transsexual i que el fet sigui motivat per l’orientació sexual i la identitat de gènere hauran d’aplicar el nou protocol, que obliga els agents a fer constar expressament en les diligències policials si l’orientació sexual i/o la identitat de gènere ha estat el motiu de la comissió del fet delictiu.
El protocol estableix, entre altres coses, la necessitat de recollir a les diligències policials les manifestacions, insults o altres expressions proferides durant l’agressió i que hi figurin tots els elements fàctics que permetin acreditar la motivació d’aquests delictes per evitar que es considerin directament com una falta.
També recomana fer totes les diligències necessàries per demostrar la motivació de la discriminació, incloses la recollida i filmació o fotografia de símbols, vestuari, graffitis o altres elements que permetin deduir una motivació d’odi, violència o discriminació.
El nou procediment d’intervenció policial també es compromet a fomentar l’establiment de contactes entre els mossos d’esquadra, a través de les oficines de Relació amb la Comunitat (ORC), amb els diferents col·lectius de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals (LGBT), amb la finalitat de conèixer la realitat social i detectar les seves necessitats en matèria de seguretat ciutadana.
Igualment, el protocol obliga a comunicar a la Fiscalia Coordinadora d’Agressions Homòfobes qualsevol conducta individual o col·lectiva destinada a evitar o alterar el desenvolupament de tot acte, concentració o manifestació de col·lectius homosexuals o transsexuals.
El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació ha demanat al Ministeri de l’Interior, a través de la Secretaria d’Estat, que també inclogui l’àmbit de l’homofòbia en les aplicacions informàtiques de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.
Campanya per fomentar la denúncia de l’homofòbia
Paral·lelament, el Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació han endegat una campanya, coincidint amb la celebració enguany del 60è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, per denunciar l’homofòbia.
La campanya, que consisteix en l’edició i repartiment de 10.000 fullets informatius, amb el lema de Denuncia l’homofòbia, explica com denunciar les agressions i dóna consells de seguretat.
A part, s’ha editat una versió del fullet en anglès destinada a turistes, de la impressió del qual s’ha encarregat l’Ajuntament de Sitges.
“La campanya té per objectiu crear un clima de confiança que faciliti les denúncies de víctimes que temen ser estigmatitzades a la comissaria i també crear consciència d’aquests tipus de delictes per tal que siguin denunciats. L’absència de denúncies provoca una forta victimització de les persones que han patit aquest tipus d’agressions”, ha dit el conseller.
Informa: GENCAT