dijous, 17 de desembre del 2009

La Generalitat rebutja l’informe d'AI que denuncia violacions de drets humans als centres de menors

Imatge d'Amnistia Internacional

I què puc fer jo?

Ciberactua! Envia-li un missatge al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, perquè garanteixi els drets humans dels menors als centres terapèutics.

Vols col·laborar amb Amnistia Internacional? Hi ha moltes maneres de fer-ho!

Segons el director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Xavier Soley, l’informe d’Amnistia Internacional en què es denuncia la impunitat amb què es cometen abusos i vexacions a menors, és “tergiversat” i “demagògic”.

En el seu informe “Si torno, em mato”, elaborat a partir d’unes 170 entrevistes amb treballadors i menors de centres de Catalunya, Madrid i Andalusia, Amnistia Internacional denuncia que els menors ingressats en centres terapèutics poden “ser víctimes d’abusos sexuals, maltractaments, tractament cruel i degradant, ser tancats en cel·les d’aïllament, lligats, emmordassats, medicats sense diligència i en contra de la seva voluntat“ i tot amb “total impunitat” perquè la seva existència i la seva realitat són “invisibles”.

La direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat, s’ha afanyat a desmentir que existeixin abusos en els centres de menors de Catalunya. Segons el seu director, Xavier Soley, l’informe és “demagògic” i “tergiversat”. Segons Soley, tant la Generalitat com la Fiscalia de Menors han inspeccionat en diverses ocacions aquests centres i mai s’ha produït “cap queixa de cap menor sobre el seu tractament i atenció”. Així mateix, anima a aquells que hagin patit maltractaments a denunciar-los als jutjats.

Soley acusa Amnistia Internacional d’elaborar l’informe, que recull testimonis dels centres La Mercè, Fontfregona, Maspons i Llar La Pau, sense haver entrat en cap d’ells i desmenteix que els menors siguin medicats sense el seu consentiment o sense ser informats, tal com apunta la investigació de l’organització. Segons Soley, el centenar de joves tutelats en centres terapèutics a Catalunya és atès per metges, psiquiatres, psicòlegs i educadors que apliquen protocols d’actuació molt regulats.

FONT: CANAL SOLIDARI