dimecres, 2 de desembre del 2009

A partir d’avui, es podrà accedir a totes les biblioteques públiques de Catalunya amb un sol carnet

A partir d’avui, es podrà accedir a totes les biblioteques públiques de Catalunya amb un sol carnet

Els usuaris no hauran de canviar de carnet, sinó que podran fer servir el que ja tenen per poder accedir a totes les biblioteques de la xarxa
En l’actualitat hi ha 332 biblioteques i 11 bibliobusos amb un total de 2.635.281 usuaris amb carnet

Amb l’objectiu de facilitar l’accés i utilització dels serveis de les biblioteques públiques de Catalunya, la Comissió Mixta del Món Local que integren el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i els ens locals ha aprovat que, a partir d’avui, 1 de desembre de 2009, serà suficient disposar d’un sol carnet de biblioteca per accedir a qualsevol centre del país.

D’aquesta manera, els usuaris no hauran de canviar de carnet, sinó que podran fer servir el que ja tenen per poder accedir a totes les biblioteques de la xarxa. Aquesta iniciativa beneficiarà els 2.635.281 usuaris amb carnet que tenen actualment les biblioteques públiques catalanes.

A Catalunya, hi ha 332 biblioteques públiques i 11 bibliobusos que formen part del Sistema de Lectura Pública. Aquestes biblioteques són en la seva majoria de titularitat municipal i reben el suport de les diputacions provincials, els consells comarcals i el Govern de la Generalitat. Paral·lelament, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació és titular de dos bibliobusos i gestiona les tres biblioteques públiques de les ciutats de Girona, Lleida i Tarragona, que són de titularitat de l’Estat.

Fins ara, es donava el cas que la ciutadania podia necessitar més d’un carnet d’usuari en funció del territori o de la titularitat de la biblioteca. Ara, fruit de l’acord de la Comissió Mixta del Món Local, amb el mateix carnet es podran utilitzar a qualsevol de les 341 biblioteques.

Els diferents carnets existents actualment són els corresponents a:

Biblioteca/biblioteques

Institucions emissores del carnet
Biblioteca Pública de Girona
Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació
Biblioteca Pública de Lleida
Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació
Biblioteca Pública de Tarragona
Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació
Biblioteques municipals de la província de Barcelona
Diputació de Barcelona i ajuntaments
Biblioteques municipals de la província de Girona
Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, Diputació de Girona i ajuntaments
Biblioteques municipals de les províncies de Lleida i Tarragona
Departament de Cultura i Mitjans de comunicació i ajuntaments

Aquesta circumstància obligava la ciutadania a disposar de més d’un carnet en el cas que es desplacés a biblioteques d’altres territoris diferents als seus o que utilitzés biblioteques de diferents titularitat. Així per exemple: a la ciutat de Girona, l’ús de les biblioteques municipals o de la Biblioteca Pública de l’Estat suposava, necessàriament, ser titular de dos carnets; els ciutadans de Reus que utilitzen la biblioteca de Tarragona –o a la inversa– es troben en la mateixa situació; i els ciutadans de la província de Barcelona que es desplacen, per exemple, a la Cerdanya, a la Costa Brava o a la costa tarragonina, també.

Amb l’acord adoptat per la Comissió Mixta del Món Local un usuari -amb un carnet vigent d’una biblioteca del Sistema de Lectura Pública de Catalunya- podrà usar a partir d’avui totes les biblioteques públiques de Catalunya sense necessitat de tenir un carnet diferent, i amb independència de la ubicació o titularitat de la biblioteca .

FONT: GENCAT.CAT