dimecres, 23 de desembre del 2009

El Moviment Mundial en Favor de la Infància tria Catalunya com a seu mundial

Catalunya és la seu del Moviment Mundial en Favor de la Infància. El Moviment Mundial en Favor de la Infància és una organització que està integrada per les principals ONGs mundials que treballen en defensa dels drets dels infants. UNICEF (Nova York), Save the Children (Londres), Enda Tiers Monde (Dakar), Plan (Regne Unit), Redlamyc (Uruguai) i World Vision (Califòrnia). El 9 de desembre la Generalitat (a través dels departaments de la Vicepresidència i Acció Social i Ciutadania) i el Moviment han signat el conveni que estableix la seu mundial permanent de l'organització a Catalunya.

Què és el Moviment Mundial en Favor de la Infància?

El Moviment Mundial en Favor de la Infància és el moviment mundial d'organitzacions i persones, inclosos nens i nenes, que uneix esforços per construir un món digne per a la infància. Impulsat pel Premi Nobel de la Pau i expresident de Sud-àfrica, Nelson Mandela, i per la seva esposa i exministra d'Educació de Moçambic, Graça Machel, promou els canvis necessaris arreu del món per protegir els drets dels infants. El seu comitè coordinador està format per 6 grans organitzacions i xarxes que treballen en defensa dels drets dels infants arreu del món:

  • Enda Tiers Monde: Organització que actua a l'Amèrica del Sud, Àsia i sobretot a l'Àfrica, on té la majoria de les seves oficines. La seva principal línia d'actuació és la lluita contra la pobresa. Té la seva seu a Dakar, Senegal.
  • Plan: És una de les organitzacions internacionals de desenvolupament més antigues i grans del món. Treballa en 48 països en vies de desenvolupament a l'Àfrica, Àsia i Amèrica. Ajuda directament a més d'un milió i mig de nens i les seves famílies, i indirectament a 9 milions de persones que viuen en comunitats que treballen amb l'ONG. Té la seva seu a Woking, Regne Unit.
  • Redlamyc: Xarxa d'ONGs d'Amèrica del Sud, i Amèrica Central i el Carib que treballen activament en defensa dels drets dels infants i els adolescents, en el marc de la Convenció dels Drets dels Infants. Té la seva seu a Montevideo, Uruguai.
  • Save the Children: Compta amb organitzacions a 29 països, que juntes formen l'Aliança Internacional Save the Children, present en més de 120 programes d'ajuda. El seu objectiu fonamental és la defensa activa dels interessos dels infants, especialment els més desafavorits. Té la seu mundial a Londres, Regne Unit.
  • UNICEF: El Fons de les Nacions Unides per la infància treballa arreu del món per la protecció i el desenvolupament de la infància, per estendre una educació bàsica gratuïta i de qualitat per a tots els infants i per eradicar el virus del VIH entre la infància. Té la seva seu mundial a Nova York, Estats Units.
  • World Vision: És l'ONG d'apadrinament d'infants més gran del món. Treballa amb les poblacions més pobres i vulnerables per combatre la pobresa i generar un desenvolupament sostenible. Té la seu mundial a Califòrnia, Estats Units.

En les seves seus continentals, a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina i el Carib, també hi participen altres organitzacions com Care, ChildFund, Oxfam, SOS Aldees Infantils o YMCA entre d'altres.

El Moviment Mundial en Favor de la Infància va ser creat formalment a la Sessió Especial de l'Assemblea General de les Nacions Unides sobre la infància l'any 2002, i ha jugat un paper destacat gràcies a les seves campanyes mundials en defensa dels drets del infants afectats per la SIDA, contra la mortalitat infantil, en favor de l'accés a una educació de qualitat de totes les nenes i nens, i en la lluita contra la violència contra la infància.

Nombrosos beneficis per a Catalunya

Amb l'establiment permanent de la seu mundial del Moviment Mundial en Favor de la Infància, s'aconsegueix:

  • Organització de conferències i esdeveniments internacionals sobre infància i desenvolupament a Catalunya. El 2010 hi haurà una primera conferència mundial sobre infància i immigració que portarà a Barcelona governs estatals i subestatals, a banda d'experts dels cinc continents, per tractar els moviments migratoris d'infants dins els països i entre països, i els reptes que generen tant a l'origen, com durant el trànsit i a la destinació.
  • Facilitar la connexió entre institucions subestatals responsables de la infància a nivell internacional. L'acord entre el Moviment Mundial en Favor de la Infància i la Generalitat reforça el reconeixement del fet que els ens subestatals juguen un paper clau en la protecció de la infància. I en aquest sentit, impulsa la necessitat d'involucrar aquests ens en els processos de presa de decisió internacionals en matèria d'infància. I és que permeten gestionar directament i des de la proximitat, la responsabilitat de la infància i, per tant, poder escoltar les seves opinions en tot allò que els afecta.
  • Presentació i llançament d'informes i campanyes d'àmbit mundial. Es produirà i es presentarà a Catalunya un informe anual sobre els drets de la infància al món.
  • Major accés a informació comparativa i a iniciatives exitoses en la millora del benestar de la infància, per les institucions i organitzacions civils catalanes. El Moviment permetrà accedir a informació sobre marcs legislatius relacionats amb la infància a Europa i recollir sistemàticament informació sobre polítiques i iniciatives d'infància d'èxit que es puguin reproduir en altres indrets. Les experiències exitoses de Catalunya es donaran a conèixer a nivell internacional.
  • Major presència d'entitats catalanes en processos internacionals enfocats en la millora de les condicions de vida de la infància.L'establiment de la seu del Moviment a Catalunya generarà una major implicació de les entitats catalanes interessades en els esdeveniments i els processos relacionats amb la infància a escala internacional. Les campanyes per reduir la mortalitat infantil, per una educació de qualitat per a tothom, per lluitar contra la violència infantil... estaran més a l'abast de les entitats catalanes.
  • Capitalitat de Catalunya. L'establiment de la seu contribueix a fer de Catalunya una capital internacional en matèria de desenvolupament i cooperació. Catalunya ja acull la seu de Ciutats i Governs Locals Units (UCLG) i de la xarxa d'organitzacions socials Ubuntu, a banda d'oficines de la Campanya del Mil·lenni de les Nacions Unides, de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la UNESCO, entre d'altres.
  • Accés de becaris catalans a institucions internacionals. El Moviment ofereix a la Generalitat tres places de becaris a la seva seu a Catalunya, a banda d'altres places de becaris a les seus continentals (Amèrica Llatina i Carib, Àfrica Central i Occidental, Àfrica Oriental i del Sud, i Àsia). Això permetrà que joves catalans adquireixin experiència en gestió d'organitzacions internacionals.
  • Participació i assessorament en iniciatives governamentals i civils de Catalunya. Les entitats catalanes que treballen per la protecció dels drets de la infància tindran un representant al Patronat del Moviment. Així mateix, aquesta organització estarà vinculada a l'Observatori dels Drets de la Infància.
  • Contribució a la millora de la protecció i la participació infantil a tot el món: Catalunya serà contribuent net al Moviment Mundial en Favor de la Infància i participarà en totes les campanyes mundials que aquest organisme promogui.

Establiment permanent de la seu mundial a Catalunya

El Conveni que han signat avui el Moviment Mundial en Favor de la Infància i la Generalitat de Catalunya estableix un marc de col·laboració entre les dues parts en matèria de protecció de la infància de promoció dels seus drets i estableix de forma permanent la seu mundial del Moviment a Catalunya.

Amb aquest acord, el Moviment Mundial en Favor de la Infància es compromet a:

  • Atorgar a Catalunya l'estatus de donant, que comporta el seu reconeixement i la seva participació al mateix rang que els altres organismes donants (governs, institucions internacionals i fundacions).
  • Participar en iniciatives de la Generalitat en matèria de cooperació, salut i pobresa infantil i en els projectes de prevenció que promogui adreçats a la infància en situació de risc social.
  • Donar suport a iniciatives d'universitats, col·legis professionals, entitats públiques, Tercer Sector i de la societat civil catalana en general.
  • Participar conjuntament amb el Departament d'Acció Social i Ciutadania en l'elaboració i difusió d'un informe anual sobre la infància al món en relació amb el compliment dels principals acords internacionals, que contingui una anàlisi de la situació de Catalunya.
  • Participar en aquells esdeveniments que tinguin transcendència internacional, que organitzi el Departament d'Acció Social i fomentin el coneixement de la situació de la infància a Catalunya.
  • Donar suport a l'Observatori dels Drets de la Infància per al disseny i l'elaboració de l'informe per les Nacions Unides sobre el Compliment dels Drets de l'Infant.
  • Oferir places de becaris a la seva seu central i a les seus continentals.