dijous, 13 de maig del 2010

Interior edita 30.000 còmics per prevenir la violència masclista entre la joventut

 
  • Es tracta de fer arribar un missatge preventiu als centres educatius per part dels Mossos d’Esquadra perquè el jovent aprengui a detectar les situacions d’abús, control i manipulació vers les dones, tant en l’àmbit de la parella, com en el familiar i social o el comunitari.
  • Es repartiran uns 30.000 exemplars del còmic als alumnes que assisteixin a les xerrades dels Mossos d’Esquadra i una guia didàctica per al professorat dels centres educatius.
  • De l’1 de setembre de 2009 al 31 de març de 2010 s’han fet 288 xerrades a IES catalans, amb uns 7.600 assistents.
 
 
La directora del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista, Alba Garcia, acompanyada pel cap del Grup de Proximitat de la Unitat Central de Proximitat i Atenció al Ciutadà dels Mossos d’Esquadra, el sergent Rafael Carmona; per la cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció Ciutadana de la Regió Policial Central, la caporal Mónica Rosell i per la dibuixant, Eva Garcés, autora de les il·lustracions, ha presentat avui al 28è Saló Internacional del Còmic, el còmic de prevenció de les violències masclistes que ha elaborat el Departament d’Interior a través del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista.
 
L’objectiu del còmic és fer arribar un missatge preventiu als centres educatius per part dels Mossos d’Esquadra perquè la joventut aprengui a detectar les situacions d’abús, control i manipulació vers les dones, clars indicadors de les primeres mostres de violència.
El còmic, del qual es repartiran 30.000 exemplars, pretén ser una eina que complementi la tasca feta fins ara amb les xerrades impartides pels Mossos d’Esquadra als instituts sobre violència masclista en l’àmbit de la seguretat. D’altra banda, també s’entregarà als centres d’educació secundària una guia didàctica que ofereix al professorat pautes per tractar el tema de la violència masclista en tutories o altres activitats.
 
El còmic tracta els cinc tipus de violència masclista: violència en l’àmbit de la parella, mutilació genital femenina, matrimonis forçats, violència en l’àmbit de la família i agressions sexuals, i vol incidir en el fet que la joventut és un grup de risc i, per tant, s’han de dur a terme polítiques preventives.
 
El guió del còmic l’ha escrit l’equip del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista mitjançant el grup de treball de difusió, en què participen agents de la Policia de la Generalitat ¾ Mossos d’Esquadra, el Programa de Seguretat contra la Violència Masclista i altres professionals del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació.
 
Les xerrades i aquest material, així com totes les activitats del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista del Departament d’Interior, s’emmarquen en el protocol marc per a una intervenció coordinada contra la violència masclista que fa el Govern de la Generalitat, des del qual també es lideren activitats preventives com la campanya “Talla amb els mals rotllos”, que és una de les que esmenten els personatges del còmic.
 
El còmic està protagonitzat per estudiants de secundària i presenta diferents situacions de violència i com reaccionen els protagonistes i el seu entorn. Al final de cada capítol hi ha un apartat anomenat “Important!”, en què s’informa el jovent sobre els seus drets i/o sobre les mesures de protecció que cal prendre davant d’una possible agressió o abús. Els missatges varien depenent de les situacions, però en tots ells es fa un recordatori del telèfon d’emergències 112 en el cas que la situació es compliqui.
 
Els personatges del còmic –entre ells la Roser, la Malika, el Bontou, l’Anna o la Lola– identifiquen comportaments de violència masclista en actituds que es poden presentar sovint amb els companys o la parella, en la família o en l’àmbit comunitari.
 
En el cas de la violència masclista en l’àmbit de la parella, el còmic recorda que “si sents que la teva parella et controla, t’aïlla, t’intimida i/o t’agredeix estàs patint violència masclista i, per tant, estàs en situació de risc”. El còmic també aborda el problema de la mutilació genital femenina i recorda que a l’Estat espanyol és un delicte tipificat.
 
També dóna consells de protecció en situació de risc de matrimoni forçat i en tots els casos recomana contactar amb els Mossos d’Esquadra o els serveis d’atenció a la dona quan es visqui qualsevol situació de risc. Pel que fa a la violència en l’àmbit familiar, el còmic explica un cas concret i recomana buscar persones de confiança per explicar el que estàs patint.
 
El disseny dels personatges i la il·lustració de tot el còmic ha estat obra de la dibuixant Eva Garcés.
 
Una il·lustradora especialitzada en temes d’igualtat
 
L’autora del còmic és Eva Garcés, que va néixer a Donosti l’any 1972. És llicenciada en belles arts per la UPV, en l'especialitat de disseny gràfic. Actualment, treballa compaginant diverses disciplines: il·lustració, disseny gràfic, pintura, ensenyament. Habitualment, fa campanyes pròpies per a organismes públics, empreses particulars, etc. i col·labora amb agències de publicitat, estudis de disseny, publicacions i editorials.
Gran part del seu treball s'ha especialitzat en temes que giren al voltant de la igualtat, problemàtiques de gènere, violència masclista, dona, etc.
 
Violència masclista. Com comença tot?
 
El programa de xerrades als IES, anomenat “Violència masclista. Com comença tot?” està adreçat a l’alumnat de 14 a 18 anys que estigui cursant l’ensenyament secundari obligatori, cicles formatius o el batxillerat i té una durada aproximada d’una hora, en horari lectiu. L’activitat es desenvolupa en grup, fomentant la participació, la reflexió i el debat del l’alumnat a partir de preguntes directes, exemples reals i elements que indiquen la idoneïtat o no d’una relació.
 
De l’1 de setembre de 2009 al 31 de març de 2010 s’han fet 288 xerrades, amb uns 7.600 assistents, i davant la bona acollida està previst fer-ne més durant el curs 2010-2011, amb la incorporació del còmic i la guia didàctica que avui s’han presentat.
 
D’altra banda, aquesta iniciativa vol impulsar i reforçar la proximitat amb la comunitat educativa per tal de portar a terme un treball conjunt amb els centres educatius de Catalunya, reforçant la tasca pedagògica i el treball transversal de prevenció i detecció.
 
És per això que, dins de l’àmbit preventiu de la xerrada, els agents tenen en compte, com a metodologia de treball dins de les aules, les següents qüestions bàsiques:
 
  • Evidenciar el possible desconeixement que hi ha de les primeres manifestacions de conductes violentes.
  • Assolir que els i les alumnes participin i reflexionin, generant debat dins de l’aula en el marc de l’activitat, amb preguntes directes, exemples reals, possibles situacions de risc, etc.
  • Generar debat també fora de l’aula, fins i tot a casa amb les mares, els pares o els tutors/ores legals.
  • Conscienciar el jovent que quan es parla de violència en la parella no es fa pensant en fets determinats, sinó que és un procés.
  • Visualitzar amb moltes imatges com s’articulen les primeres formes de control en els diferents àmbits de la violència.
  • Fer arribar informació d’actualitat, amb dades recents.
  • Informar de què cal fer en el moment en què es reconeix o es detecta una situació de risc.
  • Facilitar eines àgils de comunicació amb els Mossos per denunciar aquestes conductes.
  • Reforçar la tasca preventiva i comunitària de la policia de proximitat.
FONT: GENCAT