dijous, 16 de juliol del 2009

Presentat Pla Integral del poble gitano 2009-1013

La Generalitat inverteix 17,7 milions en l’aplicació del Pla integral del poble gitano 2009-2013

Aquest nou Pla per a cinc anys preveu 106 actuacions repartides en 16 àmbits de treball i té com a objectiu principal combatre la situació de desigualtat que pateix la població gitana a Catalunya. El conseller de Governació, Jordi Ausàs, destaca que el Pla incorpora les millores i els canvis sorgits del treball conjunt entre els departaments de la Generalitat i les diferents associacions gitanes i progitanes que hi ha participat.


Acte presentaicó PIPG 2009 - 2013
El conseller Ausàs durant la presentació
Acte presentació PIPG 2009 -2013
Reprensentants de la SAC, en un moment de l'acte

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, acompanyat de les entitats i associacions gitanes de Catalunya, ha presentat el Pla integral del poble gitano 2009-2013. L’objectiu d’aquest nou Pla és combatre des d’una perspectiva global la situació de desigualtat que pateix la població gitana a Catalunya. Amb aquest Pla es persegueix avançar en l’equiparament sociocultural i econòmic d’aquest col·lectiu amb la societat i, alhora, promoure i reconèixer els seus trets propis i culturals.

El conseller Jordi Ausàs ha explicat que “el Pla per aquests cinc anys dóna continuïtat al primer Pla Integral del Poble Gitano de Catalunya, vigent entre els anys 2005 i 2008, i incorpora les millores i els canvis sorgits del treball conjunt entre els departaments de la Generalitat i les diferents associacions gitanes i progitanes que hi ha participat”. També ha remarcat que “encara queda molt per fer, tot i que ja s’ha pogut copsar resultats importants fruit de l’aplicació del primer Pla, com ara la posada en marxa del projecte Promotors i promotores escolars, l’ensenyament de la llengua romaní o la visibilització de la cultura gitana als centres educatius”.

A més del conseller Jordi Ausàs, que ha presentat l’acte en tant que president del Consell Assessor del Poble Gitano de Catalunya, també hi ha participat el secretari d’Acció Ciutadana del Departament i vicepresident 1r del Consell Assessor, Josep M. Civis, i el president de l’Agrupació d’Entitats per al Desenvolupament del Poble Gitano dels Països Catalans i vicepresident 2n del Consell Assessor del Pla, Àngel Jiménez.

A l’acte també hi han assistit les entitats: l’Associació Cultural Cristiana de Catalunya AGAPE, l’Associació Cultural Gitana Camps Blancs, l’Associació Cultural Gitana de Viladecans, l’Associació Socio-Cultural Lachó Bají Calí, l’Associació Cultural Monàrquica de Girona, l’Associació d’Acció Social i Promoció Juvenil Futur de Lleida, l’Associació Gitana de Mujeres Drom Kotar Mestipén, l’Associació Gitana de Sabadell, el Centro Cultural Gitano La Mina, la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC), la Federació de Joves i Gitanes de Catalunya, la Fundació Pere Closa, la Fundació Secretariado Gitano, el Instituto Romanó para Asuntos Sociales y Culturales, l’Associació Cultural Gitana del Maresme i l’Agrupació d’Entitats per al Desenvolupament del Poble Gitano dels Països Catalans.

Més de 3,5 milions d’euros aquest any

En aquesta nova edició, el Pla Integral del poble gitano 2009-2013 compta amb una dotació econòmica total de 17,7760.206 euros per a cinc anys, el que suposa un increment del 41,7% respecte a la primera edició del Pla per als anys 2005 i 2008, que es va fixar per a quatre anys.

Només per a aquest any 2009, el Pla preveu una dotació econòmica de 3.547.000 euros provinent dels diversos departaments de la Generalitat. Per a aquest any, el Departament de Governació i Administracions Públiques és qui inverteix bona part dels recursos, en total 2.158.415 euros, per a l’aplicació del Pla. També destaquen les aportacions d’Educació, amb 956.387 euros; Treball, amb 147.000; Interior, amb 70.986 euros; i Acció Social i Ciutadania, amb 67.000 euros, provinents de les secretaries d’Immigració, Joventut i Infància, així com de l’Institut Català de les Dones.

Per a l’any 2010, els recursos econòmics previstos per part del conjunt de la Generalitat per al desplegament i l’aplicació del Pla són de 3.554.706,98 euros; per al 2011, de 3.550.779,98 euros, i per al 2012, de 3.553.879,98 euros, la mateixa quantitat que la prevista per al 2013.

106 actuacions en 16 àmbits de treball

A través del Pla integral del poble gitano 2009-2013 s’impulsaran un total de 106 actuacions incloses en 16 àmbits de treball: acció social i ciutadania, comerç, cultura, dones i polítiques de gènere, educació, esport, habitatge, política lingüística, justícia, participació, joventut, rehabilitació de nuclis antics, salut, seguretat pública, sostenibilitat i treball.

Entre les línies estratègiques destaquen les actuacions transversals per tal de visibilitzar les persones gitanes en tots els àmbits de la societat. Així, a partir d’aquest Pla s’impulsaran mesures per a la seva equiparació amb la resta de la ciutadania, com ara l’accés o la promoció en el mercat laboral, l’habitatge, l’educació i els estudis universitaris.

Algunes de les actuacions més rellevants són la promoció de projectes de mediació sociocultural als municipis, la promoció escolar, la creació de la Fundació Institut de Cultura del Poble Gitano, la recuperació de la llengua romaní, la inclusió de la cultura gitana al currículum educatiu, les accions de suport per incorporar les persones gitanes als circuits per a l’accés als serveis generals per a la ciutadania, la coordinació interdepartamental entorn el col·lectiu de persones gitanes d’origen immigrant o la mediació civicocomunitària

Procés participatiu de redacció i avaluació

El procés de desenvolupament d’aquest nou Pla és el resultat d’un treball compartit entre diversos departaments de la Generalitat, les entitats gitanes a través del Consell Assessor del Poble Gitano, els ens locals i les organitzacions de l’àmbit social, sindical i cultural.

A més, el Pla compta amb un procés d’avaluació contínua que farà el seguiment de la implementació de les actuacions i una avaluació final per extreure’n el resultat global. L’avaluació constarà de tres informes, dos d’interns i un d’extern, i se centrarà en nou àmbits fonamentals: el funcionament, l’eficiència, la participació, la transversalitat, la perspectiva de gènere, l’impacte sobre la imatge social del poble gitano de Catalunya, la territorialitat del Pla, la transnacionalitat i la inversió econòmica.

FONT: GENCAT.CAT

1 comentari:

Holliday ha dit...

No entenc en quin municipi esta ubicat aquest poble