dilluns, 22 de març del 2010

La comissió de seguiment del Pacte Nacional per a la Immigració insta als actors polítics i socials a tractar de manera responsable el fet migratori

La consellera Carme Capdevila ha explicat la implementació i el desenvolupament de les accions previstes per tal de garantir la convivència en l'actual context de crisi econòmica

La comissió de seguiment del Pacte Nacional per a la Immigració, integrada pel Govern, el partits polítics signants, els agents socioeconòmics, les entitats municipalistes i les principals organitzacions del sector que formen part de la comissió permanent de la Taula de Ciutadania i Immigració, ha acordat avui un document que insta als partits polítics a signar un acord sobre el tractament responsable de la immigració.



El text consensuat anuncia tres principis i set compromisos que insten a conèixer l’aportació de la immigració i les causes estructurals dels impactes que ocasiona; a adreçar el mateix discurs a públics d’orígens diferents; a valorar les persones lluny d’estereotips; a basar els missatges en dades contrastables i no en opinions subjectives; així com a evitar i denunciar els discursos que incitin actes de racisme i xenofòbia. La comissió de seguiment del Pacte insta a totes les formacions polítiques amb representació a Catalunya a subscriure aquest document. La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha demanat a tots els partits ‘un acte de responsabilitat i que se sumin a l’acord’.



Paral·lelament, la consellera Capdevila, acompanyada pel secretari per a la Immigració, Oriol Amorós; ha recordat que caldrà continuar reforçant les polítiques públiques i les accions tranversals que es promouen des de les administracions i la societat civil per tal de garantir la cohesió als barris, pobles i ciutats. Especialment en l’actual context de crisi econòmica.


Capdevila s’ha mostrat convençuda que Catalunya continuarà essent un model d’integració i convivència, malgrat les dificultats del moment. En aquest sentit, durant la mateixa reunió ha desgranat les 57 mesures noves que inclou el Pacte, previstes d’ara i fins l’horitzó 2020. Del total d’actuacions tres estan pendents, 49 estan en curs o en plena fase de desenvolupament i cinc ja han estat finalitzades.


Durant la mateixa reunió la consellera ha presentat als membres de la comissió el document “Món local, immigració i ciutadania. Recomanacions per a la gestió del fet migratori des del món local” que s’està enllestint després de mesos de treball i consens amb una quarantena d’ens locals de poblacions amb alts percentatges d’immigració, les quatre diputacions i les dues entitats municipalistes. L’objectiu és que aquest document esdevingui una eina de suport i coordinació per als responsables municipals i comarcals que s’encarreguen de les polítiques públiques relacionades amb la diversitat i la gestió de les migracions.


Amb aquest text, Catalunya avança cap a tenir polítiques més coherents i coordinades entre els diferents ens locals. S’estructura en tres eixos:

moviments migratoris i món local

adaptació dels serveis públics a una societat diversa

integració en una cultura pública comuna

El document consensua aspectes com l’empadronament, l’acollida, el reagrupament familiar, l’arrelament, L’habitatge, l’educació, la salut, la convivència en l’espai públic o el comerç, entre d’altres.
 
FONT: DEPARTAMENT D´ACCIÓ SOCIAL I CIUTADANIA