dimecres, 17 de març del 2010

L'Espai Cabestany es converteix en el nou centre de referència per als joves tutelats i extutelats

La Consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha inaugurat avui aquest emplaçament, que donarà a aquests joves un servei integral


La Consellera, amb un jove que viu en un dels pisos de l'Espai Cabestany
La Consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha inaugurat avui l’Espai Cabestany, el nou centre de referència per als joves tutelats i extutelats. En aquest equipament, les persones joves destinatàries dels serveis i recursos de l’Àrea de Suport al Jove Tutelat i Extutelat (ASJTET) podran trobar informació, orientació, acompanyament i accés als serveis i programes que ofereix el Departament d’Acció Social i Ciutadania.
A l’Espai Cabestany es dóna un servei integral als joves tutelats i extutelats i se’ls proporciona suport en l’àmbit d’habitatge, econòmic, jurídic, educatiu i laboral. Fins ara, aquests serveis s’oferien a diferents edificis de la ciutat de Barcelona i ara tots estan concentrats en un mateix equipament. Tots aquests serveis tenen per objectiu permetre als i a les joves accedir al mercat de treball i construir una carrera professional, ja que aquest és el mitjà imprescindible per emancipar-se i adquirir l’autonomia necessària per viure de forma independent, sense la intervenció de l’Administració a través dels serveis socials.
14 places residencials
L’Espai Cabestany disposa de 8 apartaments, que ofereixen un total de 14 places residencials, distribuïdes en 4 apartaments d’una plaça, 2 de dues places i 2 de tres places. Els apartaments estan dotats de tots els serveis necessaris i estan destinats a aquells joves majors de 18 anys que estiguin cursant estudis reglats superiors o universitaris. Així mateix, aquests joves han de demostrar tenir prou capacitat d’autonomia per a emancipar-se a través de l’acompanyament i la tutorització d’educadors professionals.
Les 14 places residencials de l’Espai Cabestany s’afegeixen a les 323 places que disposa el Departament d’Acció Social per a joves tutelats i extutelats, distribuïdes en un total de 67 pisos o residències. A data d’avui, a l’Espai Cabestany ja hi estan vivint 7 joves.
En el nou equipament de l’Espai Cabestany els joves, els professionals i les empreses disposen d’espais adequats a les seves necessitats. Així, Cabestany disposa d’espais de formació en grup, de treball individualitzat i de tutories i sales d’accés a les noves tecnologies.
Per a tenir a punt l’Espai Cabestany, el Departament d’Acció Social ha fet una inversió de 1’3 milions d’euros. Així mateix, el cost de funcionament d’aquest equipament és de 197.000 euros anuals. Tots els seus serveis són gestionats pel Departament, amb la col·laboració del Departament de Treball, de la Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits (FEPA), de la Fundació “La Caixa” i de la Fundació Servei Solidari.
1.481 joves acollits a l’Àrea de Suport al Jove Tutelat i Extutelat al 2009
L’Àrea del Jove Tutelat i Extutelat és la unitat del Departament d’Acció Social i Ciutadania que ofereix suport tècnic, educatiu i afectiu als joves d’entre 16 i 21 anys amb problemes familiars. En la majoria dels casos, aquests joves han estat desemparats de les seves famílies i ingressats prèviament en un centre residencial de menors.
Durant el 2009 han estat acollits pel Departament d’Acció Social i Ciutadania un total de 1.481 joves, una xifra que s’ha multiplicat per 4 des de 1999, quan se’n van acollir 343. Aquests joves són els que s’han beneficiat dels diferents programes que ofereix el Departament. Al 2009, 545 joves han passat pel programa d’habitatge, 427 pel servei d’acompanyament jurídic i 342 pel programa de via laboral.
Una part important d’aquests joves, un 44%, accedeixen als programes per a joves tutelats i extutelats quan són menors d’edat, mentre encara es troben tutelats per la Generalitat en un centre de menors.

Perfil dels i de les joves de l’Àrea
Vegem algunes dades que ens ajudaran a entendre el perfil del jove tutelat i extutelat:

Edat en el moment de la sol·licitud
Menors de 18
Majors de 18
44%
56%
Sexe
Nois
Noies
66%
34%
Fills
No
2%
98%
País de procedència
Catalunya
Estranger
52%
48%
Zona estrangera de procedència
Magrib
56%
Àfrica Subsahariana
29%
Amèrica del Sud i Central
8%
Europa de l’Est
2%
Altres
5%
Amb qui viuen en el moment de sol·licitar el suport del Departament
Centre de menors
54%
Pares
8%
De forma independent
10%
Altres parents: avis, tiets, etc.
13%
Família aliena
8%
Parella
1%
Altres
8%
Formació en el moment de l’arribada
Estudis primaris
19%
Graduat / ESO
20%
Estudis primaris inacabats
24%
Formació Ocupacional o
Programes de Garantia Social
12%
Ha iniciat estudis superiors
7%
FP o Bachillerat inacabat
1%
Altres
16%
 FONT: GENCAT.CAT