dimecres, 17 de març del 2010

Experts en bioètica aconsellen el testament vital per planificar com ser tractats al final de la vida



  • La jornada “Dret a decidir: el testament vital”, organitzada per la Fundació Agrupació Mútua i la Fundació Pere Tarrés, ha reunit avui més de 150 persones al CaixaForum Barcelona

  • El periodista i cineasta Albert Solé Bruset, Goya al Millor Documental 2009 per “Bucarest, la memoria perdida”, presenta el seu nou treball i defensa el dret a morir tal com s’ha viscut: amb dignitat

“La malaltia no pot ser un parèntesi en el dret d’una persona”, ha afirmat el president del Comitè de Bioètica de Catalunya, Marc Antoni Broggi, en la conferència inaugural de la jornada “Dret a decidir: el testament vital”, organitzada per la Fundació Agrupació Mútua i la Fundació Pere Tarrés, que ha reunit més 150 persones al CaixaForum Barcelona. Broggi i la resta d’experts en bioètica han defensat el testament vital o document de voluntats anticipades com a eina per manifestar el desig de com ser tractat si es dóna la situació que s’arriba al final de la vida en una situació irreversible i sense capacitat de prendre decisions. “Com a novetat recent, quan el malalt pren la decisió de no fer un tractament, el metge no pot fer objecció de consciència”, ha explicat l’especialista, que ha afegit: “La lluita contra el dolor i el sofriment pot passar per sobre de la màxima eficàcia de la malaltia”.

En la taula rodona “Evolució del testament vital”, la neuròloga Mercè Boada (Fundació ACE) ha comparat el document de voluntats anticipades a “una carta d’amor per estalviar al teu entorn estimat de prendre una decisió”. El membre de la Junta de l’Observatori de Bioètica i Dret Albert Royes ha declarat que “el testament vital és un instrument per no consentir que els altres facin el que vulguin”. Per la seva banda, la professora titular d’Ensenyament de Treball Social Mercè Tabueña (UB) ha recordat que “l’edat no és una malaltia i, per tant, no pot suposar un criteri per limitar les capacitats d’una persona”. El prior de l’Hospital de Sant Pau, Josep M. Forcada, doctor en medicina, ha assenyalat que “cal revisar algunes idees teològiques com el dolor o la mort com a càstig”. També han participat en la jornada la sotsdirectora de la Fundació Josep Laporte, Dolors Navarro, i l’exvicepresidenta de l’Associació Dret a Morir Dignament, Joana Teresa.

Documental de Solé Bruset
La jornada ha comptat amb la presentació de “Al final de la escapada”, amb Albert Solé Bruset, periodista i cineasta, Goya al Millor Documental l’any 2009 per “Bucarest, la memoria perdida”. El nou documental de Solé Bruset mostra com un militant comunista, amic del seu pare (el polític Solé Tura), tria morir dignament: “Quan un ha tingut la voluntat de viure amb dignitat, què més que permetre que mori en dignitat”, afirma el periodista.

El director general de Recursos Sanitaris del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, David Elvira, el vicepresident de la Fundació Agrupació Mútua, Josep Lluís Vilaseca, i el director general de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol, han inaugurat la jornada.
FONT: FUNDACIÓ PERE TARRÉS