dimecres, 17 de març del 2010

Més de 1.200 persones d'origen estranger residents a Tarragona han après català gràcies a la col·laboració entre Govern, ens locals i entitats d'immigració

Avui s’han lliurat plaques de reconeixement a les associacions de l’àmbit migratori que han ofert cursos inicials i bàsics de llengua catalana aquest 2009
 
La majoria dels alumnes inscrits són d’origen llatinoamericà i africà

La Generalitat de Catalunya ha reconegut a les entitats de l’àmbit migratori de la demarcació del Camp de Tarragona que han ofert cursos inicials i bàsics de català durant el 2009, gràcies al suport de la Secretaria per a la Immigració del Departament d’Acció Social i Ciutadania i del Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL).

Aquesta oferta ha permès que al llarg de tot 2009 un total de 1.279 alumnes d’origen estranger hagin après català a través dels cursos que s’han posat en funcionament a les comarques tarragonines. Una part d’aquesta formació la promouen directament associacions de persones immigrades i la resta ens locals interessats en ampliar l’acollida lingüística. En tots els casos es tracta d’una oferta gratuïta i en horaris adaptats a les necessitats dels alumnes. Es tracta d’una actuació que complementa l’oferta habitual del Consorci que promou a les seves seus.

Per procedències, les persones inscrites són majoritàriament d’origen africà, amb alumnes del Nord d’Àfrica i de l’Àfrica subsahariana en més del 44% dels casos. També hi ha un grup important de llatinoamericans, amb més d’un 30% de nacionals de països d’Amèrica del Sud, Central, Mèxic i Carib.

Els cursos s’ajusten en tot moment als criteris generals del CNL, que s’encarrega d’atendre les sol·licituds de les entitats o dels ens locals que actuen en nom de col·lectius de persones immigrades que manifesten la voluntat d’aprendre català. El Consorci organitza els cursos a les seus de les mateixes entitats o en centres habilitats i proporciona el professorat necessari. Per la seva banda, la Secretaria per a la Immigració s’encarrega del finançament.

El Govern ha destacat l’esforç i el compromís d’aquestes persones, ens locals i entitats a l’hora de promoure l’ús social de la llengua catalana. Quelcom que està en consonància amb les previsions del Projecte de llei d’acollida, actualment en tramitació al Parlament. El text preveu establir un servei de primera acollida al conjunt del territori on l’aprenentatge de la llengua catalana tindrà un paper clau.

Aquestes accions s’emmarquen també en les mesures del Pacte Nacional per a la Immigració. Concretament, quan aposta per fer del català llengua vehicular d’acollida que permet bastir una cultura pública comuna, garantia de convivència i cohesió social.

L’acte de reconeixement ha comptat amb la participació dels representants de les associacions participants en aquest projecte. També han assistit el delegat del Govern de la Generalitat, Xavier Sabaté; el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós; el secretari de Política Lingüística i president del Consorci per a la Normalització Lingüística, Bernat Joan; la presidenta del CNL a Tarragona, Rosa Rossell; la presidenta del CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, Empar Pont, i el director dels serveis territorials del Departament d’Acció Social i Ciutadania a Tarragona, Jordi Tous.