dilluns, 15 de febrer del 2010

Creu Roja i l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament impulsen un centre logístic per a l'allotjament temporal d'emergència

L'ACCD aporta 500.000 euros al projecte

Catalunya i el port de Barcelona esdevindran un centre logístic de referència per al Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja en l'àmbit de l'aixopluc.
Estructura d'allotjament temporal de Creu Roja
La Creu Roja i l’ACCD han presentat aquest migdia a Barcelona el nou centre logístic internacional de l’organisme humanitari per a l’allotjament temporal en situacions
d’emergència. D’aquesta manera, Barcelona i Catalunya es doten del primer magatzem especialitzat en allotjament temporal d’emergència a nivell internacional. L’objectiu del centre és millorar les capacitats de Creu Roja per proveir allotjaments temporals d’emergència a la població afectada per catàstrofes o desastres. Per realitzar aquest
projecte, la Creu Roja ha subscrit un acord amb l’ACCD, que hi aporta un total de 500.000 euros.

A través dels allotjaments temporals es volen cobrir amb la màxima rapidesa possible les necessitats d’aixopluc de la població afectada per desastres des que es queden sense casa i fins que poden accedir a un habitatge permanent. Es tracta d’un tipus d’habitatge de muntatge ràpid i fàcil, format per materials sismoresistents que es poden manipular i transportar fàcilment, alhora que compleixen els estàndards internacionals d’aixopluc que estableix la Carta Humanitària i les normes mínimes de resposta humanitària en casos de desastre. Cada allotjament està format per un mòdul rectangular de 18 metres quadrats. Posteriorment, els mòduls es poden unir entre ells, de manera que es converteixen en espais comunitaris, com escoles o centres de salut.

Cap a una acció humanitària responsable, efectiva i de qualitat

En el decurs de l’acte de presentació, el director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat de Catalunya, David Minoves, ha destacat l’aliança estratègica de la cooperació catalana amb un actor com Creu Roja “per millorar les capacitats dels mecanismes de resposta a emergències des de Catalunya i avançar cap a una acció humanitària responsable, efectiva i de més qualitat”. Minoves ha recordat que “l’acció humanitària ha d’alleugerir el patiment de les poblacions que pateixen crisis però no únicament. Cal treballar més a llarg termini per recuperar la dignitat i els drets de les persones i,  sobretot, per reduir-ne la vulnerabilitat.

Aquest centre de Catalunya, el primer del món especialitzat en allotjament temporal del Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, també està pensat perquè esdevingui un espai interactiu d’informació, difusió i sensibilització de la importància de l’acció humanitària, que podran visitar escoles, universitats i el conjunt de la població.

Primera intervenció: Haití


La Creu Roja ja treballa per a fer un enviament d’allotjament temporal a Haití en els propers mesos, després de la fase d’identificació de necessitats i formulació del projecte. Ja hi ha en fase d’adquisició i d’estocatge 600 mòduls per cobrir les necessitats d’allotjament de la població afectada pel terratrèmol del 12 de gener. Aquest primer enviament ja compta amb el suport econòmic de l’ACCD a través del conveni d’allotjament temporal, i de l’Obra Social de La Caixa i l’Ajuntament de Barcelona, que hi destinen 100.000 euros cadascun.