dimecres, 16 de juny del 2010

Novetats legislació sobre immigració

Legislació

  • Sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre els límits de la llibertat d'expressió quan es fan acusacions per motius d'origen o de religió

    El Tribunal Europeu de Drets Humans ha emès una sentència validant la condemna que la Cort judicial francesa va imposar al polític Jean-Marie Le Pen per fer unes declaracions en les que alertava sobre el perill de la comunitat musulmana a França.
    Tot i que la Cort recorda la importància de la llibertat d’expressió, la sentència assenyala que les declaracions de Le Pen eren susceptibles de donar una imatge inquietant de la comunitat musulmana en el seu conjunt, podent suscitar un sentiment de rebuig i hostilitat i oposant entre si d’una part als francesos, i d’una altra a aquesta comunitat,.
    Font: Butlletí nº 66 de Polítiques Normatives i Institucionals, Càtedra d'Immigració, Drets i Ciutadania de la UdG
    Enllaç web a la sentència (en francès)
  • Dictamen del CESE sobre el respecte dels drets humans en les polítiques i la legislació europees sobre immigració

    El Diari Oficial de la Unió Europea va publicar el passat 18 de maig el Dictamen del 26 de febrer de 2009, elaborat pel Comitè Econòmic i Social Europeu sobre ‘El respeto de los derechos fundamentales en las políticas y la legislación europeas en materia de inmigración'.
    El document aborda com a eixos principals la universalitat dels Drets Humans, els drets dels treballadors immigrants i les seves famílies, la reagrupació familiar, les fronteres i la immigració irregular, i el retorn i la readmissió, entre d'altres. També estableix deu prioritats operatives per a que Europa sigui un espai de llibertat, seguritat i justícia.
    Font: Butlletí nº 66 de Polítiques Normatives i Institucionals, Càtedra d'Immigració, Drets i Ciutadania de la UdG
    PDF del dictamen
  • Sol·licituds d'asil i decisions sobre aquestes peticions produïdes a Europa en el quart trimestre de l'any 2009

    L'EUROSTAT ha publicat l'Informe sobre les sol·licituds d'asil i les decisions adoptades pels Estats Membres de la Unió Europea en el quart trimestre de 2009.
    El Butlletí Nº66 de Polítiques Normatives i Institucionals, Càtedra d'Immigració, Drets i Ciutadania de la Universitat de Girona, que publica aquesta informació, assenyala que, pel que fa a Espanya, cal destacar que en el període de referència es van instar 685 sol·licituds: gairebé un 70% es tractava de persones d'entre 18 i 34 anys; principalment de persones provinents de Nigèria (90), Algèria (60), Colòmbia (60 ), Guinea (55) i Costa d'ivori (45). D'altra banda, en aquest trimestre, Espanya va adoptar 955 decisions sobre sol·licituds, de les quals, en va rebutjar 860.
    Font: Butlletí nº 66 de Polítiques Normatives i Institucionals, Càtedra d'Immigració, Drets i Ciutadania de la UdG
    PDF de l'informe (en anglès)