dimecres, 16 de juny del 2010

El Parlament aprova la Llei dels drets i les oportunitats de la infància i l'adolescència

La consellera Capdevila amb entitats i diputats, després de l'aprovació de la lleiLa consellera Capdevila amb entitats
i diputats, després de l'aprovació de la Llei
El Parlament de Catalunya va aprovar el 12 de maig la Llei dels drets i les oportunitats de la infància i l'adolescència, impulsada pel Departament d'Acció Social i Ciutadania. Aquesta norma millora el sistema de protecció davant els maltractaments, agilitza l'adopció nacional i situa el dret de participació al capdavant de les polítiques d'infància. Tal i com va exposar la Consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, durant la seva intervenció, aquesta Llei té una visió global i proactiva d'aquest col·lectiu, i inclou tant la infància i adolescència que es troba en situació de risc o desemparada com la que no.
Així mateix, amb la voluntat de considerar l'infant i l'adolescent com a subjecte de drets, que mereix ser escoltat i informat, la Llei estableix l'obligatorietat de notificar les resolucions de l'administració als adolescents, els quals les podran impugnar, així com d'informar a l'infant i a l'adolescent de les mesures que se li adoptaran, de la seva situació i de les actuacions que caldrà seguir.
La Llei dels drets i les oportunitats de la infància i l'adolescència situa l'infant que ha patit maltractaments al mateix nivell que la dona que es troba en situació de violència masclista. En aquest sentit, una de les novetats destacades de la Llei és que, en la mesura que sigui possible, sigui la persona maltractadora la que marxi de casa i no l'infant maltractat. Un altre canvi important que incorpora el text és que diferenciarà les situacions de risc de les de desemparament, en el sentit que només s'acordarà el desemparament quan l'infant hagi de ser separat dels seus progenitors.
Amb la nova llei, es pot acordar la mesura d'acolliment preadoptiu en interès de l'infant sense el consentiment dels pares biològics i es limita a dos mesos el temps màxim perquè aquests puguin oposar-se a la resolució de l'acolliment preadoptiu. I un cop la resolució sigui ferma no caldrà el seu consentiment per a continuar amb l'adopció. Aquest canvi comportarà una agilització del procés d'adopció, ja que, amb la nova llei, el temps màxim que transcorrerà entre la constitució de l'acolliment preadoptiu i la constitució de l'adopció serà d'un any i mig, aproximadament.
D'altra banda, la Llei dels drets i les oportunitats de la infància i l'adolescència incorpora dues noves modalitats d'acolliment:
  • Acolliment familiar permanent: S'establirà quan es prevegi que el desemparament serà definitiu i per les circumstàncies del menor no sigui aconsellable la mesura de l'adopció.
  •  Acolliment professional: S'establirà amb persones o famílies en les quals un dels membres tingui una titulació (educació social, educació especial, psicologia, pedagogia, etc) que acrediti la seva preparació. Aquestes famílies acolliran a infants amb necessitats especials o grups de germans i la persona que acrediti la professionalitat rebrà una remuneració econòmica per dedicar-se de forma exclusiva a l'acollliment.
Per últim, cal destacar que la nova Llei crea la figura del procurador de la infància, que tindrà la funció d'inspecció, d'atendre les queixes i sol·licituds dels infants i d'elevar al Govern recomanacions i informes.
PowerPoint explicatiu de la Llei

FONT: GENCAT.CAT