dimecres, 9 de novembre del 2011

Informacions sobre violència masclista

 Violència masclista

 
La Generalitat de Catalunya inicia un pla pilot per incloure formació sobre prevenció de relacions abusives entre noies i nois en el currículum educatiu de l'alumnat de segon curs dels cicles formatius de grau superior d'Integració Social i d'Animació Sociocultural.L'objectiu és que aquests tècnics i tècniques ofereixin tallers de prevenció de les relacions abusives a l'alumnat d'ESO, PQPI i cicles formatius de Grau Mitjà.
Jornada tècnica de treball 'La coordinació de casos en els circuits contra la violència masclista: vetllant per la protecció de dades'
En el marc de la commemoració del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, l'Institut Català de les Dones organitza el 24 de novembre aquesta jornada tècnica de treball, que s'adreça a professionals de recursos i serveis públics de la Xarxa d'Atenció i Recuperació Integral contra la violència masclista, amb l'objectiu de reflexionar entorn la confidencialitat, presentar el nou capítol sobre protecció de dades del Protocol Marc per a una intervenció coordinada contra la violència masclista i assegurar que les recomanacions tècniques recollides al capítol donen resposta al conjunt de casos que poden sorgir en els diversos circuits professionals.
Concurs de microrelats "420 caràcters per unes relacions en igualtat"
El concurs és una iniciativa de sensibilització de l'Institut Català de les Dones amb motiu de la commemoració, el 25 de novembre, del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. Escriu a facebook.com/icdones un relat literari de com a màxim 420 caràcters que mostri relacions de parella basades en el respecte i la igualtat. El termini de presentació dels microrelats finalitza l'11 de novembre i els premis són xecs regals bescanviables a l'Abacus.
El Pla aporta com a principals novetats l'ampliació dels col·lectius protegits, la implantació d'un sistema integral d'atenció a les víctimes, una eina d'orientació cap a la prevenció i la introducció de la valoració del risc policial. L'objectiu estratègic del pla és el treball en proximitat a l'entorn de la dona, dels nens o de la gent gran per tal de reduir sensiblement el nombre de víctimes de maltractament i garantir-ne la seva atenció i seguretat, i neix amb una clara voluntat de coordinar-se amb altres departaments, institucions i actors destacats en la lluita contra la violència masclista, com l'Institut Català de les Dones.
Condol per la mort d'una dona víctima de la violència masclista
El Govern de la Generalitat, a través de Montse Gatell, presidenta de l'Institut Català de les Dones, va condemnar enèrgicament l'assassinat d'una dona el passat 19 d'octubre a Girona, presumptament víctima de la violència masclista, i va expressar el seu sentit condol a la família de la víctima. Gatell va reiterar el ple suport del Govern a les dones que es troben en situació de violència masclista i al seu entorn, i va ratificar el compromís de treballar amb tots els agents socials implicats per avançar en l'eradicació d'aquesta xacra.
 
A la reunió del 24 d'octubre la Comissió va fer balanç de les actuacions realitzades durant l'any 2011 en els diversos grups de treball: el de violència masclista, el d'infància i adolescència, el de persones grans i el de mutilació genital femenina. De l'1 de gener al 30 de setembre de 2011 hi ha hagut 1.697 denúncies de violència domèstica i de gènere (1.274 denúncies de violència de gènere i 423, de domèstica). També que el telèfon 900 900 120 ha rebut 593 trucades i que el Centre d'Intervenció Especialitzada (CIE) ha atès 153 dones i 50 nens i nenes.
Amunt
 

:: Cicle d'entrevistes

Cicle d'entrevistes 'Veu de dona'
L'Institut Català de les Dones obre les portes al debat i la reflexió i us convida a Veu de Dona, un nou cicle on dones significades de Catalunya en diversos àmbits (esport, cultura, comunicació, associacionisme, empresa, lluita contra la violència masclista, salut, religió, universitats i recerca, etc.) seran entrevistades per diferents professionals del món periodístic.
Les sessions tenen lloc al Palau Robert, a les 18 hores, i les tres primeres sessions del cicle són:
  • Dijous, 17 de novembre de 2011. Rita Marzoa,periodista, entrevistarà Anna Tarrés, entrenadora de natació sincronitzada.          
  • Dijous, 15 de desembre de 2011.  Josep Puigbó, periodista, entrevistarà Maria Barbal, escriptora.
  • Dijous, 26 de gener de 2012. Rita Marzoa, periodista, entrevistarà Muriel Casals, economista i presidenta d'Òmnium Cultural
Amunt
 

:: Memòria històrica

'La maternitat d'Elna, un exemple de tenacitat'
L'Institut Català de les Dones, en col·laboració amb el Memorial Democràtic i Projecte Galilei, us convida a l'acte La maternitat d'Elna. Un exemple de tenacitat, que tindrà lloc el proper dimecres, 16 de novembre, a les set de la tarda, al Sant Andreu Teatre (c/Neopàtria, 54, Barcelona).

En el decurs de l'acte, la historiadora Assumpta Montellà realitzarà una conferència sobre la figura d'Elisabeth Eidenbenz i hi tindrà lloc una actuació musical de Rosa Galindo i Luc Olivier Sánchez. També hi haurà una projecció d'un recull d'imatges de l'exposició La Maternitat d'Elna, bressol de l'exili en el Hall del Sant Andreu Teatre.

Les persones que desitgin assistir-hi han de recollir l'entrada (gratuïta) a la taquilla del teatre entre les 17h i les 18'30h del mateix dia.

A més del dia d'aquest acte, l'obra de teatre es representa del 18 de novembre al 6 de desembre (tots els divendres, dissabtes i diumenges, excepte el 27 de novembre que no hi ha funció). Els horaris són: divendres a les 21h, dissabtes a les 21.30h i diumenges a les 18.30h.

Per concloure el cicle d'homenatge a la maternitat d'Elna hi haurà un Fòrum-xerrada, el dia 6 de desembre, a les 20h, que comptarà amb la participació dels intèrprets i creadors de l'obra, on es parlarà dels processos creatius i artístics de l'obra.