dimarts, 23 de novembre del 2010

Actualitat d'immigració i comunicacions d'entitats

Actualitat

  • Experts internacionals debaten a Catalunya sobre la protecció de la infància que ha emprès un moviment migratori


    Agents polítics i socials d'arreu del món es van reunir a Barcelona del 5 al 7 d'octubre per trobar mecanismes de col·laboració entre països per millorar la protecció de la infància desplaçada. Entre els participants a la Conferència Internacional sobre Moviments Migratoris Infantils hi va haver agències internacionals de les Nacions Unides com UNICEF o ACNUR, ONG internacionals com Save the Children o Plan Internacional, governs nacionals, representants d'entitats supraestatals com la Unió Europea i la Unió Africana, i una representació d'experts i acadèmics internacionals.
  • Comencen les visites per a entitats al Museu d'Història de Catalunya


    Una cinquantena de persones van assistir aquest dimecres a la primera visita al Museu d'Història de Catalunya organitzada per la Secretaria per a la Immigració i aquest equipament cultural. L'objectiu és apropar els nouvinguts a la història mil·lenària del nostre país, d'una manera amena i didàctica. S'emmarca en un acord subscrit recentment per les dues parts.
    Es tracta d'una activitat gratuïta que tindrà continuïtat, oberta als col·lectius i entitats de persones migrades i a les diferents organitzacions de suport als nouvinguts que vulguin participar-hi. Les places són limitades i cal inscripció prèvia.
    La informació sobre noves visites es publicarà al portal www.agendaimmigracio.cat.
  • Es posa en funcionament el Cercador de recursos per a l'acolliment lingüístic


    Recentment s'ha posat en funcionament el Cercador de recursos per a l'acolliment lingüístic http://gencat.cat/llengua/acolliment/cercador. Aquesta eina de la Secretaria de Política Lingüística neix amb l'objectiu de ser un espai virtual de referència per a aquells professionals de l'acolliment lingüístic que treballen des d'associacions, entitats o empreses, ja sigui fent classes de català per a persones nouvingudes adultes o bé realitzant tasques de suport a l'acolliment lingüístic.
  • Museu virtual del poble gitano a Catalunya


    El passat 30 de setembre es va inaugurar al Citab de Cornellà (Baix Llobregat) el Museu virtual del poble gitano a Catalunya. La proposta de crear el primer museu interactiu del món dedicat a la cultura gitana va sorgir en un dels grups de treball del Pla integral del poble gitano que coordina la Secretaria d'Acció Ciutadana. El Museu virtual del poble gitano a Catalunya és el resultat de més de quatre anys de treball conjunt entre l'administració, associacions gitanes, persones expertes i la Universitat Oberta de Catalunya.
    Web del Museu virtual del poble gitano a Catalunya

Comunicacions de les entitats

  • AMIC-UGT inicia una campanya per a informar sobre el dret a vot de les persones migrades


    L'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya (AMIC - UGT de Catalunya) ha iniciat una campanya informativa sobre la inscripció al cens electoral dels nacionals de països amb acords amb Espanya i que podran exercir el dret a vot en les properes eleccions municipals, sota el lema "I tu, pots votar? Votem junts a les escoles, votem junts a les empreses. A les nostres ciutats volem votar amb tu!". Aquesta acció d'AMIC s'emmarca en la campanya que va iniciar fa uns anys per reivindicar el dret a vot de les persones immigrades residents a Catalunya.
    A través d'un díptic i d'una pàgina web, l'entitat informa a les persones immigrades sobre els països que han signat un acord i sobre els procediments que han de realitzar per a la inscripció al cens electoral.
    Enllaç web a més informació
    Web de l'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya (AMIC - UGT de Catalunya)
  • SOS Racisme publica l'informe anual 2010 sobre el racisme a l'Estat espanyol


    La Federació d'Associacions de SOS Racisme a l'Estat espanyol ha publicat l'Informe Anual 2010, que ofereix una anàlisi sobre el fenomen del racisme i la xenofòbia a l'Estat espanyol, mostrant les diferents tipologies i espais on es manifesta i analitzant les seves causes i conseqüències.
    Aquest any el document no tindrà presentació pública a Catalunya, però les persones interessades en aconseguir-lo poden trobar el llibre a la seu de SOS Racisme o a les diferents parades informatives que organitza l'entitat. També hi ha una versió PDF disponible al seu web.
    PDF de l'informe
  • Grups de 'Mares entre dues cultures' a l'Associació Salut i Família


    L'Associació Salut i Família promou aquest projecte que proposa dissenyar i pilotar, en col·laboració activa amb quatre hospitals públics de Catalunya, activitats sistemàtiques d'educació intercultural adreçades a mares immigrades de diverses procedències amb fills o filles menors de tres anys. L'objectiu és millorar la cobertura de necessitats insatisfetes en l'àmbit de la prevenció i promoció de la salut materno-infantil, enfortint coneixements, capacitats i xarxes de suport social funcionals.
    L'entitat també desenvolupa altres programes adreçats a persones immigrades: "De compatriota a compatriota", mediació intercultural als centres sanitaris, i "Famílies hospitalàries per a immigrants".
    Web de l'Associació Salut i Família
  • Crida de voluntaris de la Coordinadora Intercultural d'Associacions 'Interculturalitat i Convivència'

    L'associació Interculturalitat i Convivència ha iniciat un procés de transformació en Coordinadora Intercultural d'Associacions, que aplega diferents associacions de nouvinguts i que s'ha proposat objectius dins de la mateixa línia que ja mantenien abans, però incorporant-ne d'altres com ara l'assessorament en l'àmbit laboral per a persones migrades i l'ajuda directa a països necessitats. Per aquest motiu fa una crida a les persones que vulguin treballar com a voluntàries en les seves tasques d'organització i desenvolupament de les seves activitats.
    Per a més informació, es pot contactar amb la directiva de l'entitat a través dels següents números telefònics: 618.786.762 i 93.423.39.59.
  • Concurs ‘Eres joven, ¡triunfarás!' de la Fundació Bertelsmann


    El 15 d'octubre acaba el termini d'inscripcions per a aquest concurs promogut per la Fundació Bertelsmann. L'objectiu és animar a nens i joves de diferents procedències a ser agents actius d'una major integració a les escoles, donant suport als seus esforços amb el compromís de personalitats destacades que els poden servir d'exemple, com ara la cantant Chenoa, l'esportista Bojan Krkic, el cantant Sergio Alcover i el raper El Chojin.
    Web
    Publica un missatge
    del concurs 'Eres joven, ¡triunfarás!'