dimarts, 23 de novembre del 2010

Treball posa en marxa la primera Taula Laboral per a la inserció laboral de les dones en situació de violència de gènere a les comarques de Ponent

Acte de signatura de l'Acord pel desplegament de la Taula Laboral de les comarques de Ponent per a la Inserció Laboral de les Dones en situació de Violència de Gènere
 
  • Avui s’ha signat l’acord entre Treball, Acció Social i Ciutadania, els agents econòmics i socials i entitats locals per constituir aquesta taula
  • Treball ha promogut la inserció laboral de 40 dones que han patit o pateixen violència de gènere a les comarques de Ponent
  • El grau d’inserció laboral de les dones que han participat en aquests itineraris és del 68%
 
El Departament de Treball, d’Acció Social i Ciutadania, els agents econòmics i socials i entitats locals han signat avui l’Acord per al procediment de coordinació institucional pel desplegament de la Taula Laboral de les comarques de Ponent per a la Inserció Laboral de les Dones en situació de Violència de Gènere.
 
Així, a partir d’aquest moment, les institucions i agents econòmics i socials signants començaran a treballar conjuntament per a possibilitar la confecció d’una xarxa operativa que garanteixi l’efectiva inserció laboral de les dones en situació de violència de gènere, específica per les comarques de Ponent, formant la Taula Laboral de les comarques de Ponent per a la inserció laboral de les dones en situació de violència de gènere.
 
En aquesta taula hi participen les administracions públiques –Departament de Treball, Institut Català de les Dones, consells comarcals i ajuntaments-, entitats que intervenen en l’atenció a aquestes dones, així com sindicats i organitzacions empresarials. La creació de la Taula territorial laboral s’impulsa en el marc del Protocol Marc per una intervenció coordinada contra la violència masclista que lidera l’Institut Català de les Dones.
 
L’objectiu d’aquestes taules serà primordialment dissenyar un nou i únic circuit territorial d’inserció, de manera que els diferents agents socials i totes les entitats públiques o privades que intervenen en l’atenció a aquestes dones sàpiguen on adreçar a cada dona i per a quina acció concreta, dins del ventall de serveis i recursos disponibles a cada territori, per tal de facilitar la seva integració al mercat de treball, evitar trencaments i una revictimització per la reiterada repetició dels procediments. El fet de garantir la inserció d’aquestes dones a través d’aquest circuit amb la participació dels diferents agents socials és la clau.
 
La definició d’un circuit únic i la millora de la coordinació són dos dels elements essencials per garantir la inserció laboral d’aquestes dones.
 
40 dones han participat a itineraris personalitzats d’inserció laboral per a dones que pateixen de violència de gènere
 
El Departament de Treball ha donat suport a entitats com Creu Roja per dur a terme itineraris personalitzats d’inserció laboral adreçats a dones que pateixen violència de gènere, en els que, entre els anys 2008 i 2009, han participant un total de 40 dones residents a les comarques de Ponent.
 
Aquests projectes busquen oferir un suport individualitzat i integral que respongui a les necessitats de cada dona participant per ajudar-la a inserir-se al mercat laboral.
 
En elaborar els itineraris es tenen en compte els possibles problemes psicològics, de por i baixa autoestima, que sovint pateixen aquestes dones, i que poden suposar una dificultat afegida per a la seva inserció laboral. Per aquest motiu es porten a terme accions orientades a reforçar la seva confiança en elles mateixes i en les seves capacitats.
 
Hagin tingut o no una experiència professional prèvia, amb el suport dels tècnics i tècniques d’aquestes entitats s’identifiquen les competències i habilitats de cada dona per potenciar-les, i si cal es complementen amb formació. A banda, les entitats compten amb prospectors laborals per identificar ofertes que puguin encaixar amb el perfil professional de cada dona.
 
Finalment, un cop es produeix la contractació, quan és necessari es fan sessions d’acompanyament de la dona en la seva feina en els primers dies i després es fan sessions de seguiment per resoldre les dificultats que pugui experimentar en el seu nou entorn laboral.
 
El grau d’inserció laboral de les dones que han participat en aquests itineraris a les comarques de Ponent és del 68%.
 
Convenis de col·laboració amb empreses per afavorir la contractació
 
El Departament de Treball va signat l’any 2009 un conveni de col·laboració amb 23 empreses per formar i contractar dones que han patit o pateixen violència de gènere. D’aquestes empreses, 14 tenen presència al comarques de Ponent.
 
Aquest projecte té l’objectiu de fomentar l’ocupació i la formació professional de dones que han patit o pateixen violència i per afavorir la seva reinserció laboral. Aquest projecte dóna resposta a l’obligació recollida a l’article 38.2 c) de la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, segons el qual, el Departament de Treball, ha de “promoure la signatura de convenis amb empreses i organitzacions sindicals per a facilitar la reinserció laboral” de dones en situació de violència.
 
La subscripció d’aquests convenis implica que les 14 empreses es comprometen a contractar dones que es trobin en aquesta situació. Per fer-ho, cada una de les empreses que participen en aquest projecte determinaran els perfils professionals dels llocs de treball que ofereixen, així com les necessitats formatives i de suport que caldrà promoure perquè aquestes dones es puguin inserir laboralment en aquests llocs de treball.
 
El Departament de Treball, per la seva banda, es compromet a seleccionar, formar i proporcionar les candidates més adequades per aquests llocs de feina. El perfil de dones que necessiten aquestes empreses és molt divers i respon al sector al qual pertanyen cadascuna d’elles.
 
Les empreses són: Clanser, DKV, Fitman SA (MRW), Grupo Lactalis Iberia, MANPOWER, ORIZONIA Corporación, Mercadona, Caprabo, Gas Natural, Sorea (AGBAR), SUPSA Supermercats Pujol, “la Caixa”, Caixa Catalunya i Unipreus.