dimarts, 23 de novembre del 2010

Acció Social ha incrementat un 50% els ajuts a les entitats tutelars aquesta legislatura

La consellera Carme Capdevila ha presidit la cloenda del 25è aniversari de la Fundació ’La Tutela’
 
Aquesta entitat és pionera a Catalunya en la tutela de persones adultes amb discapacitat intel·lectual

El Departament d’Acció Social i Ciutadania ha doblat al llarg d’aquesta legislatura els ajuts a les entitats tutelars per contribuir al seu funcionament. Dels 5,6 milions d’euros amb què el Departament va finançar aquestes entitats el 2006 s’ha passat als 10,7 milions el bienni 2009-2010. La xifra l’ha donat a conèixer la consellera Carme Capdevila durant la cloenda de l’acte de commemoració del 25è aniversari de ‘La Tutela’. Aquesta entitat va ser pionera a Catalunya i la segona a l’Estat espanyol en la tutela de persones amb discapacitat intel·lectual.
 
La tutela permet que una persona o entitat jurídica vetlli per la protecció dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i la millora de la seva qualitat de vida per evitar-ne el desemparament quan els pares o altres familiars no se’n puguin fer càrrec.
 
Aquest servei va començar a implantar-se el 1983 gràcies a la reforma del Codi Civil que va possibilitar a les persones i entitats jurídiques sense ànim de lucre assumir la tutela de persones amb discapacitat incapacitades legalment.
 
A Catalunya hi ha 3.340 persones incapacitades tutelades per entitats
 
La tutela permet assegurar la protecció i l’exercici dels drets de les persones incapacitades totalment o parcialment i l’administració i guarda dels seus béns. El nombre d’entitats i institucions dedicades a la tutela de les persones incapacitades legalment ha crescut significativament fins arribar a les 60 actuals. També s’ha passat de 486 persones tutelades el 2001 a 3.340 el 2009, de les quals unes 1.600 són persones amb discapacitat intel·lectual.
 
A partir de l’1 de gener entrarà en vigor la Llei del Llibre II del Codi Civil de Catalunya relativa a la persona i la família. La normativa incorpora millores per reforçar l’autonomia de les persones incapacitades i flexibilitzar la resposta jurídica davant la pèrdua progressiva de facultats. L’exemple més destacat és que la Llei ha regulat per primera vegada a l’Estat espanyol la institució de protecció anomenada ‘assistent’.
 
Aquesta figura funciona des de fa molts anys a Alemanya de manera molt positiva. L’’assistent’ permet que sigui la persona discapacitada, quan encara conserva la capacitat de decisió, qui demani que se li assigni un per tal que administri determinats àmbits com per exemple el patrimoni. Aquesta figura comporta un ajut a la persona sense necessitat d’incapacitar-la.
 
FONT: