dimarts, 23 de novembre del 2010

La majoria de dones practica un joc social i responsable, segons un estudi pioner sobre joc social i gènere a Catalunya

 
  • L’estudi posa de manifest les diferències entre homes i dones davant el joc
  • Un 96’5% de la població femenina practica un joc social i responsable
  • El document proposa l’elaboració de programes de conscienciació que incideixin en facilitar a les dones que s’adonin dels desviaments de conductes al voltant del joc

El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació ha subvencionat un estudi pioner sobre joc social i gènere a Catalunya que se centra, per primera vegada, en els hàbits de joc de les dones. El projecte de recerca “Estudi i anàlisi sobre el joc social i gènere a Catalunya: Factors implicats en el manteniment d’un joc responsable” ha estat realitzat per l’equip de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge.

La directora general del Joc i d’Espectacles, Mercè Claramunt, acompanyada per la doctora en psicologia, coordinadora de la Unitat de Joc Patològic de l’Hospital de Bellvitge i coordinadora de l’estudi, Susana Jiménez, han presentat avui els resultats de l’enquesta, que també ha comparat els resultats d’una mostra de població general amb una de clínica. Els resultats de l’estudi, que s’ha centrat en les dones catalanes d’entre 18 i 75 anys, mostren que la majoria de les dones a Catalunya practica un joc social i responsable (96,5%). ´

La directora general ha destacat la importància d’aquest estudis, pioner a Catalunya i a l’estat espanyol, “ja que posa de manifest la importància de potenciar els programes i actuacions adreçats a identificar les conductes de risc i de quina manera es pot gaudir del joc d’una forma responsable”.

De les respostes de l’enquesta es desprèn que un 30,7% de les dones catalanes no juguen a cap joc d’atzar, un 62,7% diuen que juguen a 1 o 2 jocs d’atzar i un 6,6% diuen jugar a 3 o més jocs.

L’estudi s’ha fet a partir d’una enquesta a una mostra de població general a més de 300 dones de totes les edats i totes les situacions socials i una mostra clínica que finalment s’ha realitzat a 30 dones amb problemes amb el joc. Els resultats de l’estudi tenen un marge d’error del 5%.

Per la seva banda, la doctora Susana Jiménez ha explicat que a partir de l’estudi “hem pogut dissenyar un instrument específic per avaluar els hàbits de joc en les dones i ens ha permès conèixer diversos factors associats a determinades conductes que poden esdevenir de risc”.

Les dones prefereixen els jocs d’atzar menys interactius com, per exemple, les loteries
El perfil de dona obtingut a l’enquesta és el d’una dona amb una mitjana d’edat de 42 anys, casada, activa laboralment, nascuda a Catalunya i amb un estatus socioeconòmic mig.

Els jocs més populars per a la població femenina són les loteries de l’Estat, la ONCE i les loteries de Catalunya (en aquest ordre). Pel que fa a la despesa, el promig d’aposta per episodi de joc és de gairebé 8 euros i el màxim en un sol episodi és de 20 euros.

En el següent quadre es pot observar les preferències de joc per a les dones en contraposició amb els jocs més populars per als homes com són, per exemple, les màquines escurabutxaques, la travessa o el Euromillones o les loteries de Catalunya, també en aquest ordre.
 
Conductes de risc
Pel que fa als factors associats a conductes de risc, en el cas de les dones, tenen a veure tant amb aspectes conductuals (com ara volum de les apostes i desig de recuperar els diners perduts), com amb factors familiars (ambient de joc) i individuals (edat d’inici).

Aquest estudi ha posat en evidència que s’incrementa el risc de derivar cap a un joc problemàtic entre les dones que utilitzen el joc per sortir d’una situació personal difícil o com una forma de joc que no sigui el simple entreteniment. A més ha identificat una sèrie de factors associats al risc que la conducta de joc esdevingui problemàtica:
 
  • Baix nivell d’ingressos econòmics
  • Pensar que el joc pot ser una forma d’augmentar aquests ingressos
  • Determinats tipus de joc tenen més risc que d’altres. En general, els jocs passius són els que tenen menys risc (loteries)
  • Jugar de forma regular durant tot l’any, a tres o més jocs d’atzar
  • Jugar com a forma d’ocupar el temps
  • Trobar divertit el joc, només si s’hi poden apostar diners
  • Jugar més diners o més temps per sentir-se bé
  • Pensar que cal posar-se un límit de diners en el joc per no tenir-hi problemes
 
La pràctica del joc, segons la perspectiva de gènere
L’any 2009, a partir de l’anàlisi dels resultats de l’Enquesta elaborada pel DIRIP  sobre la pràctica, percepció i opinió del joc a Catalunya, la Direcció General del Joc i d'Espectacles va considerar que calia promoure el coneixement dels hàbits i pràctica del joc tenint en compte també la perspectiva de gènere, ja que les dones en determinats aspectes tenen menys visibilitat i estan sotmeses a factors de pressió diferent que els homes.

Un dels factors que incideixen negativament és la valoració socialment més negativa de les dones que desenvolupen una conducta de joc immoderada respecte dels homes i el fenomen, demostrat àmpliament per diversos estudis, així com el llarg període de latència que les dones amb problemes d'addicció al joc mantenen abans de buscar ajuda en el seu entorn més proper o en els recursos socials i sanitaris.

Per aquesta raó, el 23 d’octubre de 2009 la Direcció General del Joc i d'Espectacles va obrir una convocatòria de subvencions per a la realització de projectes de recerca. El primer dels quals és l’estudi i anàlisi sobre joc i gènere a Catalunya, amb un pressupost de 20.000 euros. La convocatòria es va resoldre a favor del projecte presentat per l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, liderat per la Dra. Susana Jiménez, per un import final de 15.820 euros.

En aquesta línia de recerca, i tal i com ha avançat la directora durant la roda de premsa ja s’ha atorgat una nova subvenció per l’estudi en l’àmbit dels joves a la Fundació “ Francesc Ferrer i Guàrdia” per un import de 20.000 euros.

L’estudi proposa noves línies d’actuació
L’estudi també proposa l’elaboració de programes de conscienciació que incideixin en facilitar a les dones que s’adonin dels desviaments de conductes al voltant del joc, així com transmetre els beneficis d’un joc responsable, sense riscos i oferint alternatives als problemes quotidians.

La Direcció General del Joc i d’Espectacles enllesteix d’aquesta manera una de les actuacions que es van derivar de l’ “Estudi sobre la pràctica, percepció i opinió del joc a Catalunya”, presentat el mes de juny, on es posava de manifest, entre d’altres, les diferències de comportament en el joc entre homes i dones. I s’aprofundeix així en el desenvolupament d’una política social àmplia que complementa l’activitat administrativa convencional de regulació, inspecció i control.
 
FONT:  Departament/s