dimarts, 23 de novembre del 2010

El Govern amplia els descomptes en el transport públic per a les famílies nombroses i a les monoparentals

 
 
  • Per primera vegada, les famílies monoparentals gaudiran també de descomptes en tarifes de transport públic
  • Es crea un nou títol de transport per a famílies nombroses i monoparentals: la T-FM/FN, que permet fer 70 viatges en 90 dies a tots els membres de la família
  • Els nous descomptes i abonaments seran vigents a partir de l’any vinent
 
El Govern ha aprovat el Decret mitjançant el qual s’estenen a les famílies monoparentals les bonificacions sobre les tarifes del transport públic que actualment s’apliquen a les famílies nombroses. El Decret amplia aquests descomptes en el preu del transport públic per famílies nombroses i monoparentals amb la creació d’un nou abonament integrat bonificat específic per a elles. D’aquesta manera, les famílies monoparentals gaudiran per primera vegada del descompte de fins al 50% en les targetes integrades personalitzades T-Mes, T-Trimestre i T-Jove, i en el bitllet senzill, que ja s’aplica a les famílies nombroses. D’altra banda, el Decret amplia les bonificacions actuals en el transport públic amb la creació d’un nou abonament integrat específic per a les famílies nombroses i monoparentals: la T-FM/FN, que inclou 70 viatges en 90 dies, i pot ser utilitzada per qualsevol membre de la família.
 
D’aquesta manera, el Govern dóna compliment a la Llei de suport a les famílies, que estableix uns determinats beneficis fiscals en diferents serveis. Entre aquests, es troba el transport públic, amb una menció especial a la problemàtica específica de les famílies nombroses i monoparentals.
 
El Decret que ara s’aprova amplia els beneficis que ja va establir el Govern el 2009 pel que fa a descomptes per a famílies nombroses en els serveis regulars de transport públic de viatgers per carretera i ferroviaris a Catalunya.
 
Les famílies monoparentals, també amb descomptes en transport
 
Amb l’aprovació d’aquest Decret, les famílies monoparentals també gaudiran dels avantatges i descomptes en les tarifes del transport públic de què ja disposen les famílies nombroses. En aquest sentit, les famílies monoparentals que presentin la corresponent acreditació obtindran descompte en el preu del bitllet senzill i en diferents abonaments integrats personalitzats, que serà d’un 20%, en el cas de categoria general, i d’un 50%, en cas de categoria especial (quan o el progenitor o bé un fill sigui discapacitat o estigui incapacitat per treballar). Els abonaments bonificats són:
  • T- T-Mes
  • T-Trimestre
  • T-Jove
Els centres d’atenció al ciutadà són els encarregats de tramitar les targetes personalitzades T-Mes, T-Trimestre i T-Jove, amb les bonificacions especials per a cada un dels membres de famílies nombroses. Les monoparentals podran adquirir aquests abonaments amb descomptes als punts establerts per les ATM i consorcis de transport públic. Per fer-ho, hauran de presentar la seva acreditació com a membre de família monoparental.
 
Nou abonament integrat per a les famílies nombroses i monoparentals
 
D’altra banda, el Decret preveu també la creació d’un nou abonament integrat específic per a les famílies monoparentals i les famílies nombroses: la T-FM/FN.
 
En aquest sentit, estableix que les autoritats territorials de mobilitat (ATM) i els consorcis de transport públic hauran de crear aquest nou títol específic que permetrà realitzar 70 desplaçaments integrats en tots els modes de transport segons les zones a travessar, amb una validesa de 90 dies des de la seva primera validació. La bonificació d’aquest títol es calcularà a partir del preu per viatge d’una T-10, i no podrà ser inferior al 20% en les famílies de categoria general i del 50% en categoria especial.
 
El nou títol de transport serà personalitzat amb el número de carnet de la família nombrosa o monoparental i podrà ser utilitzat per qualsevol de les persones membres de la família monoparental o nombrosa corresponent. Així mateix, ha de permetre la validació simultània quan dos o més membres d’aquestes famílies facin el mateix recorregut.
Tant en el moment de l’adquisició del títol de transport com durant la utilització del servei de transport les persones beneficiàries del descompte hauran de disposar d’un document que acrediti la seva identitat i la seva condició de membre de família monoparental o nombrosa.
A partir de l’any vinent
La materialització dels nous descomptes en transport públic per a famílies monoparentals i l’adquisició del nou títol de transport específic per a famílies nombroses i monoparentals es podrà fer des de principis de 2011, un cop s’aprovi l’actualització de les tarifes de transport públic.
 
Així, un cop aprovat avui el decret, serà el conseller de Política Territorial i Obres Públiques l’encarregat de dictar les normes necessàries per al seu desenvolupament, i concretar les condicions d’expedició i de control dels títols de transport amb bonificacions.
 
Per la seva banda, les ATM i els consorcis de transport públic hauran de dur a terme les adaptacions del sistema tarifari integrat que siguin necessàries, per tal d’aplicar aquestes bonificacions establertes als títols personalitzats també a les famílies monoparentals, crear el nou abonament específic per a famílies nombroses i monoparentals i determinar la xarxa de centres d’atenció al ciutadà per adquirir-lo.