dimarts, 23 de novembre del 2010

La prevenció de l'exclusió social residencial és l'àmbit més desenvolupat del Pacte nacional per a l'habitatge

Els ajuts al pagament del lloguer s’han multiplicat per cinc durant els tres anys de vigència de l’acord
 
Els ajuts destinats a evitar desnonaments han passat de 840 l’any 2007 a 2.850 aquest any 2010
 
 
Des de la seva signatura, l’octubre de 2007, el Pacte nacional per a l’habitatge ha desenvolupat per sobre de tot les actuacions referents a prevenir l’exclusió social residencial. Un fet directament relacionat amb l’etapa de forta crisi econòmica viscuda. El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha presentat avui, durant la 9a reunió de seguiment del Pacte, el grau de compliment dels indicadors segons els 5 reptes que planteja i ha estat el repte 4 (prevenir l’exclusió social residencial) el que ha obtingut un grau de compliment major, concretament del 254%. Han assolit, també, una xifra per sobre de la prevista totes les accions contingudes al repte 5 (garantir un allotjament digne i adequat a les llars mal allotjades), amb un 140% d’acompliment (vegeu l’annex).
 
En aquests dos reptes, han estat fonamentals els ajuts per al pagament de l’habitatge, que inclouen tant les prestacions permanents per al lloguer, com ara la Renda Bàsica d’Emancipació, com les prestacions econòmiques urgents, destinades a famílies amb problemes per fer front a rebuts de lloguer impagats o quotes d’amortització hipotecària, i els habitatges d’inclusió, per a llars que necessiten solucions temporals d’allotjament.
 
En el conjunt dels reptes, els ajuts al pagament del lloguer hauran passat de beneficiar 14.000 famílies l’any 2007 (joves, persones grans i persones en risc d’exclusió) a 73.000 famílies l’any 2010, amb un creixement del 425% i unes subvencions públiques globals en el període de 390 milions d’euros.
 
Les prestacions econòmiques urgents per evitar desnonaments que deixarien les famílies en situació d’exclusió social són els ajuts personalitzats a l’allotjament, que han crescut un 263% entre 2007 i 2010 i han passat dels 840, amb un import d’1,2 milions d’euros, als 2.850, amb un import de 5 milions.
 
Pel que fa als habitatges d’inclusió i d’acollida, durant el període 2007-2010, la Xarxa que gestionen entitats sense ànim de lucre, amb el suport de la Generalitat, ha incrementat el nombre de places de 5.349, l’any 2007, a 7.478, l’any 2010, és a dir, un 40%. Cal afegir a aquestes places les prop de 1.000 que proporcionen els 275 habitatges que ADIGSA ha cedit a 69 ajuntaments per atendre emergències socials.
 
 
Ofideute
 
En la línia d’evitar desnonaments i ajudar les persones que més problemes pateixen per les conseqüències de la crisi, el Departament de Medi Ambient i Habitatge ha actuat en tres fronts:
  • Incrementar el pressupost destinat a ajuts per evitar desnonaments
  • Creat l’oficina Ofideute
  • Negociar amb les entitats financeres acords per minimitzar el nombre de desnonaments socialment no desitjats.
 
L’Ofideute atén les persones en risc de ser desnonades per impossibilitat de fer front al pagament mensual de la seva quota hipotecària, fonamentalment a causa d’haver entrat en situació d’atur. L’Ofideute atén els ciutadans que han renegociat el seu deute amb l’entitat financera, en el cas que aquesta entitat no els hagi trobat una solució viable. Analitza el deute financer de la família, proposa un pla de refinançament viable per a l’economia de la llar, i negocia amb l’entitat financera creditora la sortida més beneficiosa per a cada cas.
 
Fruit de les converses amb la Federació Catalana de Caixes d'Estalvi, des del 28 de maig de 2010, l’Ofideute compta amb un interlocutor en cadascuna de les entitats federades a qui adreçar les propostes de solució per a les llars afectades, centralització que afavoreix considerablement la tasca de l’Ofideute.
 
Aquesta tasca ha estat especialment intensa al municipi de Badia del Vallès, en què, mitjançant conveni específic amb Catalunya Caixa, s’està donant solució a 60 famílies que no poden pagar les seves hipoteques mitjançant la dació en pagament de l’habitatge a l’entitat financera, la condonació del deute, i el manteniment de les famílies en el mateix habitatge en règim de lloguer assequible.
FONT: Departament/s