dijous, 29 d’abril del 2010

Es presenta la Guia per al respecte a la diversitat de creences en l'àmbit penitenciari


Un instant de la presentació

La Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil del Departament de Justícia i la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de la Vicepresidència han elaborat la "Guia per al respecte a la diversitat de creences en l'àmbit penitenciari", un document que recull la normativa legal vigent en aquest àmbit, les pràctiques i principals peticions en l'àmbit penitenciari de les diverses opcions religioses i també suggeriments i propostes d'actuació basades, en bona part, en pràctiques ja existents.
La Guia s'estructura en tres parts. La primera és una llista de la normativa vigent relativa als drets de llibertat religiosa, de pensament i de consciència, en els aspectes relacionats amb el respecte a les creences religioses en l'àmbit penitenciari, així com les accions de la Generalitat en aquest àmbit. La segona part consisteix en una sèrie de fitxes que presenten de manera sintètica les característiques i les peticions principals de les diverses opcions religioses que poden afectar l'àmbit penitenciari. La part final ofereix una sèrie de propostes d'actuació a partir de la constatació de les bones pràctiques existents i sempre respectant la legislació vigent i les mesures de seguretat dels centres penitenciaris.
Aquesta Guia -elaborada per la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil i la Direcció General d'Afers Religiosos- se suma a la col·lecció de guies per al respecte a la pluralitat d'opcions religioses i de pensament que ha impulsat la Direcció General d'Afers Religiosos tenint en compte la gran varietat de peticions per raó de les creences en àmbits diversos. Aquesta és la quarta guia que s'elabora després que el Govern ja edités guies sobre el respecte de la diversitat en els àmbits hospitalari, funerari i dels cementiris.