dimarts, 27 d’abril del 2010

El Consell de Garanties Estatutàries avala el Projecte de llei d'acollida

El català queda definit, per primera vegada, com a llengua comuna de l'acollida de la immigració

El Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya, la institució encarregada de vetllar per l’adequació de la legislació catalana a l’Estatut i a la Constitució espanyola, ha avalat per unanimitat el Projecte de llei d’acollida de les persones immigrades i les retornades a Catalunya. La conclusió del dictamen de 36 pàgines i datat a 21 d’abril assevera que “l’article 9 del Projecte de llei sobre l’acollida de les persones immigrades i les retornades a Catalunya no és contrari a la Constitució ni a l’Estatut d’autonomia. Adoptada per unanimitat”.
 
Aquest organisme ha emès aquest dictamen a petició del Partit Popular, que ho va sol·licitar el passat mes de març en relació a les competències lingüístiques bàsiques marcades en l’article 9 del Projecte de llei i que oferirà el futur servei de primera acollida. Aquest punt situa el català com a llengua comuna dels sistemes d’acollida, per primera vegada en un text legislatiu i amb efectes arreu del país, a diferència del que succeeix en l’actualitat.
 
La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, s’ha felicitat per la decisió del Consell perquè demostra com “la tàctica permanent del Partit Popular de posar pals a les rodes, en contra de l’avenç social i nacional del país, no duu enlloc i està mancat de qualsevol fonament jurídic”. En el mateix sentit, ha insistit en la importància de situar el català com a llengua comuna d’acollida, ja que ”el català té una força inesgotable com a factor d’incorporació i integració, és la llengua de la mobilitat social i la llengua comuna entre els que parlen més de 250 llengües i volem viure junts”. No en va, el futur servei de primera acollida oferirà formació bàsica de català, sobre drets i deures o sobre el model de convivència i civisme de la societat catalana, entre d’altres.
 
Amb aquest darrer pas, el Projecte de llei ja ha superat tots els tràmits parlamentaris després d’haver entrat a la Cambra a finals de 2009, amb el vistiplau del Govern i un procés de participació anterior que va comptar amb aportacions de centenars de professionals, expertes i experts de l’àmbit migratori de tot Catalunya. D’aquesta manera, és previst que passi a votació final en el proper Ple del Parlament que tindrà lloc els propers 28 i 29 d’abril.