diumenge, 4 d’abril del 2010

Promouen canvis legislatius per garantir el dret a vot de la nova ciutadania


Esquerra impulsarà el concepte de ciutadania per davant del de nacionalitat i promourà els canvis legislatius necessaris per universalitzar els drets civils i polítics de la ciutadania i garantir el seu dret a vot. Aquestes són algunes de les mesures que inclourà el programa electoral d’Esquerra en referència a la immigració, que també preveu promoure l'accés a la nacionalitat amb 5 anys de residència ininterrompuda, independentment de l’origen dels immigrants.


El secretari d’Immigració i Moviments Socials d’Esquerra, David Minoves, ha explicat que, entre les mesures que s’estan treballant de cara al programa electoral, també s’inclou que la nova ciutadania pugui participar en les consultes que es puguin derivar de la Llei de consultes per la via de referèndum. A més, Esquerra desenvoluparà la Llei d'Acollida segons els principis del Pacte Nacional per a la Immigració, ‘en particular vetllarem pel desenvolupament de l'Agència de Migracions de Catalunya i per mantenir els compromisos pressupostaris de la llei’, ha apuntat Minoves, que ha posat en relleu la feina feta per Esquerra al Govern promovent‘polítiques d’impuls en la cohesió entre les noves i velles ciutadanies, de manera serena i responsable’, resultat de les quals són el Pacte Nacional i la Llei d’Acollida.

El programa inclou mesures per fomentar la formació i extensió dels agents d'atenció a la diversitat, potenciant els programes de formació de professionals en l'àmbit, i promoure iniciatives perquè la població nouvinguda tingui accés a l’ensenyament superior. En aquest sentit, el dirigent independentista ha apuntat que ‘la diversitat ha d’entrar també dins l’imaginari social en la universitat perquè és de vital importància pel futur comptar amb referents en tot els àmbits socio-laborals: metges, enginyers, mestres, infermeres ...’.

A més, Esquerra també vol garantir que la llengua catalana actui com a llengua d'acollida. ‘La normalitat ha de ser que en un país on parlem més de 250 llengües’, ha afirmat, ‘el català sigui la llengua vehicular que garanteixi l’enteniment i la cohesió social’. Minoves també ha reclamat que ‘l’Estat faci efectives les seves obligacions respecte l’Estatut’ i que la Generalitat fixi els criteris d’acreditació per a l’arrelament i per a la concessió de la nacionalitat. ‘I advoquem perquè l’Estat delegui responsabilitats transferint algunes de les seves funcions, mitjançant lleis orgàniques de delegació, i mantingui la participació en la suficiència financera de les noves competències del Govern en matèria d’acollida i integració segons el pes demogràfic de la immigració a cada territori’, ha subratllat.

Esquerra també aposta per reforçar l’acció a l’exterior. ‘La Generalitat de Catalunya ha de tenir punts de contacte a les àrees del món d’on provenen els fluxos migratoris’, ha assegurat Minoves, que ha subratllat que ‘una política d’immigració i d’integració requereix una aproximació més directa a les realitats d’origen i una interrelació més forta’. Per aquest motiu, s’han de continua plantejant i ‘executant amb fermesa’ polítiques estructurals com la cooperació per promoure el desenvolupament,‘com ja s’està fent actualment des del Govern'.