dijous, 29 d’abril del 2010

Obertes les inscripcions a més de 2.300 camps de treball per aquest estiu


Els joves d'entre 14 i 35 anys poden fer les inscripcions des d'avui a Internet i al 012

  • Es calcula que uns 18.000 joves europeus participaran en camps de treball d’arreu del món
La Secretaria de Joventut del Departament d’Acció Social i Ciutadania ha obert aquest matí el termini d’inscripcions als camps de treball que organitza aquest estiu a Catalunya. Les persones joves d’entre 14 i 30 anys interessades en apuntar-s’hi ho poden fer a www.gencat.cat/joventut/activitatso al 012 fins el proper 30 de juny. En el cas dels camps de treball d’intercanvi internacional, realitzats majoritàriament a l’estranger i dirigits a gent jove de fins a 35 anys, el període s’allarga fins el 30 d’octubre, i les inscripcions s’han de fer al web www.cocat.org. En total, els i les joves catalans/es podran escollir entre un total de 2.303 camps de treball a Catalunya i a l’estranger, a un total de 55 estats repartits per Europa, Amèrica, Àfrica, Àsia i Oceania.
 
Els camps de treball són activitats organitzades per associacions d’educació en el lleure i altres organismes que consten d’una estada d’uns quinze dies en què es participa desinteressadament en un projecte de millora de caire mediambiental, social, de recuperació del patrimoni arquitectònic o d’intercanvi cultural. L’allotjament pot ser en cases de colònies, en tendes de campanya, o en instal·lacions habilitades expressament.
 
Les previsions són que en aquestes activitats hi participin més de 18.000 joves europeus. D’aquests, uns 1.320 serien catalans d’entre 14 i 35 anys, 720 dels quals anirien a camps de treball a fora de Catalunya.

Camps de treball a Catalunya
 (47 camps)
 
A Catalunya s’ofereixen enguany un total de 47 camps de treball, que estan organitzats per 27 associacions d’educació en el lleure, i que reben el suport de la Secretaria de Joventut. Dels 47 camps, disset són novetats d’enguany, mentre que la resta són una continuació de projectes ja iniciats, com poden ser l’adequació d’un camí rural, o la restauració d’un monument històric.
 
Camps de treball a Catalunya amb participants catalans (27 camps):
 
Alguns d’aquests camps destacats, per la seva novetat, o per les seves característiques, són:
 
- “El camí Vora Ter (GR – 210) al seu pas per la colònia industrial de Borgonyà” (Sant Vicenç de Torelló, Osona). Manteniment i millora d’una part del sender Vora Ter (GR210), fent tasques de neteja, condicionament d’espais, senyalització i obertura d’un nou tram alternatiu al sender.
 
- “Caixa d’eines per a joves educadors” (Tarragona, Tarragonès). Treball educatiu i social als barris de ponent de la ciutat de Tarragona, mitjançant la intervenció comunitària als casals d'estiu del barri i també al carrer, a través del projecte "A peu de carrer". Sortides, excursions, tallers, etc.
 
- “Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà” (Castelló d’Empúries, Alt Empordà). Manteniment dels aguaits, els habitacles destinats a l'observació de la fauna i la flora; desbrossament, millora i senyalització dels itineraris; neteja de recs i corrents; divulgació de la importància de les dunes.
 
- “Recuperació de les fortificacions republicanes de la Guerra Civil a Montgai” (Montgai, Noguera). Recerca i restauració de la cultura popular i tradicional dels habitants dels Pirineus: camins de frontera (contrabandistes, estraperlo...); recuperació de tradicions, usos i costums pirinenques (mercats, festes populars, ofrenes, aquelarres, remeis naturals, el ball cerdà a la Seu...); hàbitat de fauna i flora; els esports de muntanya, el romànic, etc.
 
- “Memòria històrica: camins transfronteres entre l’Alt Urgell i Andorra” (La Seu d’Urgell, Alt Urgell). Ambientalització del Mas de l’Amigó per convertir-lo en un centre d’educació ambiental i de coneixement del Delta, acondicionant l’espai d’un terreny d’acampada i de recursos educatius.
 
Camps de treball a Catalunya amb participants catalans i d’altres procedències (20 camps):
 
A Catalunya s’organitzen un total de 20 camps en què hi participen joves majoritàriament estrangers, d’acord amb intercanvis de places entre entitats i organismes catalans i de fora de Catalunya. Entre els més destacats hi ha:
 
- “Trencant barreres” (Barcelona, Barcelonès). Tant en la feina tècnica com en la part d’esbarjo pretén apropar els participants al món de la discapacitat per descobrir que és el mateix món que el nostre, que tots plegats tenim unes necessitats semblants i que només calen els suports adequats per a cobrir-les. Coneixença i ús d’alguns dels recursos dels què es disposa i reflexió sobre els que manquen i sobre les barreres amb les què es troben i que dificulten el seu dia a dia, tot donant un pas per a la millora d’aquesta situació.
 
- “Castell de Montsoriu” (Arbúcies, La Selva). Camp de treball d'arqueologia ubicat al Castell de Montsoriu. Es durà a terme l'excavació amb l'equip de tècnics del Museu Etnològic del Montseny.
 
- “Parc Natural d’Interès Nacional (PNIN) de l’Albera” (Espolla, Alt Empordà). Tasques de restauració de l'espai natural del PNIN de l'Albera. Activitats de sensibilització fent coneixedors als participants del valor d'aquest espai.
 
- “Recuperació de patrimoni de la Guerra Civil a Montgai” (Montgai, Noguera). Recuperació d’espais fortificats pels republicans durant la Guerra Civil espanyola. Neteja de restes vegetals i de terra de tot el conjunt, millora de l’accés i consolidació dels elements que ho requereixin (nius de metralladora, murs, pous de tir, búnquers), utilitzant morters fets amb material del seu entorn i calç. Es construirà mobiliari urbà per tal de condicionar l’espai (com ara papereres, algun rètol informatiu, baranes de ferro, escales i altres).
 
- “La ciutadella ibèrica de Calafell” (Calafell, Baix Penedès). Reconstrucció de cases al poblat ibèric de Calafell amb els mètodes de la cultura íber. Sortides, excursions, tallers, etc.
 
Camps de treball internacionals 
(2.258 camps)
 
Els camps de treball internacionals són projectes de voluntariat on un grup de joves d’arreu del món contribueix a tasques pel bé de la comunitat que acull el projecte. El desenvolupament de l’estada es fa en convivència amb altres persones, de manera que el/la jove ha de participar de totes les tasques quotidianes (neteja, preparació d’àpats...). La durada sol ser d’entre dues i tres setmanes, tot i que també hi ha estades d’un mes i de fins a un any sencer. L’any passat, uns 18.000 joves europeus van participar en aquests camps.
 
Enguany es pot escollir entre un total de 2.258 projectes de diferents temàtiques: restauració arqueològica, desenvolupament mediambiental, desenvolupament comunitari, solidaritat, treball amb infants, etcètera. Tots aquests camps es desenvoluparan en comunitats locals dels cinc continents, en un intercanvi de places entre entitats juvenils d’arreu del món coordinades per l’associació Alliance. A Catalunya, aquest intercanvi de places i l’organització d’un total de 14 camps de treball en territori català que comptaran amb participants estrangers, és a càrrec de la Coordinadora d’Organitzadors de Camps de Treball Internacionals de Catalunya (COCAT), i té el suport de la Secretaria de Joventut.
Arxius adjunts
Departament/s