dilluns, 20 de setembre del 2010

Acció Social i Ciutadania publica nous materials d'acollida per a facilitar la integració de les persones immigrades a Catalunya

Informen en diverses llengües sobre el web d'acollida, el servei 012 Immigració, les guies per aprendre català "Viure a Catalunya", el SARU i el Programa de Retorn Voluntari

La Secretaria per a la Immigració distribuirà 500 expositors arreu del país, especialment a les oficines d'acollida d'ens locals, sindicats i seus d'entitats
El Departament d'Acció Social i Ciutadania acaba de publicar una nova sèrie de materials impresos d'acollida i integració de les persones immigrades que han vingut a viure a Catalunya. L'objectiu és facilitar el coneixement dels drets i deures bàsics que tenen els nous catalans i catalanes, especialment en l'àmbit d'estrangeria, i es vincula estretament a les previsions de la Llei d'acollida de les persones immigrades i retornades a Catalunya aprovada recentment al Parlament.

La Secretaria per a la Immigració té previst distribuir a partir del mes de setembre aquestes publicacions juntament amb un expositor que permetrà aplegar i posar a disposició de les persones usuàries tots els continguts. Els textos estan disponibles en català i castellà i, en la majoria dels casos, també en les llengües d'origen més parlades per la immigració estrangera: amazic, anglès, àrab, francès, romanès, rus, urdú i xinès.

Els destinataris dels 500 expositors previstos seran principalment les oficines d'acollida d'ens locals existents arreu del territori, les oficines de suport als treballadors i treballadores immigrats que promouen els sindicats majoritaris i les seus d'entitats de persones immigrades o de suport a la immigració que duen a terme habitualment activitats d'acollida.

Eines a l'abast
Amb aquesta iniciativa es pretén facilitar l'accés als recursos i a les eines que la Generalitat posa a l'abast de les persones nouvingudes perquè siguin més autònomes i, per tant, menys dependents dels sistemes públics. També es proporcionen coneixements bàsics sobre la societat d'acollida i el seu marc de convivència. Així, es podran consultar els següents materials:

     - Web www.acollida.gencat.cat: opuscle que explica i resumeix els continguts del portal d'acollida a Catalunya, disponible alhora en deu llengües i estructurat en deu àmbits temàtics: Catalunya, acollida, legislació, veïnatge i convivència, economia i treball, educació, salut, habitatge, serveis socials i participació.

     - 012 Immigració: opuscle que explica el servei telefònic d'assessorament en estrangeria i immigració de la Generalitat, al qual s'accedeix a través del telèfon d'informació ciutadana 012. Atén en català, castellà, anglès i francès.

     - Col·lecció "Viure a Catalunya. Aprenem català des de...": postals bilingües, en català i alguna de les llengües amb les que s'han editat les guies incloses dins d'aquesta col·lecció, promoguda per la Secretaria de Política Lingüística i la Secretaria per a la Immigració. Actualment estan disponibles les versions en àrab, romanès i xinès. Properament, també en amazic, urdú, rus i castellà.

     - Programa de retorn voluntari d'immigrants als països d'origen: opuscle explicatiu que informa sobre els objectius d'aquest programa, què ofereix, les persones destinatàries i on cal adreçar-se per fer una sol·licitud. En col·laboració amb l'Organització Internacional de les Migracions i Creu Roja.

     - Servei d'Acompanyament al Reconeixement Universitari (SARU): opuscle disponible en català, castellà, anglès i francès que presenta aquest nou servei orientat a agilitzar el reconeixement dels títols universitaris expedits a l'estranger i a facilitar la inserció laboral en funció de la qualificació professional.
 
L'expositor també podrà incloure, en funció de l'oferta i la demanda, altres materials que ha publicat o publiqui en el futur la Generalitat i que s'adrecin especialment al col·lectiu de persones estrangeres. Es preveu que tot plegat estigui a disposició dels usuaris i usuàries a partir del mes d'octubre. Els mateixos documents seran consultables aviat també en PDF a través de la pàgina web de la Secretaria: www.gencat.cat/dasc/immigracio
 
FONT:  Departament/s