dilluns, 20 de setembre del 2010

Treball, a través dels programes innovadors d'igualtat d'oportunitats, impulsa accions de sensibilització, formació i contractació que han beneficiat més de 4.000 dones

 
 
  • S’han destinat 7,2 milions d’euros per desenvolupar 107 projectes en dos anys
  • Treball combat l’exclusió sociolaboral de les dones, la segregació horitzontal i promou la presència de dones en càrrecs de responsabilitat
  • El 48,46% de les dones en situació d’atur participants han estat contractades
El Departament de Treball, amb el suport del Servei d’Ocupació de Catalunya i del Fons Social Europeu (FSE), ha impulsat durant el període 2008-2009, el desenvolupament de 107 programes innovadors que tenen per objectiu promoure la igualtat d’oportunitats,  facilitar la inserció laboral de les dones en risc d’exclusió sociolaboral, combatre la segregació horitzontal, i impulsar la presència de dones en càrrecs de responsabilitat i presa de decisió. El desenvolupament d’aquests programes innovadors per a la inserció i la promoció de la igualtat d’oportunitats de les dones en el treball és una de les prioritats estratègiques del Departament de Treball. Aquesta prioritat es concreta a través de quatre línies d’actuació:

1.- Programes d’inserció laboral per a dones amb necessitats específiques
 
El Departament de Treball ha impulsat la contractació d’un total de 1.213 dones en situació de risc d’exclusió sociolaboral gràcies al desenvolupament de 43 projectes que tenen per objectiu facilitarla inserció laboral d’aquest col·lectiu de dones. De les 2.503 dones que han participat en aquests 43 itineraris, 1.213 han estat contractades, xifra que representa un nivell d’inserció del 48,46%.
 
La directora general d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball del Departament de Treball, Sara Berbel, ha explicat que les dones beneficiàries d’aquest programa “provenen de situacions de pobresa, d’exclusió social, que han patit violència de gènere, responsables de famílies monoparentals, que procedeixen d’institucions penitenciàries, amb problemes de drogadicció i amb un nivell d’estudis baix”. En aquest sentit, la directora general ha afegit que “tenint en compte la situació econòmica i el perfil de les dones estem prou satisfets amb que prop de la meitat de les participants hagin trobat una feina”.
 
Per edats, destaca que 792 de les dones contractades tenen entre 25 i 45 anys. Del total dels 3.317 contractes efectuats, 1.025 han estat en ocupacions relacionades amb la neteja; 267 en la indústria manufacturera, i 246 en el sector del comerç. El Departament de Treball, a través de la Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball, ha destinat 3.254.000 euros al finançament d’aquests itineraris d’inserció.
 
 
Total projectes
Dones beneficiàries
Pressupost destinat
43
2.503
3.254.000€
 
2.- Programes per combatre la segregació horitzontal en professions i sectors masculinitzats
 
Es tracta d’actuacions que permeten incorporar i/o millorar el posicionament de les dones en professions i sectors masculinitzats i/o emergents en els quals hi estan poc representades. El Departament de Treball ha destinat un total de 2.121.000 euros per donar suport a 26 programes dels quals se n’han beneficiat de forma directa 1.145 dones.
 
Total accions
Dones beneficiàries
Pressupost destinat
26
1.145
2.121.000€
 
Aquests programes es vinculen a uns sectors (la ciència i la innovació tecnològica, l’automoció, l’electrotècnia, etc...) en els quals, per tradició, hi ha poca presència de dones entre les persones treballadores. Són projectes integrals que han dut a terme accions específiques de sensibilització, diagnosi de la situació, formació i orientació, pràctiques en empresa, creació de xarxes, etc. que tenen per objectiu trencar amb la tendència segregadora de participació de les dones en totes les professions, sectors i ocupacions.
 
a)     DONES, MOTOR DE CANVI
Aquest projecte ha impulsat la igualtat d’oportunitats en el sector de l’automoció, el transport i la logística, a la comarca del Vallès Oriental. Un dels seus principals objectius ha estat el treball transversal d’igualtat en les pràctiques relacionades amb el món del motor, des del nivell formatiu fins al professional, a través d’accions relacionades amb la segregació i els estereotips culturals creats en aquest sector.
 
b)     FEMTALENT
FEMTALENT ha estat una iniciativa pilot innovadora sobre la igualtat d’oportunitats promoguda per la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya (XPCAT), amb la direcció de 22@Barcelona i la col·laboració tècnica d’ENRED. El seu objectiu va ser promoure la presència i el paper de les dones de la xarxa XPCAT, tot posant en valor el seu talent i mostrant-lo a tota la societat per convertir així els parcs científics i tecnològics de Catalunya en espais de referència en matèria d’igualtat. Les seves destinatàries han estat dones empresàries, científiques i tecnòlogues de la xarxa XPCAT. Aquesta experiència ha permès desenvolupar el portal www.femtalent.cat .
 
3- Programes per combatre la segregació vertical i incentivar la promoció de dones en càrrecs de responsabilitat
 
Un altre dels objectius prioritaris és potenciar l’accés de dones a càrrecs directius i de comandament a través d’accions com el mentoring, coaching, formació en lideratge i gestió empresarial i la creació de xarxes. Es tracta, en definitiva, de dur a terme actuacions que enforteixin les capacitats de lideratge de les dones per millorar les seves estratègies de comandament i, en conseqüència, promocionar-se professionalment amb l’objectiu d’assolir equilibri en els òrgans de responsabilitat i presa de decisió.
 
Dins d’aquest àmbit s’han destinat 724.000 euros per desenvolupar 16 accions específiques de les quals s’han beneficiat directament 1.775 dones.
  
Total accions
Dones beneficiàries
Pressupost destinat
16
1.775
724.000€
 
 a) XARXA DE DONES DIRECTIVES I PROFESSIONALS 2.0
 
Aquest projecte ha tingut per objectiu visibilitzar, reconèixer i connectar dones professionals i directives de tot Catalunya. S’ha dissenyat, desenvolupat i dinamitzat una plataforma tecnològica en web 2.0 que ha acollit una comunitat on-line, on les participants han rebut formació per tal de millorar les seves competències directives (lideratge, iniciativa, comunicació, negociació, gestió del temps, presa de decisions, etc...), informació sobre ajuts i programes, assessorament empresarial, etc.
 
També han compartit eines, recursos i espais de networking i han  desenvolupat un taller pràctic per consolidar l’ús de les noves tecnologies entre les dones com a estratègia d’apoderament.
 
4.-Programes per promoure la igualtat d’oportunitats
 
Es tracta de projectes de sensibilització que tenen per objectiu afavorir un canvi cultural i de valors i promoure la igualtat d’oportunitats com a estratègia empresarial. El Departament de Treball ha destinat 1.056.000 euros per impulsar 22 projectes. Les actuacions desenvolupades són molt diverses i pretenen incidir en l’eliminació dels obstacles que dificulten la participació laboral de les dones en condicions d’equitat, mitjançant la creació de recursos didàctics i metodològics, l’assessorament i la formació en matèria d’igualtat a les organitzacions sindicals i empresarials o la realització d’accions de sensibilització de diversa índole adreçades al teixit productiu, entre d’altres.
 
 
Total projectes
Pressupost destinat
22
1.056.000€
 
 
a) NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA I PLANS D’IGUALTAT
 
Aquesta iniciativa, portada a terme pel Centre d’Estudis i Recerca Neuronit, ha possibilitat la creació d’una matriu interactiva dels convenis col·lectius d’empresa i de sector en matèria d’igualtat, publicats al DOGC durant l’any 2009. En el marc del projecte s’ha fet una anàlisi exhaustiva de la negociació col·lectiva catalana des de la perspectiva de gènere, prenen com a referència la Llei d’igualtat. La matriu interactiva elaborada sistematitza i quantifica alguns dels drets d’igualtat que conté la negociació col·lectiva i ofereix informació sobre l’aplicació de la Llei i les bones i males pràctiques detectades en la negociació.
 
b) RECURSOS PER A LA FORMACIÓ OCUPACIONAL
 
Aquesta acció, desenvolupada per l’associació cultural Trentacinc (Drac Màgic), ha consistit en l’edició i distribució d’una col.lecció de recursos audiovisuals adreçats als centres de Formació Ocupacional, que s’ha concretat en el rodatge de tres films sobre la situació de les dones en el mercat de treball i en l’elaboració d’una fitxa didàctica de cadascú d’aquests audiovisuals. Es tracta d’un projecte que promou la transformació dels estereotips de gènere en el món de l’ocupació i treballa a favor d’una millora de la inclusió de les dones dins de l’àmbit laboral.
 
Aquestes quatre línies d’actuació pretenen millorar la participació, presència i permanència de les dones al mercat de treball, una de les prioritats del Pla de Govern 2007-2010 de la Generalitat de Catalunya en matèria de polítiques d’ocupació.