dilluns, 20 de setembre del 2010

Eines 2.0 per a entitats

Molt sovint us fem arribar la notícia d'una nova eina web 2.0 o un recurs que ens pot ser d'utilitat. Però, què és això del web 2.0? Tenim una idea clara de què hi podem trobar i de què pot servir en el treball que realitzem amb la nostra entitat?

  1. Què és el web 2.0?
  2. Un lloc molt extens
  3. Comuniquem-nos!
  4. Per treballar i col·laborar
  5. Com les entitats fan servir aquestes eines...
  6. Vull formar par del web 2.0!

1. Què és el web 2.0?


Habitualment, anomenem web 2.0 a un seguit d'aplicacions i eines online que faciliten compartir i difondre continguts (fotografies, vídeos, texts, ...). Es parla de 2.0 per oposició a la web “tradicional” (1.0), i suposa una gran diferència en la manera de fer servir la xarxa: deixem de connectar-nos per veure, llegir i “navegar” i ens connectem per generar continguts, compartir coneixement, crear xarxa i treballar col·laborativament.

De fet, el web 2.0 no deixa de ser una manera diferent d'utilitzar Internet, on poden conviure els diferents usos que en fem d'aquest xarxa mundial.

El que ens pot interessar és fer aquest pas i deixar de ser espectadors per convertir-nos en agents actius d'aquesta xarxa.

Tornar a l'índex

2. Un lloc molt extens


Si comencem a buscar per aquest medi per localitzar els llocs on volem ser presents, ens trobarem davant un oceà d'aplicacions i pàgines web, on serà bastant fàcil perdre'ns.

 

Si us fixeu en aquest mapa, veureu com amb les eines web 2.0 podem arribar molt lluny. Però, per on començar?

Amb aquest recull de recursos volem guiar-vos en les primeres passes a través del web 2.0!


Tornar a l'índex

3. Comuniquem-nos!


Una de les grans potències del web 2.0 és la capacitat que té per transmetre informació de manera fàcil i senzilla. És una de les maneres més ràpides i econòmiques d'arribar a moltes de les persones que estan interessades en el mateix que nosaltres. Quines eines fer servir?

  • twitter



    Tot i que 140 caràcters semblen molt pocs per poder dir tot allò que volem dir, en aquesta xarxa no para de fluir informació.
     

  • Facebook


     Aquesta coneguda xarxa social contempla la possibilitat que entitats puguin crear-se un perfil no personal. D'aquesta manera, les organitzacions que facin servir aquesta xarxa social per relacionar-se i trobar nous seguidors, tindrà una sèrie d'estadístiques que li permetran avaluar l'estat dels seus seguidors i la popularitat de la seva pàgina.
     


  • Rss

    Si es tracta de comunicar, el primer pas és estar informat. La sindicació de continguts t'ho posa fàcil, portant-te al teu ordinador les últimes novetat de les teves pàgines web preferides.




Tornar a l'índex

4. Per treballar i col·laborar


Les eines web 2.0 poden integrar-se fàcilment en el treball de les associacions, ja que sovint parteixen d'un punt que tenim en comú: la voluntat de col·laborar i treballar cooperativament. Ajudant-nos d'aquestes eines podem treballar amb persones, encara que aquestes estiguin ben lluny!

  • Google docs: per compartir documents



    L'eina més popular per compartir documents és la que posa al abast de tothom l'omnipresent google. Aquesta pàgina web, que va començar com un potent cercador, ens ofereix la possibilitat de crear i compartir tota mena de documents.

    Podeu aprendre com crear i compartir documents, o bé aprendre a crear formularis online!



  • Teambox: la gestió dels nostres projectes



    Gestionar els projectes que realitzem en la nostra entitat és una tasca, sovint, complexa. Aquesta eina ens ajudarà a organitzar-nos, i ho podrem fer des de qualsevol punt on tinguem connexió a Internet!

    Coneix la gestió de projectes amb Teambox!




Tornar a l'índex

5. Com les entitats fan servir aquestes eines...


Ja són moltes les associacions i entitats no lucratives que han incorporat aquestes eines en el seu dia a dia. Us deixem a mà uns quants exemples de com fer servir les eines 2.0 per al canvi social:



Tornar a l'índex

6. Vull formar par del web 2.0!


Si vols participar de les avantatges de la web 2.0 però trobes que necessites un cop de mà... no et preocupis! El servei d'Assessorament Informàtic de xarxanet.org us ajudarà. Només cal que et posis en contacte amb nosaltres:
 
 

I, si vols donar un pas més cap al web 2.0 creant una nova pàgina web per a la teva entitat, que t'ofereixi la possibilitat d'integrar aquestes eines (i moltes més), el Servei Entitats i web 2.0 t'ajudarà. Posa't en contacte amb nosaltres enviant un correu electrònic a dospuntzero@xarxanet.org

FONT: XARXANET