dilluns, 20 de setembre del 2010

Actualitat d'infància i adolescència

En profunditat


  • Fills, filles, mares, pares: dificultats educatives en una societat consumista

    Josep Moya Ollé
    Coordinador de l'Observatori de Salut Mental de Catalunya

    Les relacions entre els fills/filles i els seus pares i mares estan condicionades pels vectors que regulen les dinàmiques socials, econòmiques i polítiques. No es tracta de determinacions absolutes sinó de condicions, de factors que generen contextos en els quals els individus han de construir uns llocs i desenvolupar les respostes. És en aquest marc que cal situar la problemàtica de la funció d'educar, justament en un període en el qual aquesta esdevè molt més complexa i feixuga.

Actualitat i informacions


  • Aprovat el llibre segon del Codi Civil de Catalunya

    El Parlament de Catalunya va aprovar el passat 14 de juliol el llibre segon del Codi civil de Catalunya, que adapta les lleis de la persona i la família a la realitat social catalana. El nou text fomenta la igualtat de drets i deures dels progenitors i reforça la responsabilitat parental compartida cap als fills en cas de ruptura de les parelles.
    Obliga a comunicar les adopcions, perquè els fills adoptats puguin exercir el dret a conèixer els seus progenitors biològics, incorpora figures com la dels poders preventius i l'assistència per evitar mesures dràstiques com la incapacitació i defineix un nou marc jurídic per regular els efectes jurídics de la ruptura conjugal i adaptar-lo a les necessitats de les noves formes de família.

  • Acció Social i les entitats municipalistes acorden un nou model de finançament i de treball amb els equips d'atenció a la infància

    El Departament d'Acció Social i Ciutadania va tancar l'acord amb la Federació de Municipis de Catalunya(FMC) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) un nou model de finançament i de treball pels Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA).
    Després de l'aprovació de la Llei dels drets i les oportunitats de la infància i l'adolescència i de la Llei de Serveis Socials, era necessari fer una actualització i una reestructuració de la definició i les funcions dels EAIA. Calia crear un marc d'actuació conjunt per tots els equips perquè aquests desenvolupin la seva feina de la millor forma possible.

  • Presentació de l'estudi 'Igualdad y Prevención de la Violencia de Género en la Adolescencia'

    El Ministeri d'Igualtat ha presentat l'estudi "Igualdad y prevención de la violencia de género entre la adolescencia y la juventud". En l'estudi, fruit d'un conveni amb la Universidad Complutense de Madrid, han col·laborat el Ministeri d'Educació i les 17 Comunitats Autònomes. S'ha partit de les respostes de 11.020 estudiants amb una mitjana d'edat de 17 anys, i de 2.727 professors.
    Enllaç web a més informació

     FONT:  Butlletí d'infància GENCAT