dimecres, 8 de setembre del 2010

Educació i ascens social a Catalunya

Jornada de treball sobre l'estudi Ascens Social i Educació


El passat 11 de juny es va presentar davant de diversos representants del món acadèmic, social i de l'administració pública l'Informe "Mobilitat social i desigualtat d'oportunitats a Catalunya" del professor Xavier Martínez Celorrio i l'investigador Antoni Marín Saldo.

La recerca ha estat realitzada a partir de l'explotació de les quatre primeres onades del PaD (2001-2005). La matriu de dades del PaD facilita la base empírica necessària per estudiar les desigualtats socials i educatives intergeneracionals entre orígens socials dels progenitors i destins socials dels fills.

En la recerca, els autors constaten que en els últims cinquanta anys (1955-2005) Catalunya ha conegut una alta mobilitat social absoluta i relativa en detriment del classisme i de l'herència de classe. Avui, el destí social dels catalans ve determinat principalment per l'educació assolida i no tant per l'origen social de classe. Amb tot, aquesta pauta meritocràtica coexisteix amb una feble política d'ajudes i beques a l'estudi que desafavoreix el progrés educatiu dels fills de les famílies més pobres.

La recerca completa es publicarà el mes de setembre. Mentrestant, en trobareu un informe breu titulat "Educació i ascens social a Catalunya" que podeu descarregar d'aquí

FONT: FUNDACIÓ BOFILL