dilluns, 20 de setembre del 2010

Catalunya acull 5 defensors dels Drets Humans de Turquia, Txetxènia, Hondures i Colòmbia amenaçats als seus països

  • Gràcies a un programa de l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat, els cinc activistes (3 dones i dos homes) passaran 6 mesos a Catalunya i denunciaran les violacions dels drets humans als seus països
  • El programa compta amb la col·laboració dels ajuntaments de Barcelona i Sant Boi de Llobregat, i de la Comissió Catalana d’Ajut al Refugiat-CEAR
 
L’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat  (Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació), ha engegat aquest mes la segona edició del Programa de protecció de defensors dels Drets Humans, que permet oferir protecció a activistes amenaçats o perseguits en els seus països. 5 defensors dels Drets Humans (3 dones i 2 homes) de Colòmbia, Turquia, Txetxènia i Hondures seran acollits durant 6 mesos al nostre país, amb la col·laboració dels ajuntaments de Barcelona i Sant Boi de Llobregat i de la Comissió Catalana d’Ajut al Refugiat-CEAR, que els acompanyarà en la seva estada. La Oficina de Derechos Humanos (Ministeri d’Assumptes Exteriors i Cooperació) també ha col·laborat en la tramitació de permisos i visats per als activistes.

Tres dels defensors acollits, procedents de Colòmbia i Turquia (la resta arribaran en les pròximes setmanes) s’han reunit avui amb el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura,  que ha explicat que l’objectiu principal del programa és “incrementar el nivell de protecció quan els activistes tornin als seus països, que la societat catalana conegui encara molt més la violació dels drets humans en aquests països i que s’estableixi una xarxa de relació entre ells i la societat civil catalana”. Saura ha afegit que està content “de la satisfacció i l’agraïment que ells expressen“ i ha insistit que “és molt important que des del govern català facilitem dinàmiques de treball pels drets humans i per la pau”.
 
Per la seva banda, un dels activistes que s’acullen al programa, JV.O.C, ha dit que “l’estància de sis mesos és una etapa molt important perquè, a més d’estar fora, ens permet articular processos i conèixer la lluita de defensors d’altres països”. També ha afegit que “és una oportunitat que ens donen les autoritats catalanes per nosaltres evidenciar cada un dels nostres problemes”.
 
El programa ofereix protecció a defensors dels drets humans amenaçats per la seva tasca i pretén sensibilitzar la societat catalana sobre la situació que es viu a molts països d’Àfrica, Llatinoamèrica i altres punts del món. Per fer possible el programa, el Departament d’Interior uneix esforços amb l’Ajuntament de Barcelona i el de Sant Boi de Llobregat, que aporten habitatges per a l’estada dels cinc activistes. A més, les ciutats, a través del seu moviment associatiu, aporten la possibilitat de crear xarxa i buscar contraparts i fer visible el treball dels defensors de Drets Humans.  
 
La iniciativa va arrencar el 2009 amb dos defensors dels drets humans acollits, l’objectiu és que a partir d’enguany s’acullin 5 persones cada any a Catalunya. L’elecció dels beneficiats l’ha realitzat un comitè integrat per representants de la Generalitat, la Fed. d’ONG pels Drets Humans, la Fed. d’ONG per la Pau, entitats especialitzades, l’Ajuntament de Barcelona i el de Sant Boi de Llobregat, després que diferents entitats han proposat candidats a ser protegits dins d’aquest programa.
 
Activistes protegits
 
JV.O.C. (Colòmbia)
L’activista colombià JV.O.C. és periodista especialitzat en cultura de la pau i dret internacional humanitari. Des de fa més de 15 anys ha estat un destacat dirigent i defensor dels drets dels pobles indígenes. És indígena Nasa i des de 2006 treballa com a periodista i defensor dels drets dels indígenes al Consejo Regional del Cauca (CRIC), on redacta els comunicats oficials i les denúncies per la violació dels drets humans. És l’encarregat de l’observatori de drets humans del CRIC i el pont entre la conselleria major de l’entitat i les institucions de l’estat, les ONG i els mitjans de comunicació. JV.O.C. va ser acusat de terrorisme i empresonat pel govern colombià. Ha estat declarat objectiu militar i amenaçat de mort dues vegades per part de les FARC. Aquest any, la directiva del CRIC li ha assignat un guarda i l’ha canviat de residència dues vegades.
 
MD.R.R. (Colòmbia)
Aquesta defensora dels drets humans és responsable del comitè regional de drets humans del municipi de Vista Hermosa, que lidera tot el procés de denúncia de crims, atacs per part de les forces militars i altres violacions de drets humans que cometen diferents grups paramilitars al marge esquerre del riu Ariari. En els últims mesos, ha patit amenaces i s’ha intensificat la persecució per part de grups paramilitars que actuen a la zona. Així mateix, és objecte d’un intens seguiment per part del Departament Administratiu de Seguretat del govern colombià.
 
M.B.Ç. (Turquia)
Aquest activista turc d’origen kurd fa sis anys que treballa amb l’organització de solidaritat amb Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transexuals (LGBT) Lambda Istambul, on també és editor de la revista LGBT “Kaos GL”. Des del 2008 també treballa al diari electrònic Bianet, finançat per la Unió Europea i que té l’objectiu de millorar la situació dels drets humans, els drets de les dones i la llibertat d’expressió a Turquia. La seva activitat pública l’ha portat a tenir problemes amb família i veïns, alguns dels quals l’han atacat en diverses ocasions. M.B.Ç. té por de que la seva família, islamista conservadora, faci ús de la violència amb ell com ja va fer amb una cosina seva. També ha estat amenaçat per la policia, fet que el porta a témer per la seva vida en un context en que diversos activistes que han passat pel mateix han estat agredits o assassinats.
 
P.V.J. (Txetxènia, Federació Russa)
La quarta activista és una periodista i escriptora de Grozni (Txetxènia). Va viure de primera mà les guerres russo-txetxenes. La primera, al 1994, va començar quan tenia nou anys. Fins al 2005 la seva família no va poder sortir de la zona de conflicte. Al 1999, l’impacte d’un míssil terra-aire la va ferir amb metralla quan era al mercat de la ciutat. Després va treballar a un diari de Grozni i va col·laborar amb diverses publicacions. Persones desconegudes l’han atacat diverses vegades i l’han amenaçat de mort en relació a la possible publicació dels seus diaris personals (diaris de guerra que van del 1994 al 2004). Va recórrer a les organitzacions Memorial i Za prava cheloveka, ja que les autoritats li dispensen un tracte discriminatori per haver realitzat investigacions periodístiques sobre la guerra.
 
RM.V.C. (Honduras)
La cinquena activista és una professora de castellà a Tegucigalpa (Honduras) que treballa al Instituto de Enseñanza Media San José de Pedrega’. Ha estat involucrada en la lluita popular des de 1986. Segons el Comitè de Familiars de Detinguts Desapareguts a Hondures, el passat 23 de març un professor company d’aquesta activista va ser assassinat a l’institut i ella va poder veure un dels atacants. Des de llavors ha rebut trucades de telèfons desconeguts i notes d’amenaça de mort. Així mateix, persones desconegudes amb uniforme policial han preguntat per ella a la seva antiga residència.
 
L’agenda
Durant els 6 mesos d’estada a Catalunya, els activistes mantindran contactes amb entitats catalanes que treballen per la defensa dels drets humans i amb representants de les principals institucions.
L’agenda inclourà:  
 
  • Contactes amb les institucions: en l’àmbit català es promouran visites a les principals institucions del país i reunions amb els seus representants. Es farà especial èmfasi en el Parlament i diversos departaments de la Generalitat, així com els ens locals. En l’àmbit estatal i internacional, es promourà l’ intercanvi amb xarxes i institucions, amb especial interès en la sensibilització a Nacions Unides i a la Unió Europea, amb el suport de l’Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans de la Generalitat.
  • Treball amb entitats: amb l’objectiu de contactar amb les xarxes de defensa i promoció dels drets humans a Catalunya, explorar les possibilitats de col·laboració i facilitar un intercanvi de coneixements . Els defensors també podran col·laborar com a persona voluntària amb alguna entitat implicada en la realització de projectes conjunts.
  • Actes públics de sensibilització: s’acordarà amb cada defensor la dimensió pública de la seva acollida i, en funció d’això, es desenvoluparan actes de sensibilització arreu de Catalunya sobre la situació dels drets humans als diferents països.
 
Atenent a la seva experiència en l’acollida de refugiats, l’acompanyament diari de les cinc persones acollides es realitzarà amb la col·laboració de la Comissió Catalana d’Ajut als Refugiats-CEAR.
 
El programa s’inscriu en les recomanacions de l’Assemblea de Nacions Unides i en les directrius de la Unió Europea, i se suma a algunes experiències similars que s’estan duent a terme a diferents punts de l’Estat. El govern d’Astúries, per exemple, té un programa de protecció dirigit a activistes colombians i l’ajuntament d’Alcalà d’Henares ha realitzat alguna experiència similar. A nivell estatal, el govern central va crear l’any 2007 una línia d’ajuts per a persones  perseguides per la seva activitat en defensa dels drets humans fora de l’Estat.