dimecres, 22 de setembre del 2010

El Parlament aprova la Llei de l'Autoritat de Protecció de Dades de Catalunya

El conseller Jordi Ausàs afirma que la nova norma “fa un pas més en l’actualització i modernització de les nostres institucions per millorar la protecció dels drets fonamentals”
 
L’APDC gaudeix d’independència orgànica i funcional i dependrà directament del Parlament, que escollirà la persona que el dirigirà
El Ple del Parlament ha aprovat la Llei de l’Autoritat de Protecció de Dades de Catalunya, avui, dimecres, 22 de setembre. Aquesta norma configura el nou organisme com l’autoritat independent que ha de garantir el dret a la protecció de les dades de caràcter personal en l’àmbit de les competències de la Generalitat.
 
L’Autoritat de Protecció de Dades de Catalunya (APDC), que substitueix l’Agència Catalana de Protecció de Dades, creada el 2002, s’adapta a les noves disposicions que respecte a la protecció de dades de caràcter personal fa l’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 2006, i introdueix diverses millores tècniques fruit de l’experiència d’aquests darrers anys. L’objectiu principal és reforçar-ne la independència i l’objectivitat.
 
La llei estableix l’àmbit competencial de l’APDC, els seus òrgans i el seu règim jurídic, econòmic i de personal, les seves funcions i els mitjans per exercir les seves potestats. Un canvi destacable és la modificació de la denominació per complir el mandat estatutari i diferenciar-la d’altres ens instrumentals de l’Administració. Pel que fa a la naturalesa jurídica, l’APDC està dotada d’autonomia orgànica i funcional, cosa que vol dir que deixa de dependre directament del Govern.
 
El Parlament designarà la direcció
 
Una de les principals novetats de la norma, elaborada pel Departament de Governació i Administracions Públiques, és que la designació del director o directora de l’ACPD la farà el Parlament per una majoria de tres cinquenes parts en primera votació, o per majoria absoluta en segona votació. El seu nom el proposarà el Consell Assessor i el nomenament serà per a cinc anys renovable només en una ocasió.
 
Durant la seva intervenció, el conseller Jordi Ausàs ha destacat que aquesta llei “és fruit de la necessitat de modernitzar les nostres institucions i d’alinear-les amb el nou marc estatutari, que per primer cop assenyala la protecció de les dades de caràcter personal com un dret explícit”.
 
Pel conseller Jordi Ausàs, “no hi ha dubtes que tant la independència com l’objectivitat de la futura Autoritat resten garantides, característiques que són fonamentals en aquest tipus d’institucions”, i ha remarcat que la Llei de l’APDC “fa un pas més en l’actualització i modernització de les nostres institucions per millorar la protecció dels drets”.
 
S’amplien les funcions i l’àmbit d’actuació
 
L’Autoritat de Protecció de Dades de Catalunya amplia l’àmbit d’actuació de l’Agència, que s’estén a totes les institucions públiques de Catalunya, les universitats públiques i privades i les persones físiques o jurídiques que exerceixin funcions públiques dins les matèries de competència de la Generalitat o els ens locals.
 
Les funcions de l’APDC també són més àmplies que les de l’Agència; entre d’altres pot elaborar plans d’auditoria, emetre informes potestatius en relació amb les disposicions dels ens locals en matèria de protecció de dades i atorgar autoritzacions.