dilluns, 20 de setembre del 2010

Notícies i convocatòries relatives a dones

Notícies destacades


El Cercador d'expertes de l'Institut Català de les Dones conté en aquests moments 709 perfils de dones de 96 professions i 275 àmbits temàtics. Aquest Cercador té una mitjana de 1.882 visites al mes que consulten un total de 3.775 perfils. L'objectiu d'aquesta eina és visualitzar les aportacions de les dones, especialment en aquells espais on tradicionalment no hi ha hagut presència femenina. El Cercador està pensat per a ser útil als mitjans de comunicació i fomentar la presència d'expertes en debats i programes diversos. També facilita la localització de noves fonts informatives davant fets d’actualitat.
 

Aquesta eina està disponible a través del web de l'Institut Català de les Dones i permet buscar accions de govern que introdueixen la perspectiva de gènere i de les dones en la normativa que s'aprova a Catalunya. Es poden fer cerques independents per tipus d'acció, any o matèria, així com cerques que combinin tots aquests criteris. Actualment recull més de 600 accions.
 
Amunt 

:: Convocatòries


La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, inaugurarà l'exposició el proper 10 de setembre, a les onze del matí, a la sala d'actes de la Llibreria i Oficina de Turisme de l'edifici de la Generalitat a Girona. La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Marta Selva, també hi assistirà. Aquesta exposició, que reconstrueix alguns episodis de la vida de les dones des del 1931 fins al 1978, es podrà veure a Girona fins al 16 d'octubre. Aquest mes de setembre "La lluita per l'oportunitat de viure" es pot veure també a Solsona i Reus, on s'inaugurarà el 6 i el 17 de setembre, respectivament.
 
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Marta Selva, i la regidora de Dones i Joventut de l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Blasco, presentaran el dilluns 27 de setembre, a les 18.30h, el material didàctic "Drets sexuals i reproductius", adreçat a grups i entitats de dones i a joves majors de 16 anys. L'acte, que tindrà lloc al Saló del Vigatà del Palau Moja de Barcelona, comptarà també amb la presència de Dolors Costa i Sampere, adjunta a la Direcció General de Planificació i Avaluació del Departament de Salut, i de Maria Ferrero Barrio, presidenta de l'Associació de Planificació Familiar de Catalunya.
 

El 30 de setembre, a les 19.30h, tindrà lloc a l'espai VicDones (Mestre Garriga, 12, Vic) la presentació a la Catalunya central de l'exposició "Violència masclista en la parella: desmuntem mites?", que proposa una revisió d’alguns mites associats a l’amor romàntic i a la violència masclista i, alhora, ofereix idees per a transformar-los i avançar, així, vers unes relacions lliures d’aquesta violència. Posteriorment, de l'1 d'octubre al 10 de novembre, l'exposició es podrà veure al CAP del Remei de Vic.
 

En el marc dels actes de commemoració del centenari del naixement de Rosa Leveroni, l'Institut Català de les Dones i la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cadaqués, organitzen aquest homenatge que tindrà lloc el dissabte 2 d'octubre a Cadaqués. Durant la jornada es presentarà l'exposició "Rosa Leveroni, dona de lletres", una exposició de l'Institut Català de la Dones que recorda la figura i la transcendència de d'escriptora. Aquesta mateixa mostra també es pot veure a la seu de l'Institut Català de les Dones a Barcelona des del 16 de setembre fins al 29 d'octubre.
 
Amunt 

:: Violència masclista


La consellera d'Acció Social i Ciutadania, en nom del Govern de la Generalitat de Catalunya, va manifestar la seva condemna i condol per l’assassinat, el 2 de setembre, d'una dona a l’Hospitalet de Llobregat, presumptament a mans de la seva parella. El Govern recorda l'existència de serveis especialitzats com la Línia 900 900 120 i recomana que se sol·liciti ajuda davant qualsevol indici de perill.
 
La consellera Carme Capdevila va signar el 24 de juliol el conveni per a la cessió de l’espai que acollirà aquest servei, que entrarà en funcionament a finals de 2010. Els centres d’intervenció especialitzada són un recurs pioner a l’Estat espanyol, que ofereix atenció integral i multidisciplinària a les situacions de violència masclista. Lleida acollirà el sisè servei d’aquest tipus de Catalunya. Els altres cinc estan situats a Amposta, Igualada, Salt, Sant Feliu de Llobregat i Tarragona. L’any passat es van atendre al conjunt de centres d'intervenció especialitzada que hi ha a Catalunya un total de 944 dones i 306 infants.