dilluns, 20 de setembre del 2010

El Govern aprova un fons per cobrir l'impagament de pensions i prestacions alimentàries o compensatòries

  • L’objectiu és compensar la situació de precarietat econòmica en què es troben famílies amb pocs recursos quan no reben la pensió que tenen assignada
  • L’Executiu també ha aprovat el Projecte de llei per a una nova ciutadania i per a la igualtat efectiva de dones i homes, i el Pla d’acció per a la inclusió i la cohesió social a Catalunya 2010-2013
  • A més, ha destinat 1 milió d’euros a diverses entitats sense ànim de lucre per a programes d’atenció a les famílies, al col·lectiu gai, lesbià i transsexual i de lluita contra la violència masclista
Tall de vídeo de la consellera Capdevila
Tall de vídeo de la consellera Capdevila
El Consell de Govern ha donat el vistiplau a la creació d’un fons per cobrir l’impagament de pensions i prestacions alimentàries o compensatòries, que s’estableixen per via judicial després d’una separació familiar. Aquest fons aconseguirà que hi hagi més corresponsabilitat parental entre les exparelles i els seus fills i filles. Alhora, també contribuirà a la lluita contra la violència econòmica, que és aquella que pretén deixar sense recursos de forma intencionada la dona i els seus fills i filles, amb la voluntat de produir danys psicològics i manca d’autoestima.
 
El Fons de garantia cobreix l’import mensual de les pensions impagades que s’hagin establert per la via judicial, fins a un màxim del 50% de l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), que enguany equivaldria a 285 euros. El període màxim de cobrament d’aquesta prestació és de 18 mesos, ja sigui de forma contínua o discontínua.
La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, a la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern, ha assegurat que aquest fons dóna “suport temporal a les famílies que viuen aquesta situació d’impagament reclamant al deutor els pagaments d’aquests diners”. Capdevila ha afegit que també evita “situacions d’exclusió social que afecten especialment els fills i les filles”.
 
D’altra banda, el Govern també ha aprovat el Projecte de llei per a una nova ciutadania i per a la igualtat efectiva de dones i homes.És un text que té com a objectiu promoure una societat on les dones puguin desenvolupar les seves capacitats personals i prendre decisions sense limitacions per raó de sexe.
 
El Projecte de llei estableix les actuacions que han d’incorporar els poders públics catalans per fer efectiu el principi de la igualtat. Pel que fa a l’empresa privada, Capdevila ha assegurat que hi ha mesures “proactives i motivadores com és el reconeixement i atorgament de títol d’excel·lència per a les empreses a que donen compliment als plans d’igualtat”. La titular d’Acció Social ha aclarit que no són “mesures coercitives” sinó,que “incentiven les empreses a què trenquin amb totes les discriminacions en l’àmbit de la participació política o amb la utilització del llenguatge no correcte”.
 
També en matèria d’acció social, el Consell de Govern d’avui ha aprovat el Pla d’acció per a la inclusió i la cohesió social a Catalunya 2010-2013. El document té com a objectiu donar un nou impuls a les polítiques d’inclusió social, prevenir i lluitar contra els factors que provoquen l’exclusió i posar les eines necessàries en favor d’una societat més cohesionada i justa.
 
El pla, que renova i actualitza l’anterior -vigent des del 2006-, s’ha configurat garantint la continuïtat i reforçant els vuit eixos estratègics que hi constaven. També ha incorporat l’impacte dels canvis econòmics, laborals i socials que s’han produït els darrers anys i han provocat l’aparició de nous factors de vulnerabilitat.
 
Aquest document –ha explicat la consellera Capdevila- té un “caràcter estratègic” ja que serà vigent fins al 2013 i ha de facilitar la “creació de sinèrgies entre els agents que treballen per la inclusió social a casa nostra”. La titular d’Acció Social ha afegit que el document també ha de permetre “impulsar la transversalitat i el treball en xarxa amb la implicació de tots els sectors, ha de fomentar la visió proactiva de les polítiques públiques i ha d’enfortir i promoure un treball d’acompanyament i de suport a nivell individual”.
 
Finalment, el Govern ha aprovat atorgar un milió d’euros a diverses entitats sense ànim de lucre per a què desenvolupin programes en matèria d’atenció a les famílies, de lluita contra la violència masclista i per al col·lectiu gai, lesbià i transsexual.
 
Acords en matèria d’educació
 
El Govern ha destinat 3,9 milions d’euros per construir l’escola Vic-Centre (Els Trinitaris), que tindrà una línia d’infantil i de primària. En aquest mateix àmbit, l’Executiu també ha destinat 599.200 euros per incorporar a les aules 107 auxiliars de conversa en llengua anglesa.
 
Es tracta d’estudiants nadius en aquesta llengua que fan de reforç als docents en les aules. Pot ser tant en les classes d’anglès com en les matèries curriculars que s’imparteixen en aquesta llengua. Aquests auxiliars permeten a l’alumnat un contacte més autèntic amb la llengua oral i alhora proporcionen un model de llengua més actualitzat.
 
Altres acords
 
El Consell de Govern també ha destinat  583.000 euros a la segona fase de construcció del nou parc de Bombers de Camprodon. La primera fase, que ja està finalitzada, ha suposat una inversió de més de 420.000 euros.
 
Per tal de promoure la història de les bruixes i els bandolers com a atracció turística, l’Executiu català ha aprovat una subvenció de gairebé 840.000 euros a l’Associació de Municipis.Aquesta entitat elaborarà un pla de competitivitat turística de la zona al Montseny-Guilleries-Lluçanès, amb les llegendes i històries de bruixes i bandolers com a fil conductor.
 
El Govern també ha concedit la Medalla i la Placa de la Pesca catalana, guardons que reconeixen les actuacions en favor del sector pesquer català. Aquests premis es van crear l’any 1987 per recompensar els esforços d’aquelles persones o institucions que hagin prestat serveis destacats al sector pesquer.
 
Finalment, el Consell de Govern ha aprovat el decret de constitució de les entitats municipals descentralitzades de Bítem i de Campredó, les dues al terme municipal de Tortosa (Baix Ebre). Amb aquesta aprovació es tanquen els expedients de constitució que va sol·licitar el ple de l’Ajuntament de Tortosa el 30 de setembre de 2009.