dilluns, 20 de setembre del 2010

Actualitat d'immigració i comunicacions d'entitats

Actualitat

  • Nova promoció d'alumnes del Programa de Reagrupament i Treball


    El passat divendres 10 de setembre va tenir lloc a Barcelona l'acte de lliurament dels certificats d'aprofitament als alumnes del Programa de Reagrupament i Treball (PRT), promogut per la Secretaria per a la Immigració i que compta amb la col·laboració del CPNL. Aquesta iniciativa s'adreça a persones estrangeres arribades recentment per reagrupament familiar, especialment dones i joves en edat de treballar que requereixen actuacions específiques per a la seva integració sociolaboral.
  • El Govern obre la convocatòria ARAFI 2010 d'ajuts per promoure la recerca i la formació universitària en immigració

    El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar el passat 2 de setembre les bases de la convocatòria dels ajuts per a incentivar la recerca aplicada i la formació universitària en matèria d'immigració a Catalunya (ARAFI-DGR 2010), promoguda per la Secretaria per a la Immigració del Departament d'Acció Social i Ciutadania i per la Direcció General de Recerca del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa.
  • Gestionar la diversitat millora la productivitat, la creativitat i el clima laboral a les empreses


    La Secretaria per a la Immigració acaba d'editar la 'Guia de recomanacions sobre gestió de la diversitat a les empreses i d'altres organitzacions', un document adreçat als delegats i delegades sindicals, als gestors de recursos humans, als quadres i personal directiu i, en general, al conjunt de les plantilles. L'objectiu és millorar l'acollida i la integració dels treballadors i treballadores d'origen estranger als centres de treball, una tasca que implica a tothom.
  • La Taula de Ciutadania i Immigració participa en la Diada de Catalunya

    La Taula de Ciutadania i Immigració i el Consell Municipal d'Immigració de Barcelona, els òrgans de participació en polítiques migratòries de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, respectivament, van participar en els actes oficials de celebració de la Diada nacional de Catalunya amb una ofrena floral conjunta al monument de Rafael Casanova.
    En representació dels agents socioeconòmics, entitats i organitzacions que formen part d'aquests dos òrgans, una comitiva es va encarregar de fer el lliurament davant de l'escultura. També hi van prendre part la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila; el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, i el comissionat d'alcaldia per a Immigració i Diàleg Intercultural de l'Ajuntament de Barcelona, Daniel de Torres.
  • Igualada acull el programa 'Nous catalans, Nous cinemes', que promou el cinema com a eina de participació social

    El dimecres 15 de setembre es va presentar a Igualada el programa "Nous Catalans, Nous Cinemes", elaborat pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i el Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la Federació Catalana de Cineclubs. Aquesta iniciativa té l'objectiu de fomentar espais de trobada entre associacions locals d'immigrants, ajuntaments, cineclubs i altres entitats, fent del cinema una eina de participació ciutadana i de cohesió social, a partir de la diversitat cultural de la població actual de Catalunya.
  • Segona edició del concurs 'Som Catalunya. País de convivència'


    La Secretaria per a la Immigració obre una nova convocatòria del concurs "Som Catalunya. País de convivència", que arriba enguany a la seva segona edició. L'objectiu és promoure la cohesió social i invitar a reflexionar sobre la diversitat de la nostra societat, una diversitat reflectida en les experiències de l'alumnat i del professorat dels centres educatius.
    Podran participar els estudiants i professors d'educació primària, secundària obligatòria i batxillerat, a través de treballs creatius que expressin experiències personals de diversitat cultural, presentats en diversos formats segons cada categoria: dibuixos o pintures, narracions o poesies, vídeos o power points.
    El termini de presentació de sol·licituds finalitzarà el 15 d'octubre.
    Els premis consistiran en activitats d'aventura, que s'atorgaran el desembre als guanyadors de cada modalitat de les quatre categories del concurs, coincidint amb el segon aniversari del Pacte Nacional per a la Immigració.
    Enllaç web a la nota de premsa

Comunicacions de les entitats

  • Les entitats d'immigrants rebutgen el recurs contra la Llei d'acollida

    Diverses entitats d'immigrants amb seu a Catalunya van donar el seu suport a la Llei d'acollida de les persones immigrades i les retornades a Catalunya, i van rebutjar el recurs d'inconstitucionalitat interposat per la Defensora del Pueblo en funcions, Maria Luisa Cava de Llano.
    Unes 50 entitats es van afegir al manifest en defensa d'aquesta norma, promogut per l'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya (AMIC-UGT), a través del qual s'expressava que la promoció del català com a llengua vehicular o d'acollida no priva els ciutadans i ciutadanes de decidir en quina llengua es vol parlar.
    El manifest explica que el coneixement de la llengua catalana "és positiu en tant que és un valor afegit al nostre bagatge cultural, alhora que suposa un element per a la millora d'oportunitats en el mercat de treball".
    Per la seva banda, l'Associació Sociocultural IBN Batuta va enviar una carta a la Defensora del Pueblo, en la qual manifesten el seu desacord amb el recurs i el consideren una acció contrària a la convivència i la cohesió social a Catalunya.
    Des d'aquesta entitat consideren que el coneixement i l'ús del català ajudarà a promoure l'autonomia personal i la igualtat d'oportunitats entre tots els ciutadans.
    CCOO de Catalunya va emetre un comunicat en el qual expressaven aquesta mateixa idea i reafirmaven el seu suport a la Llei d'acollida. El text recorda que el sindicat ja va valorar positivament en el seu moment l'aprovació de la norma i considera que es tracta d'un avenç important com a política d'inclusió social i de ciutadania, a més de destacar el fet d'haver participat activament en el seu procés d'elaboració.
    També des de l'espai Nouscatalans.cat varies entitats de treball amb persones migrades van fer públic un manifest de suport a la Llei i al català com a llengua d'acollida. Entre d'altres, expressaven la idea que la millor manera d'integrar-se al lloc on es viu és parlar la llengua pròpia d'aquest país.
    Enllaç web al manifest d'AMIC-UGT
    PDF de la carta d'IBN Batuta
    Enllaç web al comunicat de CCOO
    Enllaç web al comunicat a Nouscatalans.cat

    FONT: Departament d'immigració