divendres, 20 de maig del 2011

Actualitat de Treball Social

Actualitat

  • Benestar Social i Família i el Museu d'Història de Catalunya renoven l'acord per a promoure visites de persones d'origen immigrat

    Exterior del Musei d'Història de Catalunya
    La Direcció General per a la Immigració i el Museu d'Història de Catalunya (MHC) han renovat el conveni signat el 2010 per a promoure visites de persones d'origen estranger al Museu, ubicat al Moll de la Fusta de Barcelona. L'objectiu és donar a conèixer la història mil·lenària del país als nous catalans i catalanes d'una forma amena i didàctica a través de l'exposició permanent del MHC.
    Gràcies a aquest acord, el Museu ofereix lliure accés a les persones immigrades que vulguin visitar el Museu, a través d'entitats de persones nouvingudes o de suport a la immigració. La Direcció General s'encarrega de fer la difusió entre les entitats i de gestionar les inscripcions, en grups de 30 persones com a màxim. Les organitzacions interessades cal que enviïn un correu electrònic a l'adreça immigracio.bsf@gencat.cat i que facin constar un contacte amb nom, cognoms, telèfon i correu electrònic.
    Cal tenir en compte que les visites guiades no estan incloses. En cas que siguin necessàries, aniran a càrrec de l'entitat.
    Més informació i peticions: immigració.bsf@gencat.cat
    Enllaç web al Museu: Museu d'Història de Catalunya
  • El Consorci de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus promou vuit cursos de català en conveni amb diverses associacions de persones immigrades

    Imatge d'una classe de català
    El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Àrea de Reus Miquel Ventura ha posat en marxa durant el mes d'abril, a Cambrils i a Reus, vuit cursos de nivell inicial i bàsic 1 adreçats a persones que no saben parlar el català. S'hi ha matriculat unes 220 persones. Els cursos són possibles gràcies a la col·laboració de diverses associacions d'immigrants i els finança al 100% la Direcció General per a la Immigració.
    En concret, les entitats col·laboradores són l'Associació dels Senegalesos i Amics del Senegal, l'Associació Catalana Àrab, l'Associació Boliviana per a la Integració, el Desenvolupament i la Cultura; ADIB-BILADI, l'Associació d'Uruguaians "Termo y Mate" i l'Associació d'Immigrants Colombians AINCO. Els cursos de nivell bàsic, que tenen una durada de 45 h i són semiintensius, acabaran al mes de juny. Les persones que els hauran seguit podran continuar la seva formació en llengua catalana en els cursos generals que el CNL organitza de juny a octubre.
    Enllaç web al comunicat de premsa
  • La Mesa per a la Diversitat en l'Audiovisual recorda les recomanacions sobre el tractament informatiu de la immigració durant la campanya electoral

    Logotip de la Mesa per a la Diversitat en l'Audiovisual
    La Mesa per a la Diversitat en l'Audiovisual, organisme del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), ha demanat responsabilitat en el tractament informatiu del discurs polític sobre la gestió de la immigració durant la campanya electoral de les properes eleccions municipals del 22 de maig.
    La Mesa recorda l'existència de les Recomanacions del CAC sobre el tractament informatiu de la immigració. En aquest sentit, vol reiterar la necessitat que els mitjans de comunicació i els professionals del sector assumeixin la seva responsabilitat social, sense oblidar que tenen el deure de no ocultar la veritat i servir el dret a la informació de tota la població. Per exemple, recorda que convé tenir cura amb el llenguatge i, d'una manera molt especial, amb la terminologia i les imatges emprades en els titulars i en els fragments de reclam de les notícies, ja que sovint la brevetat i l'ús excessiu d'imatges d'arxiu per il·lustrar la immigració poden implicar manca de precisió o el foment d'estereotips i tòpics discriminadors.
    Enllaç web al comunicat de premsa
    Enllaç web a material relacionat
  • La població europea és més longeva i més diversa, segons l'oficina estadística de la Comissió Europea

    Ciiutadans europeus
    El Report Demogràfic 2010 publicat per Eurostat, l'oficina estadística de la Comissió Europea, informa que els europeus estan tenint cada vegada vides més saludables i longeves. El document assenyala que el creixement de la població al continent continua essent estimulat principalment pels ciutadans immigrats. L'índex d'incorporació de ciutadans extracomunitaris als països de la Unió Europea s'estima entre un i dos milions de persones per any. També ha repuntat la mobilitat dins de les fronteres europees.
    Enllaç web al report (en anglès)

Comunicacions de les entitats

  • La Comissió de Periodisme Solidari de Girona publica un decàleg per al tractament informatiu de la immigració

    La Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Girona ha elaborat un decàleg amb recomanacions per al tractament informatiu de la immigració, coïncidint amb la campanya electoral per a les municipals del 22 de maig. La Comissió considera que els periodistes tenen un important rol en la construcció de la cohesió social i aposta per un tractament de la immigració responsable i lliure d'estereotips, per fer front a usos demagògics.
    El decàleg -juntament amb la Guia sobre el tractament de la diversitat cultural als mitjans de comunicació, elaborada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya-, s'ha enviat als responsables dels principals mitjans de comunicació de la demarcació, demanant un compromís ferm amb la responsabilitat social dels professionals de la comunicació en la creació d'una opinió pública rica i constructiva, que vetlli per la cohesió social.
    PDF del Decàleg per al tractament informatiu de la immigració
    PDF de la Guia de recomanacions per al tractament informatiu adequat de la immigració
  • Manifest de la Plataforma d'Entitats Cristianes amb els Immigrants sobre l'ús electoral de la Immigració

    Logotip de la Plataforma d'Entitats Cristianes amb els Immigrants
    Les 25 organitzacions que integren la Plataforma d'Entitats Cristianes amb els Immigrants han presentat un manifest en què demanen als candidats alcaldables evitar el tracte electoralista de la immigració, de cara a les eleccions municipals previstes pel proper 22 de maig.
    El document, titulat "Polítiques municipals, immigració i cohesió social", alerta sobre els perills d'oferir solucions populistes als reptes associats a la immigració amb la intenció d'obtenir vots.
    PDF del manifest
  • Plataforma per la Llengua publica al Youtube el lip dub per la llengua

    Imatge de la Plataforma per la Llengua
    El passat 28 d'abril la Plataforma per la Llengua va publicar a Internet el lip dub per la llengua. Unes 1.500 persones es van reunir els dies 15 i 16 d'abril per a enregistrar aquesta iniciativa dedicada a reivindicar, de manera lúdica i a través dels mitjans audiovisuals, el paper del català com a llengua comuna, en tant que element clau per a la inclusió social de la població immigrada.
    Enllaç web al video del YouTube
    Enllaç al web del Lip dub
  • Els jesuïtes rebutgen l'ús instrumental de la immigració en la campanya electoral

    Detall de la portada del document
    El Servei Jesuïta a Migrants ha presentat recentment el document "Superar fronteres", un text en què l'entitat rebutja "una perspectiva instrumental de la immigració: la que aborda les migracions a partir de la conjuntura econòmica, de les necessitats o no de mà d'obra i de les necessitats de reemplaçament demogràfic".
    El document convida a reflexionar "amb profunditat i amb una mirada oberta" sobre alguns dels problemes que enfronten els ajuntaments relacionats amb immigració, com ara l'empadronament o l'emissió de certificats de convivència.
    Enllaç web a més informació
    PDF del document
  • Òmnium Cultural-Anoia posa en marxa la campanya 'Tots som de casa'

    Imatge de la campanya 'Tots som de casa'
    Aquesta campanya té com a objectiu fomentar la cohesió social entre els ciutadans de la Conca d'Òdena. La iniciativa consisteix en una "Guia útil per parlar d'immigració sense generalitzar ni escampar rumors" que es distribuirà a totes les llars d'Igualada, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí. També es podrà consultar a la pàgina de Facebook de Òmnium Cultural-Anoia.
    El document convida a reflexionar "amb profunditat i amb una mirada oberta" sobre alguns dels problemes que enfronten els ajuntaments relacionats amb immigració, com ara l'empadronament o l'emissió de certificats de convivència.
    Enllaç web a més informació
    PDF de la Guia útil per parlar d'immigració sense generalitzar ni escampar rumors