divendres, 20 de maig del 2011

Actualitat i informacions sobre infància. Guia per a pares i mares joves

En profunditat

  • La protecció dels menors davant la reforma del Codi penal

    Josep Tamarit Sumalla
    Catedràtic de dret penal (Universitat de Lleida), director del Programa de criminologia de la UOC i president de la Societat Catalana de Victimologia

    La LO 5/2010, per la qual es reforma el Codi penal, incideix en alguns dels tipus delictius en què es protegeixen els béns jurídics dels menors d'edat. Cal destacar especialment les modificacions que afecten els delictes de caràcter sexual, on es reestructuren algunes tipologies i se'n creen de noves, a més d'introduir-hi la mesura de seguretat de llibertat vigilada. L'exposició de motius justifica les modificacions apel·lant a la necessitat d'augmentar el nivell de protecció de les víctimes i de transposar la Decisió marc 2004/68/JAI del Consell de la Unió Europea, de 22 de desembre de 2003, relativa a la lluita contra l'explotació sexual dels infants i la pornografia infantil. Ens referim tot seguit als factors que es troben a l'origen de les reformes.

La Finestra

  • El Circ Social, una eina educativa i de transformació social. L'experiència de l'Ateneu Popular 9Barris

    Autors:
    Joan López i Villora. Artista i formador en circ, membre de Bidó de 9 Barris, entitat gestora de l'Ateneu Popular 9Barris
    Toni Llotje i Millet: educador social i coordinador general del Projecte Ateneu Popular 9 Barris (coordinacio@ateneu9b.net)
    Antonio Alcántara Alcántara. Educador social i coordinador de l'Àrea de Formació i Circ Social de l'Ateneu Popular 9 Barris (formacio@ateneu9b.net)

    L'Ateneu Popular 9Barris és una antiga fàbrica d'asfalt ocupada pels veïns del districte barceloní de Nou Barris a finals dels anys setanta. És un centre sociocultural que, des dels seus inicis ha entès l'activitat cultural com un instrument de transformació social, amb el qual incidir sobre l'entorn en què es desenvolupa, mitjançant propostes culturals i formatives de qualitat i interrelacionant-se amb les associacions i els col·lectius que entenen la cultura des de la mateixa perspectiva.
  • Projecte "Salvando Barreras"

    Glòria Esteve
    Psicòloga del Centre Oriol Badia

    Durant els mesos de desembre del 2009 i gener, febrer i març del 2010, nou nois del centre educatiu Oriol Badia van participar en el projecte "Salvando Barreras", que consistia en l'ensinistrament de gossos amb reforç positiu, dirigit per dues tècniques en teràpia assistida amb animals de Positivas Can, sota l'auspici de la Fundació Affinity.

Actualitat i informacions

  • Primera versió del document/guia sobre el sistema de protecció de la Llei de Drets i Oportunitats en la Infància i l'Adolescència (LDOIA)

    Com a conseqüència de l'aprovació de la nova Llei dels drets i les oportunitats de la infància i l'adolescència, del 27 de maig de 2010, des de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència s'ha elaborat una guia que pretén analitzar les disposicions del títol V "De la protecció dels infants i els adolescents en situació de risc o desemparament", per servir d'introducció i orientació en la seva aplicació pràctica.
    Enllaç al PDF de la primera versió del document/guia.
  • La Unió Europea presenta el programa pels Drets dels Nens

    El passat mes de febrer, la UE va presentar un programa per a reforçar els drets del nen, posant en pràctica els principis de la Carta dels Drets Fonamentals de la UE.
    Aquest programa descriu 11 accions que la Comissió adoptarà en els propers anys. La iniciativa pretén refermar el compromís de les institucions de la UE i dels Estats membres a l'hora de promoure, protegir i respectar els drets del nen en totes les polítiques de la UE.
    Enllaç al al web de la Unió Europea.
    Enllaç al bloc del Grup de Sociologia de la Infància i l'Adolescència.
  • Guia per a pares i mares joves

    Conciliar la vida laboral i familiar. Aprendre a tenir cura d'un nadó. Fer-li un lloc a la família i entorn sense descuidar la relació de parella.
    Per a les parelles joves que han decidit tenir fills, hi ha informacions molt interessants sobre tràmits, serveis, drets, conciliació... a més de recursos econòmics i de recolzament que poden sol·licitar a l'administració.
    Aquesta informació s'ha editat des del web Jove.cat.