dijous, 5 de maig del 2011

Justícia facilitarà el seguiment públic de l'evolució de les mesures penals alternatives imposades a Catalunya


El web del Departament de Justícia recollirà les dades, que estaran actualitzades mensualment i, en alguns casos, setmanalment

El seguiment de l’evolució de les mesures penals alternatives (MPA) que s’imposen a Catalunya serà possible a partir d’avui, amb la publicació dels descriptors estadístics a la web del Departament de Justícia. L’objectiu de la posada en marxa d’aquesta eina, accessible al ciutadà, és impulsar la gestió eficient i pública d’aquest servei, que afecta el dret a la seguretat.  

 
Els descriptors estadístics de mesures penals alternatives recolliran dades mensuals, i en alguns casos setmanals, de la progressió d’aquest tipus de condemnes a Catalunya, a partir de 98 indicadors diferents. Aquests indicadors van des del volum de mesures penals alternatives que estan en execució, el nombre de persones sotmeses i el seu perfil sociodemogràfic, fins a la quantitat de demandes que els jutjats trameten al Departament de Justícia perquè les faci complir.
 
Les mesures penals alternatives són condemnes alternatives a l’empresonament que imposa un jutge o un tribunal a una persona que ha comès una falta o delicte menys greu. S’executen a l’entorn comunitari  —en el cas de Catalunya, sota la supervisió del Departament de Justícia—, de manera que permeten a l’infractor conciliar el règim penal al qual s’ha de sotmetre amb la seva vida familiar, laboral i social, per afavorir la reinserció. Alhora salvaguarden els drets de les víctimes, que veuen com la infracció penal no queda impune.
 
El perfil del condemnat a una MPA
 
Actualment, el perfil d’una persona condemnada a una mesura penal alternativa és un home (92%), de nacionalitat espanyola (69%), d’entre 30 i 50 anys i que majoritàriament (60%) ha de complir una pena de treballs en benefici de la comunitat.
 
A banda dels indicadors més genèrics, les altres dades estadístiques que  incorpora aquesta eina i que s’aniran actualitzant són la comparativa entre població reclusa (57%) i població sotmesa a aquest tipus de mesura penal alternativa a l’empresonament (42%), la taxa de mesures en execució per cada 100.000 habitants i la taxa per comarques, la procedència geogràfica de les persones que compleixen una MPA, les mesures pendents d’inici o els tipus de delictes que hi ha al darrere d’aquestes condemnes. Actualment, quatre de cada deu tenen al seu origen un delicte relacionat amb la seguretat del trànsit.  
 
Per últim, també es fa públic el nombre de mesures, segons la seva naturalesa: mesures penals alternatives, obligacions i mesures de seguretat. Actualment, més d’un 60% del total de mesures imposades són treballs en benefici de la comunitat, la finalitat dels quals és que la persona penada repari, mitjançant la seva col·laboració voluntària amb diferents serveis d’utilitat pública, els perjudicis causats pel fet delictiu que ha comès.
 
Pel que fa a les obligacions, actualment suposen un 29% del total d’MPA. Dictades igualment per resolució judicial, obliguen el penat a realitzar una activitat que va des de la seva compareixença davant l’Administració de justícia fins a la realització d’un programa formatiu o el seguiment d’un tractament de deshabituació de drogues o alcohol.
 
Les mesures de seguretat, les quals representen un 7% del total de mesures penals alternatives, suposen sovint l’internament en centres específics o el seguiment de tractaments terapèutics ambulatoris per ordre judicial.
 
Dades de l’última dècada
 
En els descriptors es poden consultar dades històriques des de l’any 2001 i la distribució territorial de molts d’aquests indicadors. 
 
La publicació d’aquestes dades té com a antecedent els Descriptors estadístics de serveis penitenciaris, que es publiquen des del 2010 i que presenten dades referents a la població penitenciària, l’estada a la presó i la condemna imposada, indicadors sociodemogràfics, dades per col·lectius (dones, joves i estrangers), nombre de permisos, incidències, descriptors sanitaris, de gestió i sobre personal, entre d’altres.
 
 
FONT:  Departament/s