dijous, 5 de maig del 2011

El Programa Persones Cuidadores 2011 oferirà estades de Respir als familiars d'infants i joves amb autisme


Logo del programa
El Departament de Benestar Social i Família i l'Obra Social de CatalunyaCaixa oferiran estades de Respir als familiars de nens i joves amb autisme. Així ho recull el conveni que el 28 d'abril van firmar el conseller Josep Lluís Cleries i el president de CatalunyaCaixa, Manel Rosell. El conveni permetrà finançar al llarg de l'any diferents serveis adreçats a les persones que cuiden dependents per ajudar-les a fer la seva tasca amb les màximes garanties. Aquestes activitats s'emmarquen dins del Programa Persones Cuidadores 2011.
La principal novetat d'enguany són les estades de Respir per a familiars de nens i nenes amb autisme i altres trastorns en el desenvolupament, no sent requisit en aquest cas el fet de tenir la situació de dependència reconeguda. Aquest programa oferirà estades d'una setmana en cases de colònies pels infants amb autisme de manera que la seva família pugui descansar i reduir les situacions de cansament i estrès.
A banda de les estades de Respir per a familiars de nens i nenes amb autisme, el Programa Persones Cuidadores 2011 permetrà desenvolupar altres serveis adreçats a les persones cuidadores no professionals. En aquest sentit, s'oferiran cursos de formació bàsica i específica per a la cura de persones amb dependència, grups d'ajuda mútua, serveis per a proporcionar respir a les persones cuidadores i l'opció de substitució domiciliària mentre dura la formació. Es calcula que unes 1.500 persones cuidadores rebran cursos de formació i els altres serveis complementaris.
A més dels cursos, el programa també ofereix la possibilitat d'assistir a sessions de grups d'ajuda mútua. Aquests grups s'adrecen a persones que ja han rebut la formació de cuidador no professional. Les persones que s'hi apuntin mantindran trobades periòdiques com a mínim un cop al mes per compartir la seva experiència com a cuidador no professional i intercanviar informació.
Finalment, la plataforma també incorpora un telèfon gratuït d'informació i assessorament. Un equip d'operadors qualificats i formats oferiran informació bàsica i assessorament específic.

FONT:  dixit