divendres, 20 de maig del 2011

El Codi civil espanyol adopta el criteri del Codi civil de Catalunya en les inscripcions de nadons acabats de néixer


Una esmena presentada pel Grup Parlamentari de CiU al Congrés a proposta del Departament de Justícia permetrà modificar l’article 30 del Codi civil espanyol, el qual no permet inscriure un nadó al registre civil fins que no han passat 24 hores des del seu naixement
 
Amb la incorporació d’aquesta modificació, el Codi civil espanyol s’equipararà a partir d’ara al que ja regula en aquest aspecte el Codi civil de Catalunya, capdavanter en la determinació a efectes civils que el nascut és persona des del moment del seu naixement
 
 
La modificació de l’article 30 del Codi civil espanyol ha estat possible gràcies a una proposta del Departament de Justícia, recollida i presentada pel Grup Parlamentari de CiU al Congrés, inclosa en el Projecte de llei de reforma del registre civil, que ara es troba en tràmit parlamentari al Senat.
 
L’article 30 del Codi civil espanyol, encara en vigor, estableix que “A fectes civils, només es reputarà nascut el fetus que tingui figura humana i visqui vint-i-quatre hores enterament desprès del si matern”. Amb la modificació, la redacció serà la següent: “La personalitat s’adquireix en el moment del naixement amb vida i quan el fetus estigui completament desprès del si matern.”
 
Amb aquesta modificació, el Codi civil espanyol recollirà el que ja disposa el Codi civil de Catalunya en el seu Llibre II, a l’article 211-1, que estableix que: “1. La personalitat civil és inherent a la persona física des del naixement”. I “2. El concebut té la consideració de persona als efectes que li siguin favorables, sempre que arribi a néixer”.
 
L’esmentada modificació del Codi civil espanyol s’ha incorporat al Projecte de llei del registre civil, que s’està tramitant actualment en el Congrés dels Diputats i entrarà en vigor el dia de la seva publicació.
 
Així doncs, el Codi civil espanyol s’equipararà al Codi civil de Catalunya, que va ser capdavanter en la seva regulació en establir que el nascut és persona des del moment del seu naixement.
 
 
Amb la nova Llei del registre civil, Catalunya ampliarà les seves competències
 
D’altra banda, el Projecte de llei del registre civil, que va ser aprovat en la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats i que actualment està seguint el seu tràmit parlamentari, estableix que els registres civils es converteixin en registres administratius, per la qual cosa ja no estaran comandats per un jutge i podran ser dirigits per un funcionari de l’Administració de cada comunitat autònoma, ja que, d’acord amb el contingut del Projecte, es garanteix l’adequada coexistència de la competència estatal del registre civil amb les competències de caràcter executiu que correspondran a les comunitats autònomes.
 
Això permetrà que la Generalitat de Catalunya ampliï l’abast de les seves competències executives tal com estableix l’article 147.3 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya.
 
Pel que fa als jutjats de pau, hauran de deixar d’exercir funcions de registre civil. Tanmateix, per tal de garantir un correcte desplegament de l’activitat del registre civil al territori, incloent-hi la justícia de pau, el Grup Parlamentari de Convergència i Unió ha introduït per a la seva votació una esmena que ha quedat incorporada com a disposició addicional sisena, que permet que els ciutadans puguin presentar la sol·licitud i la documentació necessària per a les actuacions davant del registre civil en els jutjats de pau.
 
Una altra novetat d’aquesta Llei serà que tots els jutges i també, per tant, els jutges de pau, deixaran de celebrar matrimonis civils, funció que duran a terme només els alcaldes i els regidors en qui deleguin.
 
El projecte n’establia l’entrada en vigor als dos anys de la seva publicació, però aquest termini s’ha ampliat a tres anys a fi que es puguin fer els canvis organitzatius necessaris. Amb l’excepció de la modificació de l’article 30 del Codi civil, que entrarà en vigor el dia que es publiqui tota la Llei en el BOE.
 
 FONT:  Departament/s