dilluns, 2 de maig del 2011

Benestar Social i la Taula del Tercer Sector impulsen la campanya per marcar la casella de fins d'interès social en la declaració de la renda


L’any passat, l’IRPF per a fins socials va permetre finançar amb 29,5 milions d’euros els projectes de les ONG catalanes
El Departament de Benestar Social i Família i la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya impulsaran conjuntament un any més la campanya per incentivar els i les contribuents a marcar la casella “altres fins d’interès social” en la declaració de la renda. La iniciativa, que porta el lema “El millor de la declaració de renda”, l’han presentat aquest matí el conseller Josep Lluís Cleries; la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, Àngels Guiteras; i la directora general de l’Associació Esclat, Lola de la Fuente.
La campanya recorda el dret de la ciutadania a decidir sobre la destinació d’una part dels seus impostos. Enguany, a més, s’insisteix que la crisi continua afectant moltes persones i les ONG necessiten més recursos per atendre-les i desenvolupar programes socials en benefici de la comunitat. La Taula del Tercer Sector comprèn 30 organitzacions en representació de més de 3.000 entitats de Catalunya que treballen en programes i projectes d’ajuda als col·lectius més desfavorits. Aproximadament 1,7 milions de persones són beneficiàries de la tasca d’aquestes entitats.
La campanya es durà a terme a través d’insercions publicitàries, la tramesa de 100.000 tríptics informatius, l’elaboració de 5.000 cartells, l’emissió d’un anunci a les televisions públiques i la web www.tercersector.cat. Es recordarà els i les contribuents que a la declaració de la renda poden destinar un 0,7% dels seus impostos a programes socials gestionats per les ONG. L’any passat, es van recaptar per aquest concepte 266 milions d’euros al conjunt de l’Estat (61 milions a Catalunya). D’aquesta quantitat, 205 milions es van destinar a programes socials, mentre que la resta van finançar projectes de cooperació i mediambientals. A Catalunya es van destinar 29,5 milions d’euros.
El conseller Cleries ha expressat la seva satisfacció per poder celebrar la roda de premsa “en un equipament que ha estat possible gràcies a la suma de molts esforços, públics i privats, i de diners provinents del 0,7% de l’IRPF”.
Segons el conseller de Benestar Social i Família, “revertir impostos en polítiques socials té una gran importància per a Catalunya, on tenim una gran tradició de resposta a les necessitats socials per part del Tercer Sector, avui i sempre”.
Cleries ha destacat, que “posar la creu en la casella dels fins d’interès social és un acte de corresponsabilitat i es tradueix en l’enfortiment de les polítiques socials. És un exercici de solidaritat amb les persones més vulnerables. Un petit gest que té grans resultats”.
El conseller ha recordat també que “a Catalunya podem marcar dues creuetes en la nostra declaració de la renda: la referida a fins socials i la referida a l’església, i no són en absolut incompatibles, sinó que es poden marcar totes dues al mateix temps”.
Per acabar, Cleries ha recordat que en la seva primera reunió amb la ministra Leire Pajín, ja va reclamar el traspàs de la gestió d’aquest recurs, ja que la Generalitat té competències plenes pel que fa a polítiques socials. Tal com ha destacat també el conseller, “la ministra va dir que no però li varem arrencar el compromís de decidir conjuntament el seu repartiment”. Josep Lluís Cleries ha advertit, però, que “seguirem sent bel·ligerants en aquest tema, per aconseguir, com a mínim en inici, un repartiment més equitatiu d’aquests recursos”, ja que si a Catalunya es va recaptar el 22% del total de l’Estat, en el darrer any va tornar a Catalunya només un 14% dels recursos provinents del 0,7% de l’IRPF.
Els dubtes més comuns que resol la campanya
A través de la campanya també es volen aclarir els possibles dubtes que tingui el ciutadà a l’hora de marcar o no la casella 0,7% “fins socials”. Aquests són els més comuns:
  • Per què cal marcar la casella “altres fins d’interès social”?
Per ajudar els qui més ho necessiten. En marcar la casella “altres fins d’interès social” es declara la solidaritat a assignar el 0,7% dels impostos del declarant per a realitzar programes per als col·lectius més necessitats.
  • Cal decantar-se necessàriament per una de les dues caselles? La de l’”Església Catòlica” o la d’”Altres fins d’interès social”?
No. Des de l’any 2000, els contribuents poden optar per tres opcions: assignar el 0,7% només a les ONG; assignar el 0,7 només a l’Església; o escollir les dues opcions a la vegada, amb la qual cosa se’ls assigna l’1,40% dels impostos del contribuent
  • A què es destinen els diners resultants de marcar la casella “Altres fins d’interès social”?
A finançar projectes socials per als col·lectius desfavorits de l’entorn més proper, però també a programes de cooperació internacional i mediambientals, a través d’organitzacions no governamentals (ONG).
  • Marcar la casella suposa un cost econòmic per al contribuent?
No. L’elecció de qualsevol de les opcions d’assignació o deixar la casella en blanc, no te cap cost econòmic, i, per tant, la quantitat a ingressar o a retornar no quedarà en cap cas modificada.
  • Què passa si no es marca cap casella, es a dir, si es deixen en blanc?
Que l’assignació tributària del contribuent (0,70% o 1,40%, segons si deixa en blanc una o les dues caselles) s’imputarà directament als pressupostos generals de l’Estat.