dijous, 5 de maig del 2011

Puig aposta per analitzar l'entorn de les víctimes de violència masclista i domèstica des d'una perspectiva no només reactiva sinó sobretot preventiva


El nou Pla de seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica passa a ser una política permanent del Govern de la Generalitat

El conseller d’Interior, Felip Puig, ha presentat avui, en seu parlamentària, el nou Pla de seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica, “més enfocat a la prevenció i atenció de les víctimes”.
 
El nou pla incorpora diferents novetats, en primer lloc, i tal i com ha explicat el conseller, “és un pla i no un programa perquè té voluntat d’estabilitat i vol ser una política permanent del Govern de Catalunya”.
 
En segon lloc, incorpora tres nous col·lectius a protegir “el més important segueixen sent les dones; però també els menors sotmesos a vegades a abusos i maltractaments per la seva condició d’inferioritat; i la gent gran, un col·lectiu  molt fràgil i vulnerable” ha dit Puig.
 
Una altra de les novetats, és que el pla no incideix en el seguiment estadístic o policial del delicte, sinó en la víctima. En aquest sentit, el titular d’Interior ha explicat que cal “analitzar l’entorn personal, familiar i social de les víctimes des d’una perspectiva no només reactiva sinó sobretot preventiva”.
 
Per aconseguir els seus objectius, el Pla incorpora dos grans mecanismes; d’una banda, un programa de seguiment personalitzat dels expedients de les víctimes potencials o ja víctimes reals, per tal de tenir una xarxa de comunicació i coordinació del departament d’Interior amb les altres administracions. I d’altra banda, un protocol de valoració del risc que permeti actuar no només des d’una actuació policial reactiva, sinó de manera preventiva.
 
Com ha explicat el conseller, “aquests protocols s’impulsaran des de les diferents unitats d’atenció a la víctima, com ara serveis socials, educatius, sanitaris, etc. De manera que totes les institucions i en concret el departament d’Interior, i per tant la policia, puguin tenir coneixement de totes les intervencions que des d’una perspectiva més pluridisciplinar poden afectar a la valoració del risc i al seguiment de la víctima”.
 
Per aquest motiu, el departament d’Interior impulsarà majors mecanismes de coordinació i col·laboració amb 5 grans àmbits: politiques de seguretat, però també politiques de justícia, de benestar social, d’educació i sanitat.
 
Finalment i a preguntes dels periodistes, el conseller ha dit que la persecució de l’agressor serà tan o més contundent que fins ara, “no hi haurà cap agressor que quedi impune”. Però ha insistit en què “el què primarà és l’abordatge més preventiu cap a la víctima”.

 
La violència masclista i domèstica en xifres
 
L’anàlisi actual dels delictes i faltes penals de l’any 2010 ens donen un total de 21.683 fets que evidencien uns col·lectius destacats en situacions de risc que ens donen una nova visualització de víctimes de violència masclista i domèstica que podríem agrupar en dones, menors i gent gran.
 
Dones víctimes de violència masclista
 
El nombre total de fets al 2010 de violència masclista ha estat de 18.547. D’aquests fets penals 16.886 (91,04%) són delictes i 1.661 (8,96%) son faltes. Els delictes més freqüents són els maltractaments en l’àmbit de la llar (41%) que correspon a 7.054 fets. En segon lloc està la violència física/psíquica habitual en l’àmbit familiar, que amb 4.029 fets li correspon el 24% del total; aquests dos fets ja contenen el 65% del total. Les altres tipologies més freqüents són les amenaces 2.351 fets (14%), el trencament de condemna 1.673 fets (10%). Els tres delictes següents quant a freqüència que no surten al gràfic són les coaccions (427 fets), lesions (396 fets) i els danys (122 fets).
 
 
Menors
 
El nombre de fets comesos al 2010 quan les víctimes han estat menors sumen un total de 15.611 fets dels quals el 47,51% són faltes i el 52,49% són delictes. Respecte a les tipologies de delictes el 9% (1.404) són maltractaments en l’àmbit de la llar. Aquests maltractaments (576 fets) es divideixen a la vegada en violència física/psíquica (337 fets), amenaces (196 fets), trencament condemna (140 fets) i resta de delictes (155 fets).
 
Gent gran
 
El nombre total de fets al 2010 de violència domèstica contra la gent gran ha estat del 9% sobre un total de 43.872 fets (1.316 fets). Les principals tipologies delictives recollides en els registres policials corresponen a maltractaments (486 fets), violència física i psíquica (355 fets), amenaces (210 fets), trencaments de condemna (118 fets), coaccions i lesions (79 fets).
 
Les investigacions policials en curs a data 31 de desembre de 2010 efectuen un total de 25.655 seguiments a víctimes de violència domèstica, violència de gènere, altres formes de violència masclista, víctimes d’odi i discriminació i de persones amb especial vulnerabilitat.
 
Dels 25.655 seguiments que realitza els grups d’atenció a la víctima, 18.494 corresponen a l’àmbit de la violència de gènere i 4.992 a l’àmbit de la violència domèstica. La resta 2.169 correspon a seguiments de víctimes de matrimonis forçats, mutilació genital femenina, agressions sexuals, víctimes d’odi i discriminació entre d’altres amb especial vulnerabilitat.