divendres, 15 d’abril del 2011

Actualitat i informacions entitats sobre immigració

Actualitat

  • La Fundació Lluís Carulla i Benestar Social presenten els VIII Premis Francesc Candel per a la integració de les persones immigrades

    Imatge dels VIII Premis Francesc Candel
    Dimecres 13 d'abril s'ha obert el termini de presentació de les propostes que vulguin optar a la vuitena edició dels Premis Francesc Candel, destinats a reconèixer i difondre bones pràctiques en l'àmbit de la integració dels ciutadans catalans d'origen estranger. La presentació ha estat a càrrec del director general per a la Immigració, Xavier Bosch; la presidenta de la Fundació Lluís Carulla, Montserrat Carulla, i el director de la Fundació, Carles Duarte.
    Els premis, instituïts per la Fundació Lluís Carulla, compten amb el suport de la Direcció General per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família. Tenen com a objectiu premiar bones pràctiques d'entitats i institucions que promoguin i estimulin la integració a la societat catalana de les persones estrangeres immigrades a Catalunya i que afavoreixin el civisme, la convivència, el coneixement del país (llengua, tradicions, geografia i història, valors socioculturals), la sensibilització sobre la cultura de la immigració, la participació de dones i joves immigrants, i una visió positiva de la immigració als mitjans de comunicació. En total són cinc premis dotats de 3.000 euros cadascun.
    PDF amb les bases dels VIII Premis Francesc Candel
    Enllaç web a més informació
  • Mataró posa en marxa la campanya de sensibilització intercultural "Ni més, ni menys"

    Detall del cartell dela campanya 'Ni més, ni menys'
    L'Ajuntament de Mataró va iniciar el mes de desembre passat la campanya de sensibilització "Ni més ni menys", adreçada a la ciutadania de Mataró. L'objectiu és informar sobre l'objectivitat de l'Ajuntament a l'hora d'aplicar els criteris per atorgar ajuts socials, llicències d'activitats o accedir a determinats serveis públics. Al mateix temps es pretén canviar la percepció d'alguns ciutadans i ciutadanes sobre la suposada existència de discriminació positiva envers la població nouvinguda.
    La campanya "Ni més, ni menys" recorda que els serveis públics són iguals per a tothom, sense cap tipus de discriminació per raó de sexe, nacionalitat o origen. S'emmarca dins del Pla per a la Nova Ciutadania on a través del Programa de Sensibilització Intercultural es treballa la deconstrucció d'estereotips i prejudicis envers la immigració amb la participació i la complicitat del teixit associatiu de la ciutat.
    Els objectius globals són afavorir el principi d'igualtat de tracte, promoure la reducció i deconstrucció d'estereotips negatius i prejudicis, per tal de superar concepcions problematitzades del fet migratori i possibilitar la generació d'actituds i percepcions positives vers les persones immigrades fomentant així comportaments no discriminatoris en el si de la ciutadania i confrontar idees, actituds i actuacions estigmatitzadores, xenòfobes, discriminatòries i/o racistes.
    A la vegada pretén facilitar en el conjunt de la societat, una comprensió del fenomen de la immigració i de les persones immigrades.
    Enllaç web al comunicat de premsa
    Bloc del Servei de Nova Ciutadania de Mataró
  • L'Ajuntament de Manresa desmenteix alguns rumors sobre la immigració

    Imatge de Manresa
    L'Ajuntament de Manresa ha fet pública una declaració en què desmenteix alguns dels rumors més comuns sobre l'accés de les persones migrades als serveis socials. L'objectiu és combatre algunes de les llegendes urbanes que defensen la idea que els estrangers reben més beneficis que les persones nascudes a Manresa.
    La declaració dóna informació sobre els horaris comercials, el pagament de la taxa d'obertura d'establiments, les ajudes de serveis socials o els cotxes de nadons, entre d'altres.
    Enllaç web a la nota de premsa
  • La població estrangera a Barcelona disminueix per segon any consecutiu

    Immigració a Barcelona segons continent. Gener de 2011
    Segons un avanç de l'Informe Estadístic "La població estrangera a Barcelona" en data 1 de gener de 2011 la població estrangera a Barcelona és de 278.320 persones, el 17,3% del total de la població resident a la ciutat. Això representa una reducció de 6.312 residents, un 2,3% menys, respecte l'any anterior. Aquesta reducció confirma un important canvi de tendència respecte la població estrangera a la ciutat ja que per segon any consecutiu la població disminueix i es canviala tendència respecte l'evolució des del 1998 al 2008.
    PDF de la nota de premsa de l'Ajuntament de Barcelona
  • Osona acull una sessió sobre codis culturals i lingüístics de Ghana

    Imatge de la sessió sobre codis culturals i lingüístics de Ghana
    El passat 23 de març va tenir lloc la Sessió de formació sobre codis social i culturals de Ghana organitzada per l'Àrea de Ciutadania i Immigració del mateix Consell Comarcal d'Osona.
    La sessió responia a la demanda dels professionals que treballen en contacte amb els diversos col·lectius d'immigrants de la comarca, de poder entendre les seves especificitats, amb l'objectiu d'interpretar millor els seus codis socials i culturals. La intenció definitiva va ser oferir-los eines per a realitzar una millor intervenció des del seu àmbit professional.
    Enllaç web al comunicat de premsa
  • Informe 2010 d'Eurostat sobre els demandants d'asil a Europa

    Logotip d'Eurostat
    Eurostat ha publicat les dades relatives a les demandes d'asil a la UE27 durant el 2010. Cal destacar que el nombre de demandants d'asil enregistrats ha restat estable, amb una tendència a la baixa, durant el 2010. L'any passat es van produir 257.800 demandes d'asil. El 2009 hi van haver 264.000 demandes.
    Segons Eurostat, els països que han rebut un major nombre de demandes han estat França, Alemanya i Suècia, seguits de Bèlgica, Regne Unit, Països Baixos, Àustria, Grècia, Itàlia i Polònia.
    PDF de l'informe (en anglès)

Comunicacions de les entitats

  • Casa Amèrica Catalunya rebrà la Creu de Sant Jordi amb motiu del seu centenari

    Logotip del centenari de la Casa Amèrica Catalunya
    La Fundació Casa Amèrica Catalunya rebrà la Creu de Sant Jordi, la màxima distinció atorgada per la Generalitat de Catalunya. Així ho va anunciar el president de la Generalitat, Artur Mas, durant l'acte de celebració dels cent anys d'aquesta entitat, que va servir de marc també per a la inauguració de l'exposició "100 veus, un centenari". Aquesta mostra recull les intervencions de les personalitats més destacades que han participat els darrers anys en activitats organitzades o impulsades per Casa Amèrica Catalunya. L'exposició mostra caricatures d'aquestes personalitats fetes per l'il·lustrador argentí Miguel Repiso, Rep.
    Casa Amèrica Catalunya és hereva de la Casa d'Amèrica a Barcelona creada el 1911 amb l'objectiu doble de potenciar les relacions econòmiques i comercials amb els països llatinoamericans i enfortir-ne els vincles culturals. L'entitat és actualment una fundació que té com a patrons fundadors la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i el govern de l'Estat. També en formen part els socis de l'Institut Català de Cooperació Iberoamericana (ICCI).
    Durant l'acte central de celebració dels 100 anys de Casa Amèrica Catalunya, realitzat el passat 4 d'abril, la fundació va ser reconeguda amb la Creu de Sant Jordi, la màxima distinció atorgada per la Generalitat de Catalunya. En el marc d'aquest acte es va inaugurar l'exposició "100 veus, un centenari", que recull "les intervencions de les personalitats més destacades dels àmbits de la cultura, les arts, la política, l'activisme social i les relacions internacionals que en els darrers anys han participat en activitats organitzades o impulsades per Casa Amèrica Catalunya".
    Enllaç web al comunicat de premsa
    Enllaç web al comunicat de premsa de la Generalitat de Catalunya
  • UGT publica un informe sobre la situació de la població treballadora estrangera al territori espanyol


    El sindicat UGT va publicar el passat 21 de març, coincidint amb el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Discriminació Racial, un informe sobre la situació de la població treballadora estrangera al territori espanyol. Entre les conclusions del document s'assenyala que la crisi econòmica ha afectat especialment als treballadors i treballadores estrangers. Els homes perceben un 40,63% del salari medi anual (segons dades de 2009), i les dones guanyen 51,35% menys d'aquest salari.
    PDF de l'informe
  • 10 anys de l'Associació per a la Mediació Intercultural i Social amb Immigrants

    Logotip d'AMISI
    Aquest any es compleixen els primers deu anys d'activitats de l'Associació per a la Mediació Intercultural i Social amb Immigrants (AMISI), una entitat dedicada a oferir serveis de mediació intercultural i social, a més de dur a terme programes per a la inclusió social de persones migrades que es troben en situació de precarietat econòmica. Amb motiu del seu aniversari, l'entitat fa una crida oberta a la col·laboració amb les diferents activitats que promouen. Per fer-ho, cal visitar el seu portal web i consultar la informació disponible a la secció "Col·labora".
    Web de l'Associació per a la Mediació Intercultural i Social amb Immigrants
  • Comunicat de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya sobre els matrimonis forçats


    La Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT) ha emès un comunicat de rebuig a les unions considerades matrimonis forçats, els quals assenyala com a contraris a l'Islam, a la tradició musulmana i a la llei. El text del comunicat inclou algunes consideracions de caràcter religiós i explica alguns principis de la tradició musulmana que parlen sobre aquest tipus d'unions.
    Les declaracions sorgeixen pocs dies després que es fes públic el cas d'una jove marroquina possiblement cassada de manera forçosa i alliberada gràcies a la intervenció d'una antiga professora a Itàlia.
    Enllaç web al comunicat d'UCIDCAT