divendres, 15 d’abril del 2011

Legislació i publicacions sobre immgració

Legislació

  • Catàleg d'ocupacions de difícil cobertura a Catalunya pel segon trimestre de 2011

    L'Oficina de Treball publica a la seva pàgina web el catàleg d'ocupacions de difícil cobertura a Catalunya corresponent al segon trimestre d'aquest any. En total, es tracta de tres ocupacions específiques (metges, medicina general; enginyers tècnics en informàtica, en general, i instal·ladors, reparadors de línies d'energia elèctrica, en general), d'altres ocupacions aprovades per acord amb la Secretaria d'Estat d'Esport (esportistes professionals i entrenadors esportius), i ocupacions aprovades per acord dels agents socials en el sector de la marina mercant.
    PDF del catàleg

Publicacions

  • Estudi. 'Bitllets d'anada: l'assentament d'immigració andalusa a Olot (1950-1975)'

    Detall de la portada de l'estudi
    Aquesta recerca realitzada per Xavier Casademont, responsable de l'Àrea de Ciutadania i Immigració del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa, és el resultat d'un any de treball auspiciat per la Beca de Ciències Socials i Humanes Ernest Lluch, atorgada per l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa l'any 2009. Es tracta d'un estudi que aprofundeix en l'experiència migratòria dels més de dos mil andalusos que van immigrar a Olot durant els anys 1950 i 1975, amb l'objectiu, entre d'altres, d'aportar coneixement sobre la història de la ciutat.
    L'autor planteja la recerca amb la voluntat de "contribuir a entendre una mica millor el passat" d'Olot i, paral·lelament, "recuperar la crònica d'uns anys molt importants" perquè ajuden a entendre millor "la fesomia, el caràcter i la personalitat de la ciutat".
    Enllaç web a l'estudi
  • Cinquè informe sobre la Cohesió Social a Europa

    El Comitè de les Regions de la Unió Europea va celebrar el 31 de març i l'1 d'abril la seva 89a sessió, durant la qual es va presentar la Proposta de dictamen sobre el Cinquè informe sobre la Cohesió. Aquesta assenyala que, malgrat els progressos assolits per la política de cohesió en la reducció de les desigualtats, encara hi ha desequilibris entre regions europees i dins les mateixes regions. Es proposa que la política de cohesió posterior a 2013 compti amb recursos suficients per fer front als reptes de la crisi econòmica i financera actual i centrar-se en tres grans temes: nova arquitectura de la política de cohesió, prioritats estratègiques adaptades a les particularitats regionals i aplicació de la política de cohesió.
    Enllaç web al projecte de dictamen de l'informe
  • Estudi. 'La zona grisa de la violència de parella contra les dones immigrades'


    L'Associació Salut i Família publica aquest estudi en què s'explora la percepció i el grau de tolerància de dones immigrades d'origen llatinoamericà, magrebí i xinès, respecte de diverses conductes del company íntim que poden limitar les seves decisions i constrènyer la seva voluntat. El document incorpora testimonis de les dones en relació amb la necessitat d'acompanyament i suport amb l'objectiu d'aconseguir finalitzar les relacions abusives de parella quan calgui.
    PDF de l'estudi
  • Un informe de l'OCDE recomana a les universitats catalanes aprofitar més les aportacions de les persones migrades


    L'informe "Higher Education in Regional and City Development. The Autonomous Region of Catalonia" avalua el paper de les universitats en el desenvolupament de Catalunya. Ha estat elaborat per l'Organització per a la Cooperació Econòmica i el Desenvolupament (OCDE) i impulsat per l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i la Fundació CyD (Fundación Conocimiento y Desarrollo). Entre les recomanacions incloses a l'informe es destaca la necessitat de reduir les barreres econòmiques dels grups socials menys afavorits, com ara les persones migrades, a l'hora d'accedir a l'educació superior, així com d'establir una estratègia a llarg termini per al desenvolupament del capital humà.
    PDF de l'informe (en anglès)