divendres, 22 d’abril del 2011

La Direcció General de Joventut edita una guiapreventiva amb normes, consells i adreces útils per preparar les activitats d'educació en el lleure


‘Anem preparats 2011’ es distribueix entre les entitats que organitzen activitats de lleure per a infants i joves, colònies, campaments i casals d’estiu


La Direcció General de Joventut, del Departament de Benestar Social i Família, ha començat a distribuir la guia ‘Anem preparats 2011’ que resumeix la normativa i les recomanacions per organitzar activitats d’educació en el lleure amb menors de 18 anys, especialment aquelles que es preparen per aquest estiu. Amb un tiratge d’11.000 exemplars, aquest llibret de 48 pàgines exposa les normes legals, les recomanacions i els telèfons i adreces d’interès per desenvolupar aquest tipus d’activitats.
 
Les entitats organitzadores d’activitats d’educació en el lleure (associacions educatives juvenils, caus i esplais, entitats i empreses de serveis educatius de lleure, ajuntaments i AMPA) són les destinatàries d’aquest manual que pretén assegurar la qualitat, vetllar per la seguretat i la integritat física de les persones participants i alhora garantir el respecte pel medi natural que les acull. Per assegurar la seva funció preventiva, també es distribueix a tots els alumnes dels cursos de director/directora d’activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil, que seran les futures persones responsables d’aquestes activitats.
 
Vetlla pels participants i l’entorn
Pel que fa al contingut del llibret destaca l’actualització de la normativa jurídica, que fa esment del nou conveni col·lectiu de treball per al sector del lleure educatiu i sociocultural de Catalunya i de la nova Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència.
 
‘Anem preparats 2011’ reuneix, per una banda, les recomanacions en el camp de la prevenció, la salut i la seguretat i, per l’altra, aporta indicacions per la protecció del medi ambient. En el primer aspecte, proposa un guió orientatiu per elaborar el Pla d’emergència en cas d’acampades, aconsella sobre l’actuació a seguir davant un incendi forestal o una tempesta i ofereix consells sobre el consum d’aigua superficial i de font, el tractament de les mossegades d’escurçó o de les picades de mosquits o medusa, entre d’altres. En quant a la cura del medi, indica quins són els processos correctes per eliminar les deixalles i excrements o com prevenir els incendis o les plagues de mosquits.
 
Finalment, la guia insisteix que en casos d’emergència cal seguir les indicacions dels agents rurals, mossos d’esquadra, protecció civil, personal sanitari i bombers i recorda que no es pot considerar, en cap cas, un text normatiu. Es pot descarregar des del web de la Direcció General de Joventut.
 
 
FONT: Departament/s