divendres, 29 d’abril del 2011

El reglament de la Llei d'estrangeria dóna més pes a la gestió de la Immigració a Catalunya


Imatge d'arxiu
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, va valorar positivament el nou reglament de la Llei d'estrangeria aprovat el passat 15 d'abril pel Consell de Ministres. A proposta de la Generalitat, el text reconeix noves competències per Catalunya a l'hora d'acreditar l'esforç d'integració de les persones immigrades que vulguin renovar la seva residència temporal i no compleixin tots els requisits o que vulguin accedir a una autorització per arrelament.
Cleries s’ha mostrat satisfet amb gran part del document, si bé ha reiterat la necessitat d'obtenir un cofinançament per part de l'Estat per tal de garantir el desplegament de les atribucions assumides per la Generalitat. Es tracta dels informes sobre l'esforç d'integració per renovar les targetes de residència temporal, dels informes sobre l'adequació de l'habitatge per autoritzar el reagrupament familiar i dels informes sobre la integració de la persona estrangera per accedir a una autorització de residència per arrelament social.
El titular del Departament va celebrar que l'aprenentatge del català, juntament amb el castellà, es contempli com un factor clau per determinar l'esforç d'integració de les persones estrangeres que viuen a Catalunya. Es compleix així amb un dels pilars del Pacte Nacional per a la Immigració i de la Llei d'acollida, que situen el català com a llengua vehicular i element primordial per facilitar la incorporació de les persones nouvingudes a la societat catalana.
El reglament també dóna cobertura i reconeix la capacitat d'autogovern de Catalunya per definir els criteris, els circuits i la coordinació amb el món local en els procediments esmentats. En aquest sentit, Cleries va recordar la recent signatura d'un protocol d'actuació amb les dues entitats municipalistes del país, que reconeix el caràcter "preceptiu i determinant" dels informes que redacten els ajuntaments.
A banda del capítol més relacionat amb el marc competencial de la Generalitat, el conseller també va esmentar alguns dels punts més importants que s'han inclòs en el nou reglament, a parer del Departament de Benestar Social i Família:
  • introducció de la figura de l'arrelament familiar per donar resposta a la situació dels pares estrangers de fills espanyols
  • increment de la protecció a les víctimes de violència de gènere, que s'amplia també per primera vegada als seus fills
  • establiment d'un règim jurídic integral per als menors estrangers no acompanyats
  • impuls al retorn voluntari conservant el temps de residència prèvia
Enllaç web al comunicat de premsa
PDF del reglament