divendres, 22 d’abril del 2011

Quatre de cada deu reclusos de Catalunya cursen estudis. Campanya de llibres a centres penitenciaris


Quatre de cada deu reclusos de Catalunya cursen estudis

Les biblioteques dels centres penitenciaris de Catalunya seran les destinatàries d’una campanya de recollida de llibres, organitzada pel Banc Bilbao Biscaia - Argentària (BBVA) amb el lema “Aquest Sant Jordi, roses i llibres a la presó”.
 
La campanya, la primera d’aquestes característiques que s’organitza en l’àmbit de les obres socials de les entitats financeres, forma part del conveni de col·laboració signat el passat 17 de febrer per la Direcció General de Règim Penitenciari i Recursos del Departament de Justícia i el BBVA, que estableix la col·laboració estable de l’Oficina de Voluntaris de l’entitat financera en tasques de rehabilitació i resinserció sociolaboral dels interns de Catalunya. Un dels objectius d’aquesta col·laboració en l’àmbit del voluntariat és el foment de la cultura entre la població penitenciària.
 
La proposta del BBVA està adreçada bàsicament als seus clients, però també a la població en general, amb un doble objectiu: ampliar el fons bibliogràfic de les presons i, alhora, trencar els estereotips carceraris. En el marc d’aquesta campanya, que es perllongarà fins al 23 d’abril, diada de Sant Jordi, es convida els ciutadans a donar els llibres que ja hagin llegit a qualsevol oficina de l’entitat bancària.
 
Un 40% de la població penitenciària de Catalunya estudia i llegeix
 
Cal destacar que gairebé un 40% de la població reclusa cursa algun tipus d’estudi, reglat o no reglat, dins del programa marc de planificació educativa en el medi penitenciari.
 
Els plans educatius que s’ofereixen a aquest col·lectiu inclouen des de cursos de català, castellà, llengua estrangera (anglès i francès) i informàtica a nivell inicial, i programes amb continguts de formació instrumental i educació secundària, fins a la preparació de les proves d’accés a la universitat per a majors de 25 anys i estudis superiors i universitaris a distància. Per últim, els interns també tenen la possibilitat de participar en programes per adquirir competències per a la societat de la informació (informàtica i idiomes estrangers).
 
Un fons bibliogràfic de més de 100.000 títols
 
Un dels àmbits que més s’han reforçat els darrers anys als centres penitenciaris és la socioeducació. En aquesta línia s’ha elaborat un programa marc de biblioteques, les quals estan considerades en el medi penitenciari com a espais activadors i motivadors de processos d'aprenentatge i com a espais d'animació grupal i participativa. Les biblioteques actuen, així, com a centres de dinamització cultural i organitzen, entre altres activitats, tallers de lectura de premsa, jornades sobre la lectura, concursos literaris, llibrefòrums, clubs de lectura i exposicions de llibres sobre temes monogràfics. En l’actualitat, el fons bibliogràfic de les presons catalanes està format per més de 100.000 llibres i augmenta de manera constant amb diferents iniciatives.
FONT: Departament/s