dissabte, 16 d’abril del 2011

Més del 90% de les dones catalanes van dedicar 4 hores i 16 minuts diaris a les tasques de la llar i la família durant el segon semestre del 2010

En els darrers set anys pràcticament s'ha triplicat l'afició a la informàtica

L’anàlisi de la distribució en el temps de les activitats de la població mostra que, després de dormir i menjar, l’activitat diària més compartida entre els catalans és l’atenció de la llar i familiars. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el segon semestre del 2010, el 85,9% dels catalans dediquen diàriament una mitjana de 3 hores i 34 minuts a atendre aquests tipus de responsabilitats, que engloba activitats culinàries, manteniment de la llar, compres i atenció de nens, entre d’altres.
 
És en aquestes responsabilitats familiars i de la llar on es troba la diferència més accentuada pel que fa a la distribució entre homes i dones, concretament, hi participen el 93,3% de les dones majors de 10 anys i ho fan una mitjana de 4 hores i 16 minuts diaris, mentre que els homes que assumeixen aquestes tasques són el 77,4% del total i hi dediquen 2 hores i 35 minuts de mitjana.
 
En relació amb l’any 2002, el temps dedicat a tasques relacionades amb la llar i família no ha variat, però en canvi, pràcticament s’ha triplicat la proporció de població que destina una hora i mitja diària a la informàtica (del 8,3% el 2002 al 22,4% el 2010). Per contra, la dedicació al treball remunerat és el que més s’ha reduït en aquest període: l’any 2002 era el 38% de la població que treballaven una mitjana diària de 7 hores i 47 minuts, mentre que el 2010 la participació ha estat del 34,3% i el temps mitjà s’ha reduït 28 minuts.
 
Per àmbits territorials s’observa alguna diferència tant en la participació en les distintes activitats com en el temps que hi dedica la població de cada àmbit territorial de Catalunya. En el marc de les activitats culturals i de lleure, l’Àmbit Metropolità és el que registra una participació més baixa en tasques de voluntariat i reunions, a l’Àmbit de Ponent és on es dedica menys temps als mitjans de comunicació, tot i que és on més població participa d’aquesta activitat, i les Comarques Centrals i l’Alt Pirineu i Aran destaquen pel fet de ser els àmbits on les persones que practiquen esport i activitats a l’aire lliure ho fan durant més temps, pràcticament dues hores i mitja diàries.
 
Dins de les activitats personals i familiars, les Comarques Gironines és l’àmbit on hi ha més participació en la cura de la llar i la família, especialment de les activitats culinàries i, a les Terres de l’Ebre és on s’empren menys hores per a les cures personals, tant de dormir com de menjar.